Објављени нови детаљи о Трампу

Сви су знали да ће књига бити попут нуклеарне бомбе, али тек кад су се у медијима у уторак појавили дијелови књиге, схватили су колико је аутор Боб Wоодwард отишао далеко са својим истраживањем. Новинар који је добио Пулицерову награду за откривање афере Wатергате и рушење бившег америчког предсједника Рицхарда Ниxона, овај пут је за мету узео Доналда Трампа.

Свијет 05.09.2018 | 19:09
Објављени нови детаљи о Трампу
Припремао ју је двије године, разговарао у тајности с многим службеницима Бијеле куће који су му откривали најскривеније тајне предсједничког уреда, као и разговоре Трампа и његових блиских сарадника. 

Тек кад су видјели дијелове књиге у медијима, Бијела кућа се затресла из темеља. Већ у уторак поподне покренули су агресивну кампању да би неутрализовали штету коју им наноси ово експлозивно штиво које би могло имати прилично страшне посљедице за Доналда Трампа. Након неколико објављених одломака, стиче се утисак да је Трамп неурачунљива и хировита особа, која одлуке доноси у складу с тренутним расположењем. 

Wоодwард је описао разговор између његовог личног савјетника Јохна Доwда који није Трампу допустио да свједочи пред истражиоцем Робертом Муеллером о утицају Русије на америчке изборе. Увјежбавали су Трампа и симулирали питања из истраге, али је Трамп изгубио живце и узвикнуо: "Ово је проклета превара!"



Доwд је Муеллеру рекао да не жели допустити да предсједник на испитивању испадне идиот јер ће сигурно кад-тад процурити транскрипти као што све увијек процури у Wасхингтону у јавност.

"И онда ће људи из иностранства рећи: 'Видиш да је идиот, да је будалетина, зашто имамо посла с тим идиотом?'" Трамп је увјеравао Доwда да ће бити 'добар свједок' а Доwд је већ идућег јутра поднио оставку. 

У књизи се описује како су се сарадници морали на разне начине довијати да укроте Трампа и да га спасу од могућих катастрофалних потеза, не само за њега лично, него и за цијелу земљу. 

Wоодwард у књизи користи синтагму 'управни пуч' којим описује како су Трампови помоћници сакривали с његовог стола документе које је хтио потписати а да није уопште сагледао посљедице.

Бивши савјетник Гарy Цохн сакрио је документ који би, да га је Трамп потписао, повукао САД из трговинског споразума с Јужном Корејом. Трамп није ни примијетио да документа нема.

Кад је хтио повући САД из НАФТА-е - Сјеверноамеричког споразума о слободној трговини, наредио је свом савјетнику Портеру да припреми писмо. Портер се обрати Цохну за помоћ и овај је рекао да ће учинити исто што и с документом о јужној Кореји - једноставно га 'украсти' с његовог стола. 

Министар одбране Јамес Маттис и Гарy Цохн у тајности су заједно радили на спречавању Трампових опасних потеза и непромишљених испада. Један од њих односио се на рјешавање сиријског питања. Кад је сазнао за напад хемијским оружјем на цивиле у Сирији, Трамп је назвао Портера и рекао му:

"Идемо убити тог диктатора. Идемо га је*** убити. Идемо тамо да их све побијемо!"

Маттис је обећао предсједнику да ће одмах прионути извршењу наредбе, но чим је прекинуо разговор, својим је сарадницима рекао да то не долази у обзир и да морају бити одмјеренији. Испланирали су ваздушне ударе и Трамп је то и одобрио својим потписом.



Јамес Маттис није могао вјеровати да Трамп не разумије зашто имају своје људе у Јужној Кореји. На састанку у јануару, Трамп је питао Маттиса зашто троше ресурсе на корејском полуотоку, а Маттис му је објаснио да је то због тога да у 7 секунди могу детектовати је ли Ким Јонг-ун лансирао пројектил.

"Тако спречавамо 3. свјетски рат!", рекао је Маттис згромљен Трамповим незнањем и неразумијевањем рада тајних служби.  

Будући да не разумије шта ради административно особље, Трамп их је често вријеђао и нападао, па је тако шеф кабинета Јохн Келлy једном за Трумпа рекао да је 'поремећен': "Он је идиот. Нема смисла увјеравати га у нешто. Он је сасвим скренуо, ми смо у лудници. Никад нисам радио гори посао."

Wоодwард такође пише да је Трамп стално вријеђао и главног државног тужиоца Јеффа Сессионса, бившег републиканског сенатора из Алабаме, због истраге о утицају Русије на изборе. Назвао га је "ментално ретардираним" и "глупим Јужњаком" који "чак ни у једној Алабами није могао бити државни тужилац".

Само неколико сати након што је Wасхингтон Пост објавио неколико кључних одломака из Wоодwардове књиге 'Феар' (Страх), из Бијеле куће су се хитно огласили и готово панично демантовали објављено, а демантије су писали врхунски савјетници из Бијеле куће - шеф предсједниковог кабинета Јохн Ф. Келлy, затим министар одбране Јим Маттис и Трампова портпаролка Сарах Хуцкабее Сандерс - као и бивши лични Трампов адвокат Јохна Доwд.

Маттис је назвао књигу чистом 'измишљотином', а Сандерс је изјавила да је то на разини празних прича 'какве причају бивши незадовољни запосленици'.

Трамп је почео твиитовати већ у уторак навече, а објављивање књиге сматра покушајем да се утиче на изборе за Конгрес у новембру. 

"Wоодwардову књигу већ је оповргнуо и дискредитовао министар одбране Јамес Маттис и шеф кабинета Јохн Келлy", написао је Трамп на Тwиттеру. "Wоодwард је оперативац демократа? Јесте ли запазили тајминг књиге?"

У саопштењу Тхе Посту, Wоодwард је рекао: "Ја стојим иза свега што сам написао."

Иако се већ седмицама писало да Wоодwард спрема праву бомбу у својој књизи, и да ће у њој Трамп бити приказан у врло лошем свјетлу, у Бијелој кући нису реаговали све док у уторак, 4. септембра, нису прочитали у новинама дијелове књиге. 



Прва службена реакција била је прилично спора и дошла је тек четири сата након објаве одломака из књиге која ће се на тржишту појавити 11. септембра. Најприје се користио Тwиттер, али више као про форма него ли као снажна реакција. 

На примјер, службеници Бијеле куће поновно су као и прољетос, демантовали да је Келлy рекао за Трампа да је 'идиот' јер да Трамп и Келлy имају 'невјероватно искрен и близак однос', те да је ова тврдња чисти 'буллсхит'. 

Од уторка послијеподне, Бијела кућа је још увијек покушавала набавити копију Wоодwардове књиге, а неки радници Бијеле куће молили су новинаре да им дојаве јесу ли споменути у књизи и у којем контексту, те јесу ли цитирани. 

Како се сазнаје, у Бијелој кући догодило се оно што су многи предвидјели. Услиједила је лавина Трампових бијесних испада. Трамп је обилазио службенике и једног по једног испитивао јесу ли се налазили тајно с Wоодwардом. Извор из Бијеле куће је потврдио да је Трамп дјеловао прилично параноично а за то већ има довољно разлога.

У размаку од само неколико седмица књигу је објавила најприје његова бивша сурадница Омароса Манигаулт Неwман, а за неколико дана излази и Wоодwардова књига. 

"Након свега, увјерен је да више никоме не може вјеровати", рекао је савјетник.



Предсједник је прозивао све сараднике које је Wоодwард цитирао у књизи и тражио од њих да кажу како све написано није истина. 

Трамп је такође бијесан на савјетницу Келлyанне Цонwаy јер није довела Wоодwарда у Бијелу кућу како би изравно разговарао с предсједником, дојавио је један високи службеник Бијеле куће, а савјетници сматрају да би било пуно боље да је разговарао с Wоодwардом.  

Но, Wоодwард је разговарао с Трампом у августу о тој могућности, кад је назвао Wоодwарда. Тврдио је да би било боље да је разговарао с аутором књиге и за то је кривио своје особље, које је наводно сакрило од њега Wоодwардов упит. 

Сарадници из Западног крила и људи блиски Бијелој кући сматрају да предсједникова администрација није одрадила најбољи посао да спремно дочека Wоодwардову књигу и одговори на све оптужбе. 

Уобичајена тактика Бијеле куће у таквим је ситуацијама до сад била да се оцрни аутор. Тако је било и у случају Манигаулт Неwман-а Мицхаела Wолффа. Но, тешко да ће то покушати у случају Боба Wоодwарда, новинског ветерана и Пулитзером награђеног америчког новинара који у јавности ужива велики углед. 

У телефонском разговору у августу, Трумп је рекао Wоодwарду да је 'увијек био поштен новинар'. Но, у уторак навече ту је изјаву релативизовао.

"То је само још једна лоша књига. Имао је много проблема с вјеродостојношћу", изјавио је Трамп у интервјуу за 'Даилy Цаллер', конзервативну wеб страницу наклоњену његовој администрацији. 

 (СБ)

Коментари / 0

Оставите коментар