Ф1: Алонсо "летео", Фетел тријумфовао у Белгији!

Немачки возач Ферарија Себастијан Фетел тријумфовао је на Великој награди Белгије и тако дошао до своје пете титуле у сезони.  Фетел претекао Проста, јури Хамилтона! Немац је победом у Белгији избио на треће место возача са највише победа у Формули 1. Титула је и даље далеко, али Хамилтон није недостижан.

Остали спортови 27.08.2018 | 08:30
Ф1: Алонсо "летео", Фетел тријумфовао у Белгији!
Возач Ферарија је трку стартовао са друге позиције, одмах иза Луиса Хамилтона, али га је на самом старту престигао и своју позицију на челу трке задржао до њеног краја.

Трку је обележио турбулентант старт, јер се Нико Хулкенберг, после једне грешке, сударио са Шпанцем Фернандом Алонсом, који је практично полетео.

Њих двојица су одмах завршила трку, а Алонсо је касније изјавио "да је једино позитивно са почетка трке то што нико од возача није повређен, али да није могао ништа да уради како би избегао инцидент". 

До контакта је дошло између возача Ферарија Кимија Раиконена и Ред Була Данијела Рикарда. Финац је недуго затим завршио трку, док је Рикардо покушавао неко време да се пробије са 16. позиције, али је на средини ВН Белгије и он одустао. 

Макс Ферштапен је у једном тренутку припретио Хамилтону, престигао на кратко и заузео друго место, али је возач Мерцедеса то озбиљно схватио, вратио се испред Холанђанина и на тој позицији и завршио трку. 

Валтери Ботас, колега Хамилтона, трку је почео на лошој 17. позицији, али је сјајном вожном успео да се пробије на солидно 4. место. 

Ово је била 52. победа у каријери за сјајног Себастијана Фетела, а трећа у Белгији на "Спа". Он је уједно и смањио предност Луиса Хамилтона у поретку возача Формуле 1 и задржао се на другом месту. 

Луис Хамилтон – 231. Себастијан Фетел – 214!

Разлика, која се увећена после трка у Британији и Мађарској, почела је да опада...

Возач Ферарија Себастијан Фетел победник је трке за Велику награду Белгије. Сјајни Немац је бриљантно одговорио на тактику коју је припремио његов тим и одличном вожњом на чувеној стази Спа Франкошан успео да смањи предност у односу на актуелног шампиона.

Британац је био други!

Фетел је у Белгији стигао до пете победе у актуелној сезони, а укупно 52. у каријери.

Трку је обележио инцидент на непосрфедно после старта, када је дошло до блиског контакта болида Фернанда Алонса и Ника Хулкенберга. Шпанац и Немац нису наставили трку, док је највише изгубио Кими Рајконен и Ферари. Финацу је оштећен болид приликом удеса, а после неколико кругова морао је да одустане.

Рајконен је остао на трећем месту у генералном пласману са 146 бодова, али су главни конкуренти увећали предност и можда га дефинитивно избацили из трке за титулу првака.

Фетел је пуних пет година чекао тријумф у Белгији. Последњи пут је славио 2013, када је и освојио последњу од четири везане титуле.

"Одушевљен сам што сам претекао Алена Проста по броју победа у каријери. Имали смо одличан рестарт, екипа је све сјајно припремила", кратко је прокоментарисао Фетел, трећи на вечној листи по броју победа у Формули 1.

Лидер је Михаел Шумахер са 91 тријумфом, други је Луис Хамилтон (67), трећи Фетел (52), следе Прост (51), Сена (41), Алонсо (32)...

Треће место и нових 15 бодова освојио је Макс Ферштапен. Холанђанин је у Белгији имао далеко највише навијача.

Наредна трка вози се на стази Аутодромо национале у Монци 2. септембра. До завршетка сезоне 25. новембра остало је још осам трка.

Поредак ВН Белгије: 

1. Фетел (Ферари)
2. Хамилтон (Мерцедес)
3. Ферштапен (Ред Бул)
----------------------------------------
4. Ботас (Мерцедес)
5. Перес (Форс Индиа)
6. Окорн (Форс Индиа)
7. Грожан (Хас)
8. Магнусен (Хас)
9. Ериксон (Заубер)
10. Саинц (Рено)

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар