СП: Муслера као Каријус - Француска у полуфиналу!

Репрезентација Француске пласирала се у полуфинале Светског првенства у Русији, пошто је са 2:0 победила репрезентацију Уругваја.  Француска у полуфиналу, делује незаустављиво! У првом четвртфиналу Француска победила Уругвај 2:0. Стрелци Варан и Гризман, а трагичар Муслера. У полуфиналу против победника дуела Бразил – Белгија.  Француска анестезија за полуфинале Мундијала! Уруси погинули без испаљеног метка! Дух Лориса Каријуса „ушао“ у Фернанда Муслеру који је направио велику грешку код другог гола.

Фудбал 06.07.2018 | 18:15
СП: Муслера као Каријус - Француска у полуфиналу!
Голове за "Триколоре" постигли су Рафаел Варан у 40. минуту и Антоан Гризман у 61. Код првог поготка голман Уругваја није могао ништа, али је код другог направио велики кикс.

Нападач Атлетико Мадрида шутирао је са неких 20-так метера, а Муслера је лоше проценио шут и лопта му је прошла кроз руке. Ова ситуација подсетила је детаљ финала Лиге шампиона, када је сличан пропуст направио и голман Ливерпула Лорис Каријус.

Француска ће у полуфиналу играти против бољег из сусрета Бразил/Белгија, који је на програму од 20 часова. 

Од почетка меча видело се колико Уругувају недостаје Единсон Кавани. Нападач ПСЖ повредио се на мечу са Португалом и није био спреман за овај дуел.

"Триколори" су имали предност у поседу, али је екипа из Јужне Америке имала прву прилику. Стуани је у шестом минуту шутирао, али је његов покушај завршио поред десне стативе. 

Ништа се посебно није дешавало на терену у првих 30 минута. Француска је покушавала, док су Уругвајци чекали контранападе. Ипак, све се променило у 40. и 43. минуту. 

Антоан Гризман сјајно је центрирао, а Рафаел Варан још боље шутирао главом. Муслера је био немоћан и Француска је повела са 1:0. 

Само три минута касније на семафору је лако могло да буде 1:1. После центаршута из слободног ударца главом је шутирао Мартин Касерес, а Иго Лорис је нестварном одбраном спасао гол. Ово је сигурно један од преломних момената утакмице.

Током другог периода игре изабраници Дидијеа Дешана били смо бољи ривал на терену, а најбољи фудбалер Уругваја Луис Суарес био је тотално неприметан. 

Награда за бољу игру стигла је у 61. минуту. Наизглед не тако опасна ситуација донела нам је промену на семафору. Гризман шутирао је са неких 20 метара, лопта је имала лелујав правац и то је заварало Муслеру. Искусном голману лопта је прошла кроз руке и "Триколори" повели су са 2:0. 

То је тотално уништило Уругвајце и до краја меча нису успели да створе нити једну стопостотну прилику. 

Француска је први полуфиналиста, а другог ћемо сазнати око 22 часа када се заврши дуел између Бразила и Белгије.

Француска гази ка финалу, док се Уругвај опростио од Мундијала у Русији.

"Триколори" су постали први полуфиналисти 21. Светског првенства. Заслужено су међу четири најбоље екипе планете, што су доказали у петак поподне. Француска је била боља од Уругваја, а оно што су "галски петлови" показали на терену у Нижњем Новгороду потврђено је резултатом – 2:0 (1:0).

Уругвај у овом тренутку, против моћне машинерије Дидијеа Дешана, није могао више. Иако је реч у врло кавлитетној постави, коју је селектирао Оскар Табарез, жреб је учинио своје и ставио их, испоставило се, на далеко тежу стазу ка завршници Мундијала.

Још када се у обзир узме да су утакмицу четвртфинала одиграли без једног од најбољих, повређеног Единсона Каванија – једноставно, крај је био неминован.

Али…

Уругвај има за чим да жали. Примио је јефтине голове и тако ривалу помогао да лакшим путем прође у наредну рунду.

Требало је да прекиди буду јача страна "Уруса", а управо су из једног примили гол у 40. минуту. "Мадридска веза" заслужна је за први гол Француза. Антоан Гризман је одлично извео бочни слободан ударац, а Рафаел Варан полетео и главом мајсторски сместио лопту иза леђа Фернанда Муслере.

Голман Уругваја трагичар је четвртфинала.

Таман када је Табарез повукао двоструку измену како би још јаче притиснуо Француску, уследила је у 61. минуту полуконтра светских првака из 1998. и ударац Гризмана са скоро 30 метера.

Шут је био снажан, али по средини гола, право у Муслеру. Ипак, чувар мреже Уругваја покушао је да ухвати "пројектил", али се он измигољио из шака и завршио у мрежи.

Надама Уругвајаца био је крај…

Француска је озбиљан кандидат за титулу, што је после дуела са Аргентином потврдила и у петак. Да ли ће се 15. јула у Паризу и широм Француске славити друга титула, тешко је за сада проценити, јер нас већ у полуфиналу чека спектакл против Белгије или Бразила.

"Златна богиња" ће у Монтевидео неком другом приликом. Ни после 68 година Уругвај неће постати првак света.

Француска је у полуфиналу Мундијала први пут од 2006. године! Галски петлови су у четвртфиналу у Нижњем Новгороду савладали Уругвај са 2:0 и сада чекају победника вечерашњег меча Бразил – Белгија. Француска је одиграла одличан меч, надиграла је Уругвајце у свим елементима и може се рећи да је заслужено ушла међу четири.

Чињеница је да је Уругвај био озбиљно ослабљен неиграњем повређеног Единсона Каванија, а очигледно да Луис Суарез није могао без њега. Французи су држали лопту, углавном нападали, добро се бранили када је то било потребно и у потпуности анестезирали Уругвајце. Јужноамериканци су на крају погубили живце и нису имали довољно концентрације за иоле озбиљан напад.

Антоан Гризман и Иго Лорис свакако ће понети епитете јунака утакмице. Први јер је наместио, па дао гол, а други јер је одбранио једину озбиљну шансу Уругвајаца. А епитет трагичара свакако ће припасти његовом колеги Фернанду Муслери који је катастрофално реаговао код другог поготка Триколора.

А поштено је рећи да су Французи дефинитивно потврдили да се ради о најталентованијој селекцији на свету. Свакако имају огроман домет, можда и за сам врх, али о томе се ипак питају и друге репрезентације у завршници Мундијала.

Елем, данас су први у овој добро осмишљеној шаховској партији запретили Французи. Играо се 15. минут када је Килијан Мбапе био у прилици да настави голгетерски низ на Мундијалу, али је његов покушај главом завршио изнад гола. Била је то најава онога што ће се дешавати у даљем току утакмице.

А онда је, пет минута пре краја првог полувремена, попустио уругвајски зид. И то на начин на који је мало ко могао да очекује. Антоан Гризман је убацио лопту из слободног ударца, Стуани није покрио Варанакоји је само направио елегантан трзај главом и послао лопту иза леђа Муслере.

Тај погодак коначно је пробудио успаване Уругвајце, па су у 44. минуту могли до изједначења. А што се то није десило најзаслужнији је сјајни Иго Лорис који је израстао у једног од јунака утакмице у Нижњем Новгороду. Мартин Касерес гађао је главом, лопта је ишла ка доњем десном углу Лорисовог гола, али је чувар мреже Триколора парадом у последњем тренутку поставио руку на право место и зауставио лопту. На одбитак је натрчао капитен Уругваја Дијего Годин, али је из тешке ситуација шутирао преко гола.

Све дилеме око коначног победника отклоњене су у 62. минуту и то катастрофалном реакцијом Фернанда Муслере. Гризман је повукао лопту и распалио по њој, а у Муслеру као да је ушао у дух Лориса Каријуса из финала Лиге шампиона. Уругвајски голман је поставио руке тако да му је лопта практично прошла кроз њих и завршила у мрежи.

Тек после тога су се Уругвајци коначно пробудили ваљда схвативши да је враг однео шалу и да морају да покушају да нападну.

У 65. минуту је Кристијан Родригез налетео на једну одбијену лопту и шутирао из прве, али је онда завршила тик поред леве стативе Лорисовог гола. У последњих 20 минута Триколори су, мање-више, рутински контролисали ритам и „убили“ меч.

Сада могу лагано да се одморе и сачекају име противника у полуфиналном окршају.

Четвртфинале Мундијала:

Уругвај – Француска 0:2 (0:1)
Варан 40, Гризман 61
судија: Нелсон Питана (Аргентина)
стадион: Нижњи Новгород

Састави:

Уругвај (4-4-2): Муслера – Касерес, Хименес, Годин, Лаксалт – Нандес, Тореира, Весино, Бентанкур – Суарес, Стуани

Француска (4-2-3-1): Лорис – Павар, Варан, Умтити, Ернандез – Погба, Канте – Мбапе, Толисо, Гризман – Жиру

ПАРОВИ ЧЕТВРТФИНАЛА:

петак:

Уругвај – Фрнацуска 0:2 (0:1)
/Варан 40, Грузман 61/

Бразил – Белгија 20.00

субота:

Шведска – Енглеска 16.00
Русија – Хрватска 20.00

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар