И Хрвати пишу о руском допингу!

Свуда расуте игле и шприцеви! Међу бројним изненађењима на Светском првенству као највеће се истиче пласман Русије у четвртфинале! Ево и зашто. . .

Фудбал 05.07.2018 | 18:15
И Хрвати пишу о руском допингу!
"Зборнаја команда" је најгоре пласирана репрезентција на ФИФА ранг листи од свих учесника Мундијала - на 70. месту, а осим тога пред почетак шампионата није успела никога да победи 280 дана, иако је играла само пријатељске утакмице. 

Како је таква екипа успела да се нађе међу осам најбољих на планети?, пита се загребачки "Јутарњи лист" и нуди одговор... 

Ова руска селекција неодољиво подсећа на ону, коју је на ЕВРО 2008 холандски стручњак Гус Хидинк одвео до полуфинала. Тај моменат означен је као почетак ренесансе руског фудбала. 

Олигарси су почели да улажу огроман новац у клубове и доводе стране звезде како би своју Премијер лигу приближили и на крају довели у ред са најјачима у Европи. 

Међутим, та авантура је била кратког даха. 

Спорт у Русији је пукао као балон од сапунице када је објављено да је држава надзирала систематски допинг спортиста, из ког ни фудбалери нису били изузети. 

"Индепендент" је недавно објавио причу Григорија Родченкова са конференције "Спорт, политика и интегритет", која директно удара на руски фудбал, првенствено на Виталија Мутка, дугогодишњег шефа Олимпијског одбора, првог човека Фудбалског савеза и власника Зенита.

Родченков је навео да је Мутко издао изричиту наредбу да се фудбалери не дирају у целој допинг афери. 

"Рекао ми је: 'Не дирај фудбалере. Ако будеш имао неки проблем, обрати се мени", каже Родченков. 

Наводно, Мутков тим лабораната заташкао је позитивне налазе на допинг тесту за чак 34 фудбалера! 

Енглески новинар Ник Харис, који се бавио овом темом, тврди да су међу та 34 играча били и сви који су 2014. на Мундијалу у Бразилу били у саставу руске репрезентације. 

Ове и сличне тврдње поткрепљује и аутобиографија холандског фудбалера Фернанда Риксена, који је за Зенит играо од 2006. до 2009, дакле, у периоду означеном као почетак ренесансе. 

"Свуда су били расути игле и шприцеви. Играчи на инфузијама, насмејани. Изгледало је да сам у тајној лабораторији", писао је Риксен признајући да је и сам био подвргнут третманима. 

"Добио бих такву количину енергије да о њој можете само да маштате. Иначе, ми је требало 48 сати за опоравак, а сада сам био спреман да одиграм три утакмице заредом", додаје Риксен. 

Сада је екипа селектора Станислава Черчесова надмашила сва очекивања чак и најоптимистичнијих руских навијача. У суботу јој следи нови испит, четвртфинални дуел са Хрватском.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар