I Hrvati pišu o ruskom dopingu!

Svuda rasute igle i špricevi! Među brojnim iznenađenjima na Svetskom prvenstvu kao najveće se ističe plasman Rusije u četvrtfinale! Evo i zašto. . .

Fudbal 05.07.2018 | 18:15
I Hrvati pišu o ruskom dopingu!
"Zbornaja komanda" je najgore plasirana reprezentcija na FIFA rang listi od svih učesnika Mundijala - na 70. mestu, a osim toga pred početak šampionata nije uspela nikoga da pobedi 280 dana, iako je igrala samo prijateljske utakmice. 

Kako je takva ekipa uspela da se nađe među osam najboljih na planeti?, pita se zagrebački "Jutarnji list" i nudi odgovor... 

Ova ruska selekcija neodoljivo podseća na onu, koju je na EVRO 2008 holandski stručnjak Gus Hidink odveo do polufinala. Taj momenat označen je kao početak renesanse ruskog fudbala. 

Oligarsi su počeli da ulažu ogroman novac u klubove i dovode strane zvezde kako bi svoju Premijer ligu približili i na kraju doveli u red sa najjačima u Evropi. 

Međutim, ta avantura je bila kratkog daha. 

Sport u Rusiji je pukao kao balon od sapunice kada je objavljeno da je država nadzirala sistematski doping sportista, iz kog ni fudbaleri nisu bili izuzeti. 

"Independent" je nedavno objavio priču Grigorija Rodčenkova sa konferencije "Sport, politika i integritet", koja direktno udara na ruski fudbal, prvenstveno na Vitalija Mutka, dugogodišnjeg šefa Olimpijskog odbora, prvog čoveka Fudbalskog saveza i vlasnika Zenita.

Rodčenkov je naveo da je Mutko izdao izričitu naredbu da se fudbaleri ne diraju u celoj doping aferi. 

"Rekao mi je: 'Ne diraj fudbalere. Ako budeš imao neki problem, obrati se meni", kaže Rodčenkov. 

Navodno, Mutkov tim laboranata zataškao je pozitivne nalaze na doping testu za čak 34 fudbalera! 

Engleski novinar Nik Haris, koji se bavio ovom temom, tvrdi da su među ta 34 igrača bili i svi koji su 2014. na Mundijalu u Brazilu bili u sastavu ruske reprezentacije. 

Ove i slične tvrdnje potkrepljuje i autobiografija holandskog fudbalera Fernanda Riksena, koji je za Zenit igrao od 2006. do 2009, dakle, u periodu označenom kao početak renesanse. 

"Svuda su bili rasuti igle i špricevi. Igrači na infuzijama, nasmejani. Izgledalo je da sam u tajnoj laboratoriji", pisao je Riksen priznajući da je i sam bio podvrgnut tretmanima. 

"Dobio bih takvu količinu energije da o njoj možete samo da maštate. Inače, mi je trebalo 48 sati za oporavak, a sada sam bio spreman da odigram tri utakmice zaredom", dodaje Riksen. 

Sada je ekipa selektora Stanislava Čerčesova nadmašila sva očekivanja čak i najoptimističnijih ruskih navijača. U subotu joj sledi novi ispit, četvrtfinalni duel sa Hrvatskom.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar