Srpski klubovi lideri u Evropi!

Ispred Španaca, Nemaca, Engleza. . . ! Klubovi su odličnim rezultatima na početku sezone u Evropi doneli su Srbiji trenutno prvo mesto na osnovu nacionalnog koeficijenta svih zemalja na kontinentu.  Sluti na dobro: Srbija ima najveći koeficijent u Evropi! Odlični rezultati srpskih klubova na međunarodnoj sceni daju konkretne rezultate.

Fudbal 27.07.2018 | 17:45
Srpski klubovi lideri u Evropi!
Crvena zvezda u kvalifikacijama za Ligu šampiona (dve pobede i remi), kao i Partizan (tri pobede), niški Radnički (dve pobede i poraz) i subotički Spartak (dve pobede i remi) u borbi za Ligu Evrope, napravili su ukupno deset bodova, što je donelo prosečni koeficijent od 2,5 – za prvo mesto na listi UEFA ove sezone.

Iza Srbije su Španija (2,42), Nemačka (2,42), Kazahstan (2,37), Engleska (2,35), Italija (2,35), s tim da je jasno da će nas prestići u kasnijem toku sezone kada im se priključe najveći klubovi. 

Srbija se, gledajući poslednjih pet sezona, u ukupnom skoru nalazi na 19. mestu i to tako što je prestigla Poljsku. Odmah ispred su Kipar, Hrvatska, Grčka, Češka... 

Priliku da se popravi skor ima Crvena zvezda koja treba da odradi posao u Litvaniji protiv Suduve (prvi meč 3:0) i plasira se u 3. kolo kvalifikacija za LŠ, Partizan protiv Trakaija u istoj zemlji (1:0), subotički Spartak u Prag protiv Sparte nosi senzacionalnih 2:0, Radnički u Nišu juri preokret protiv Makabija iz Tel Aviva (0:2) za 3. kolo kvalifikacija za LE i za koeficijent su bitne pobede.

Klupski koeficijent je godinama predstavljao veliki problem srpskim klubovima u evropskim takmičenjima, ali trenutni učinak naših predstavnika na međunarodnoj sceni nagoveštava da bi u skorije vreme ipak nešto moglo da se promeni po tom pitanju.

Izgleda neverovatno na prvi pogled, ali Srbija u ovom trenutku kada se gleda sezona 2018/2019, ima nejveći koeficijent u Evropi - ukupno 2,500.

Za to je zaslužan odličan učinak srpskih klubova u dosasdašnjem toku kvalifikacija. Najviše bodova, ukupno tri, zahvaljujući sve tri pobede, osvojio je Partizan, a potom slede Crvena zvezda i Spartak sa po dva i po (dve pobede i remi), a onda Radnički iz Niša sa dva (dve pobede). Dakle, ukupno 10, a kada se to podeli sa brojem predstavnika stiže se do ukupne računice od dva i po boda - što je u ovom trenutku navjiše u Evropi.

Ovakav učinak nagoveštava da bi možda mogao da se "napadne" prošlogodišnji vanserijski koeficijent (6,375) poena, ali treba imati na umu da su dva najveća srpska kluba igrala proleće u Evropi.

Trenutna situacija deluje više nego dobro, ali zapravo ne pruža previše realnu sliku, pošto su na druga dva mesta Španija i Nemačka, iako u ovom trenutku imaju samo po jednog učesnika u kvalifikacijama, a to su Sevilja i Lajpcig. Ipak, Španiji i Nemačkoj, kao i svim šampionatima sa po četiri direktna učesnika u Lig šampiona, u ovom uračunat je i bonus od 16 poena. Sevilja i Lajpcig su tome dodali po još jedan, posle čega se dolazi do ukupnog učinka 2,428 bodova.

Odlilnim učinkom se može pohvaliti i Kazahstan, koji je trenutno na četvrtom mestu sa 2,375 bodova. Slovaci su na 10. mestu sa 2,125 bodova, a potom slede Bugari, Slovenci, Litvanci i Bosna i Hercegovina.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar