SP: Muslera kao Karijus - Francuska u polufinalu!

Reprezentacija Francuske plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva u Rusiji, pošto je sa 2:0 pobedila reprezentaciju Urugvaja.  Francuska u polufinalu, deluje nezaustavljivo! U prvom četvrtfinalu Francuska pobedila Urugvaj 2:0. Strelci Varan i Grizman, a tragičar Muslera. U polufinalu protiv pobednika duela Brazil – Belgija.  Francuska anestezija za polufinale Mundijala! Urusi poginuli bez ispaljenog metka! Duh Lorisa Karijusa „ušao“ u Fernanda Musleru koji je napravio veliku grešku kod drugog gola.

Fudbal 06.07.2018 | 18:15
SP: Muslera kao Karijus - Francuska u polufinalu!
Golove za "Trikolore" postigli su Rafael Varan u 40. minutu i Antoan Grizman u 61. Kod prvog pogotka golman Urugvaja nije mogao ništa, ali je kod drugog napravio veliki kiks.

Napadač Atletiko Madrida šutirao je sa nekih 20-tak metera, a Muslera je loše procenio šut i lopta mu je prošla kroz ruke. Ova situacija podsetila je detalj finala Lige šampiona, kada je sličan propust napravio i golman Liverpula Loris Karijus.

Francuska će u polufinalu igrati protiv boljeg iz susreta Brazil/Belgija, koji je na programu od 20 časova. 

Od početka meča videlo se koliko Uruguvaju nedostaje Edinson Kavani. Napadač PSŽ povredio se na meču sa Portugalom i nije bio spreman za ovaj duel.

"Trikolori" su imali prednost u posedu, ali je ekipa iz Južne Amerike imala prvu priliku. Stuani je u šestom minutu šutirao, ali je njegov pokušaj završio pored desne stative. 

Ništa se posebno nije dešavalo na terenu u prvih 30 minuta. Francuska je pokušavala, dok su Urugvajci čekali kontranapade. Ipak, sve se promenilo u 40. i 43. minutu. 

Antoan Grizman sjajno je centrirao, a Rafael Varan još bolje šutirao glavom. Muslera je bio nemoćan i Francuska je povela sa 1:0. 

Samo tri minuta kasnije na semaforu je lako moglo da bude 1:1. Posle centaršuta iz slobodnog udarca glavom je šutirao Martin Kaseres, a Igo Loris je nestvarnom odbranom spasao gol. Ovo je sigurno jedan od prelomnih momenata utakmice.

Tokom drugog perioda igre izabranici Didijea Dešana bili smo bolji rival na terenu, a najbolji fudbaler Urugvaja Luis Suares bio je totalno neprimetan. 

Nagrada za bolju igru stigla je u 61. minutu. Naizgled ne tako opasna situacija donela nam je promenu na semaforu. Grizman šutirao je sa nekih 20 metara, lopta je imala lelujav pravac i to je zavaralo Musleru. Iskusnom golmanu lopta je prošla kroz ruke i "Trikolori" poveli su sa 2:0. 

To je totalno uništilo Urugvajce i do kraja meča nisu uspeli da stvore niti jednu stopostotnu priliku. 

Francuska je prvi polufinalista, a drugog ćemo saznati oko 22 časa kada se završi duel između Brazila i Belgije.

Francuska gazi ka finalu, dok se Urugvaj oprostio od Mundijala u Rusiji.

"Trikolori" su postali prvi polufinalisti 21. Svetskog prvenstva. Zasluženo su među četiri najbolje ekipe planete, što su dokazali u petak popodne. Francuska je bila bolja od Urugvaja, a ono što su "galski petlovi" pokazali na terenu u Nižnjem Novgorodu potvrđeno je rezultatom – 2:0 (1:0).

Urugvaj u ovom trenutku, protiv moćne mašinerije Didijea Dešana, nije mogao više. Iako je reč u vrlo kavlitetnoj postavi, koju je selektirao Oskar Tabarez, žreb je učinio svoje i stavio ih, ispostavilo se, na daleko težu stazu ka završnici Mundijala.

Još kada se u obzir uzme da su utakmicu četvrtfinala odigrali bez jednog od najboljih, povređenog Edinsona Kavanija – jednostavno, kraj je bio neminovan.

Ali…

Urugvaj ima za čim da žali. Primio je jeftine golove i tako rivalu pomogao da lakšim putem prođe u narednu rundu.

Trebalo je da prekidi budu jača strana "Urusa", a upravo su iz jednog primili gol u 40. minutu. "Madridska veza" zaslužna je za prvi gol Francuza. Antoan Grizman je odlično izveo bočni slobodan udarac, a Rafael Varan poleteo i glavom majstorski smestio loptu iza leđa Fernanda Muslere.

Golman Urugvaja tragičar je četvrtfinala.

Taman kada je Tabarez povukao dvostruku izmenu kako bi još jače pritisnuo Francusku, usledila je u 61. minutu polukontra svetskih prvaka iz 1998. i udarac Grizmana sa skoro 30 metera.

Šut je bio snažan, ali po sredini gola, pravo u Musleru. Ipak, čuvar mreže Urugvaja pokušao je da uhvati "projektil", ali se on izmigoljio iz šaka i završio u mreži.

Nadama Urugvajaca bio je kraj…

Francuska je ozbiljan kandidat za titulu, što je posle duela sa Argentinom potvrdila i u petak. Da li će se 15. jula u Parizu i širom Francuske slaviti druga titula, teško je za sada proceniti, jer nas već u polufinalu čeka spektakl protiv Belgije ili Brazila.

"Zlatna boginja" će u Montevideo nekom drugom prilikom. Ni posle 68 godina Urugvaj neće postati prvak sveta.

Francuska je u polufinalu Mundijala prvi put od 2006. godine! Galski petlovi su u četvrtfinalu u Nižnjem Novgorodu savladali Urugvaj sa 2:0 i sada čekaju pobednika večerašnjeg meča Brazil – Belgija. Francuska je odigrala odličan meč, nadigrala je Urugvajce u svim elementima i može se reći da je zasluženo ušla među četiri.

Činjenica je da je Urugvaj bio ozbiljno oslabljen neigranjem povređenog Edinsona Kavanija, a očigledno da Luis Suarez nije mogao bez njega. Francuzi su držali loptu, uglavnom napadali, dobro se branili kada je to bilo potrebno i u potpunosti anestezirali Urugvajce. Južnoamerikanci su na kraju pogubili živce i nisu imali dovoljno koncentracije za iole ozbiljan napad.

Antoan Grizman i Igo Loris svakako će poneti epitete junaka utakmice. Prvi jer je namestio, pa dao gol, a drugi jer je odbranio jedinu ozbiljnu šansu Urugvajaca. A epitet tragičara svakako će pripasti njegovom kolegi Fernandu Musleri koji je katastrofalno reagovao kod drugog pogotka Trikolora.

A pošteno je reći da su Francuzi definitivno potvrdili da se radi o najtalentovanijoj selekciji na svetu. Svakako imaju ogroman domet, možda i za sam vrh, ali o tome se ipak pitaju i druge reprezentacije u završnici Mundijala.

Elem, danas su prvi u ovoj dobro osmišljenoj šahovskoj partiji zapretili Francuzi. Igrao se 15. minut kada je Kilijan Mbape bio u prilici da nastavi golgeterski niz na Mundijalu, ali je njegov pokušaj glavom završio iznad gola. Bila je to najava onoga što će se dešavati u daljem toku utakmice.

A onda je, pet minuta pre kraja prvog poluvremena, popustio urugvajski zid. I to na način na koji je malo ko mogao da očekuje. Antoan Grizman je ubacio loptu iz slobodnog udarca, Stuani nije pokrio Varanakoji je samo napravio elegantan trzaj glavom i poslao loptu iza leđa Muslere.

Taj pogodak konačno je probudio uspavane Urugvajce, pa su u 44. minutu mogli do izjednačenja. A što se to nije desilo najzaslužniji je sjajni Igo Loris koji je izrastao u jednog od junaka utakmice u Nižnjem Novgorodu. Martin Kaseres gađao je glavom, lopta je išla ka donjem desnom uglu Lorisovog gola, ali je čuvar mreže Trikolora paradom u poslednjem trenutku postavio ruku na pravo mesto i zaustavio loptu. Na odbitak je natrčao kapiten Urugvaja Dijego Godin, ali je iz teške situacija šutirao preko gola.

Sve dileme oko konačnog pobednika otklonjene su u 62. minutu i to katastrofalnom reakcijom Fernanda Muslere. Grizman je povukao loptu i raspalio po njoj, a u Musleru kao da je ušao u duh Lorisa Karijusa iz finala Lige šampiona. Urugvajski golman je postavio ruke tako da mu je lopta praktično prošla kroz njih i završila u mreži.

Tek posle toga su se Urugvajci konačno probudili valjda shvativši da je vrag odneo šalu i da moraju da pokušaju da napadnu.

U 65. minutu je Kristijan Rodrigez naleteo na jednu odbijenu loptu i šutirao iz prve, ali je onda završila tik pored leve stative Lorisovog gola. U poslednjih 20 minuta Trikolori su, manje-više, rutinski kontrolisali ritam i „ubili“ meč.

Sada mogu lagano da se odmore i sačekaju ime protivnika u polufinalnom okršaju.

Četvrtfinale Mundijala:

Urugvaj – Francuska 0:2 (0:1)
Varan 40, Grizman 61
sudija: Nelson Pitana (Argentina)
stadion: Nižnji Novgorod

Sastavi:

Urugvaj (4-4-2): Muslera – Kaseres, Himenes, Godin, Laksalt – Nandes, Toreira, Vesino, Bentankur – Suares, Stuani

Francuska (4-2-3-1): Loris – Pavar, Varan, Umtiti, Ernandez – Pogba, Kante – Mbape, Toliso, Grizman – Žiru

PAROVI ČETVRTFINALA:

petak:

Urugvaj – Frnacuska 0:2 (0:1)
/Varan 40, Gruzman 61/

Brazil – Belgija 20.00

subota:

Švedska – Engleska 16.00
Rusija – Hrvatska 20.00

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar