Напето на Косову: Појачане мјере

На Косову се данас обиљежава Видовдан, уз појачане мјере безбједности, нарочито до и око мјеста гдје ће разним манифестацијама бити обиљежен овај празник, попут Грачанице и Газиместана…

Регион 28.06.2018 | 12:00
Напето на Косову: Појачане мјере
Од јутрос никаквих инцидената није било, али је атмосфера напета, нарочито имајући у виду појачан број припадника полиције.

Како наводе приштински медији, а послије јучерашње информације о забрани уласка министру одбране Александру Вулину у јужну српску покрајину, јединице косовске полиције РОСУ кренуле су пут сјевера Косова.

Иако су се појавиле спекулације да би управо ово могао да буде разлог за “појачану борбену готовост”, замјеник команданта полиције за сјеверни регион Бесим Хоти рекао је да Вулинова забрана уопште није разлог томе, вец́ да полиција прати колону возила која је дошла из Србије за Видовданску гозбу у Грачаници и Газиместану, и да је разлог томе безбједност.

Говорећи о забрани, Хоти је навео да је то одлука владе и да ће се примјенити.

– То је одлука владе, а полиција је мора спровести – додао је он.

Међутим, да би забрана уласка српком министру војном могла да буде повод за инциденте, сматрају поједини владини званичници. Они чак говоре и о потенцијалном покушају уласка на Косово без дозволе.

То је на својој Фејсбук страници навео Јетлир Зиберај, савјетник косовског шефа дипломатије Беџета Пацолија. Он је навео и да су међународни партнери свјесни свих активности које ц́е Косово предузети.

– За сваку провокацију која се деси, посљедице ц́е сносити Београд јер их он изазива. Међународни партнери су обавјештени о свакој од наших акција. Поред завјера које се редовно стварају, врло је јасно да илегални улазак било кога на територију Косова подразумијева спровођење закона од стране косовске полиције – написао је он.

Министар Вулин је једини српски званичник коме је забрањен улазак у покрајину, али ће зато данас, према званичним најавама, на Косову бити директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и министар просвјете Младен Шарчевић.

Како наводи косовски портал “Бота сот”, око 50 припадника косовских специјалних полицијских снага стационирано је у бази специјалне јединице “Белведер” у Митровици, гдје чекају наређење да интервенишу у случају потребе.

Иако није наведено шта је разлог за забрану уласка Вулину, косовски медији пишу да би то могли да буду његове “националистичких изјава против Косова”.

Иначе, косовска полиција је јуче саопштила да је припремила посебан оперативни план како би гарантовала јавну безбједност прије и послије обиљежавања православног празника Видовдана.

Како се додаје, полиција је предузела све потребне мјере за одржавање јавног реда и мира, спровођење закона, као и повећање мјера безбједности.

– У циљу гарантовања слободе и слободног кретања за све грађане, на локацијама гдје буду ограничења, потпуне или дјелимичне блокаде одређених путних праваца, у подручјима гдје се сматра да ће се одржавати разне манифестације, као што су Приштина, Грачаница, Газиместан, ангажоваће се довољан број службеника полиције – наведено је у саопштењу.

Поводом Видовдана више догађаја организовано је у Грачаници, гдје се одржава централна манифестација. Света архијерејска литургија почела је у 9 сати, а парастос се на Газиместану биће служен данас у 13 часова.

Такође, у 13 сати у Косовској Митровици Ђурић и Шарчевић ће присуствовати Свечаној академији поводом Дана Универзитета, након чега ће уручити 40 лаптопова и пет таблета Универзитету, преноси Блиц.

Извор: СрпскаИнфо

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Пришипетља

28.06.2018 10:19

Интересантно је да Додик не иде тамо гдје би могло бити густо или као црнолисташ несмије ићи међу Албанце.Можда има забрану и од СПЦ јер је провалио мјесто и нацин смрти Светог Саве,а можда и што не иде Вучић па се нема у што склонити ако запада киша.113% би могло бити то у питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа ми није јасно

28.06.2018 10:34

Па ако Косово није држава како може забранити улазак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шах-мат

28.06.2018 11:20

Требало би да некако Вучић убаци Милу и Жељку на Косово. Кад додју на власт на Косову, само мало причека и ето Косова назад. Има да га унисте за 2 год финанциски да це само доци Србији. Замислите како би бранитељ Српске бранио Свету Српску земљу. Ма све би их " у море и подавио ко мачиће"

ОДГОВОРИТЕ