У РС нема откупа козијег млијека

Република Српска има одличне природне услове за козарство, али је проблем што нема организоване производње козјег млијека и нико га у РС не откупљује, потврдили су у удружењима козара и узгајивачи коза.

Република Српска 13.07.2018 | 07:33
У РС нема откупа козијег млијека
"Исхрана и одржавање коза су једноставни и ми желимо тиме да се бавимо, али је проблем што на нашем тржишту ниједна фирма не откупљује козје млијеко", рекао је Драган Сантрач, предсједник Управног одбора Удружења узгајивача оваца и коза "Козара".

Сантрач каже да се узгој коза не разликује много од узгоја оваца, али да је дупло уноснији посао те истиче да се тим послом мало ко бави јер нема организованог откупа козјег млијека.

Спасоје Чамур, предсједник Удружења козара југоисточне РС, појашњава да број козара у РС стално варира јер је козарство још у повоју.

"Људи често почну тиме да се баве и након пар година одустану, а имамо одличне природне услове за узгој коза", казао је Чамур.

Мирослав Кљечанин, узгајивач коза с фарме "Монс продукт" на планини Очауш, у општини Теслић, каже да се козарством бави годинама, а да тренутно има 210 грла.

"Правимо четири врсте домаћег козјег сира, козје млијеко, сурутку, јогурт, козји крем сир, а килограм полутврдог сира је 20 КМ. За једну кришку полутврдог сира треба од осам до десет литара млијека. Продајемо и флаширано козје млијеко и јогурт", рекао је Кљечанин.

Истиче да је највећи проблем што осим мањих подстицаја које добија од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС нема другу помоћ те да никог не интересује напредак ове гране сточарства.

"Козарство је запостављено, јер нико не води рачуна о томе. Ово није лак посао, посебно када сте сами без помоћи у томе. Ако желимо да козарство заживи код нас потребна нам је помоћ", истакао је Кљечанин.

Позитиван примјер да узгој коза може бити лијеп и уносан посао показали су на фарми коза "Нана Каас" у селу Јелићка.

Дарио Лемић, један од узгајивача с фарме "Нана Каас", каже да тренутно на фарми имају 59 коза, а да од козјег млијека праве полутврди домаћи сир, јогурт и сладолед.

"Наши производи се продају на фарми, не продајемо по маркетима, али продајемо ресторанима и досад смо једну туру полутврдог козјег сира извезли у Србију", рекао је Лемић.

Додаје да су производи од козјег млијека скупљи јер, осим што су здравији, за килограм полутврдог сира потребно је око 13 литара млијека.

"Козе оптимално дају око три литра млијека, због чега је један килограм нашег сира 40 КМ. Прошле године смо продали око 450 килограма полутврдог козјег сира", објаснио је Лемић.

Подстицаји

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС ове године даје подстицаје за узгој приплодних коза и оваца у укупном износу од 800.000 КМ, што је за 22 одсто више у односу на трогодишњи просјек.

Право на премију за узгој квалитетно приплодних коза имају корисници подстицаја чије основно стадо има минимално 25 коза, и то до 10 КМ по грлу из домаћег узгоја и 30 КМ за набављена грла, а један корисник може добити подстицај од укупно 20.000 КМ.

Такође, произвођачи имају право на премију за произведено и продато козје млијеко, гдје остварују 0,30 КМ по литру.

(Независне новине)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Харе

13.07.2018 06:05

Има у Федерацији али поједине је срамота радити са Федерацијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.07.2018 08:21

Да је то добар и уносан посао, радили би га Додик, Човић , Изетбеговић и остали наши политичари,а не јадни људи у борби да преживе.

Name

Дрзава

13.07.2018 09:33

У нас дрзава ниста не мозе урадити осим дерати козу поданицима.Страсно.Засто мин полхопривреде не органузује азиенде агрицоле којима су италијани направили цуда у пољоприведи.А не.....Треба измислити милион дозвола и глумити будалу дјелеци дозволе и наводне подстицаје.Глупом народу.Бацис му 100 марака....и.....он гласа за тебе.Балкан.Азија.

Name

Србо

13.07.2018 10:45

Било би као са малинама

ОДГОВОРИТЕ