Српски клубови лидери у Европи!

Испред Шпанаца, Немаца, Енглеза. . . ! Клубови су одличним резултатима на почетку сезоне у Европи донели су Србији тренутно прво место на основу националног коефицијента свих земаља на континенту.  Слути на добро: Србија има највећи коефицијент у Европи! Одлични резултати српских клубова на међународној сцени дају конкретне резултате.

Фудбал 27.07.2018 | 17:45
Српски клубови лидери у Европи!
Црвена звезда у квалификацијама за Лигу шампиона (две победе и реми), као и Партизан (три победе), нишки Раднички (две победе и пораз) и суботички Спартак (две победе и реми) у борби за Лигу Европе, направили су укупно десет бодова, што је донело просечни коефицијент од 2,5 – за прво место на листи УЕФА ове сезоне.

Иза Србије су Шпанија (2,42), Немачка (2,42), Казахстан (2,37), Енглеска (2,35), Италија (2,35), с тим да је јасно да ће нас престићи у каснијем току сезоне када им се прикључе највећи клубови. 

Србија се, гледајући последњих пет сезона, у укупном скору налази на 19. месту и то тако што је престигла Пољску. Одмах испред су Кипар, Хрватска, Грчка, Чешка... 

Прилику да се поправи скор има Црвена звезда која треба да одради посао у Литванији против Судуве (први меч 3:0) и пласира се у 3. коло квалификација за ЛШ, Партизан против Тракаија у истој земљи (1:0), суботички Спартак у Праг против Спарте носи сензационалних 2:0, Раднички у Нишу јури преокрет против Макабија из Тел Авива (0:2) за 3. коло квалификација за ЛЕ и за коефицијент су битне победе.

Клупски коефицијент је годинама представљао велики проблем српским клубовима у европским такмичењима, али тренутни учинак наших представника на међународној сцени наговештава да би у скорије време ипак нешто могло да се промени по том питању.

Изгледа невероватно на први поглед, али Србија у овом тренутку када се гледа сезона 2018/2019, има нејвећи коефицијент у Европи - укупно 2,500.

За то је заслужан одличан учинак српских клубова у досасдашњем току квалификација. Највише бодова, укупно три, захваљујући све три победе, освојио је Партизан, а потом следе Црвена звезда и Спартак са по два и по (две победе и реми), а онда Раднички из Ниша са два (две победе). Дакле, укупно 10, а када се то подели са бројем представника стиже се до укупне рачунице од два и по бода - што је у овом тренутку навјише у Европи.

Овакав учинак наговештава да би можда могао да се "нападне" прошлогодишњи вансеријски коефицијент (6,375) поена, али треба имати на уму да су два највећа српска клуба играла пролеће у Европи.

Тренутна ситуација делује више него добро, али заправо не пружа превише реалну слику, пошто су на друга два места Шпанија и Немачка, иако у овом тренутку имају само по једног учесника у квалификацијама, а то су Севиља и Лајпциг. Ипак, Шпанији и Немачкој, као и свим шампионатима са по четири директна учесника у Лиг шампиона, у овом урачунат је и бонус од 16 поена. Севиља и Лајпциг су томе додали по још један, после чега се долази до укупног учинка 2,428 бодова.

Одлилним учинком се може похвалити и Казахстан, који је тренутно на четвртом месту са 2,375 бодова. Словаци су на 10. месту са 2,125 бодова, а потом следе Бугари, Словенци, Литванци и Босна и Херцеговина.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар