Sporazum trajno i održivo rješenje

Rezultat dijaloga Beograda i Prištine treba da bude trajno, održivo i realno rješenje u skladu sa međunarodnim pravom, rekao je evropski komesar za proširenje Johanes Han i dodao da je to vodeći princip EU, nakon što su radovi na završnoj fazi dijaloga započeti jula prošle godine.  

Region 21.09.2018 | 11:22
Sporazum trajno i održivo rješenje
– Svaki sporazum mora biti specifičan i prilagođen, a ne presedan, i da doprinese regionalnoj stabilnosti i putu regiona ka EU. Strane zajednički definišu okvir za zajedničku saglasnost i javno su kazali da vide prioritete za trajno rešenje. Treba im dati prostor za dogovor o sadržaju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji – rekao je Han u intervjuu za podgoričku Pobjedu. 

Han nije želio da komentariše moguće elemente pravno obavezujućeg sporazuma, ali je istakao da se Brisel trudi i nastaviće, kaže, intenzivno da radi kako bi Beograd i Priština postigli sveobuhvatan i održiv sporazum koji će podržati međunarodna zajednica i koji će, kako je rekao, u potpunosti sprovesti sve strane. “Dozvolite mi da podsjetim da se nijedna nova država ne može pridružiti Evropskoj uniji bez rješavanja bilateralnih pitanja”, rekao je Han.

Napomenuo je i da je stav visoke predstavnice Federike Mogerini koja posreduje u tom dijalogu jasan i da je, kaže, tako bilo od početka njenog mandata, a to je: ” Zajednička akcija o trajnom miru između Srbije i Kosova i u regionu u cjelini glavni je prioritet za EU”.

 Izvor: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

znači Srbija

21.09.2018 09:46

Po međunarodnom znači pravu i po 1244 su dio Srbije.

ODGOVORITE
Name

Боле

21.09.2018 10:16

Проблем је само што међународно право данас постоји само формално и свака велика сила га тумачи онако како њој одговара. Намерно кажем велика зато што се мале државице за ништа не питају.

Name

Radomir Zvani Pop

21.09.2018 13:52

gospoda iz Evrope treba da znaju da je naj brojniji narod u bivšoj Jugoslaviji bio naj brojniji što nisu raspisan referendum dalismo za stvaranje državica i li za jedinstvenu saveznu republiku Jugoslaviju kad zaklinju u demokratiju i Hitler pozivom se na demokratiju treba jasno glasno kome se ne živi u Srbiji sretan mu put Srbi nigde nisu počinjali rat zapad i Amerika su zavadili narode 50 godina smo živeli zajedno niko nije pitao koje kakve vjere smetao im socijalizam dobili smo truli kapitalizam što smo tražili to smo dobili sirotinja je ginila gospoda bogatila narodne svih vjera vidite ko su bogataši ti su bili za rat jer im je odgovarao da steknu kapital a mi pošteni ljudi postadošmo sirotinja i bjeda što sam i sam pozdrav svima od zvanog popa sa Majevice

ODGOVORITE