СП: Хрвати први, Аргентинци једва до 1/8-финала!

Рохо као Меси, Аргентина се спасла и прошла даље! Фудбалери Аргентине избегли су сензацију, победили НИгерију са 2:1 у Санкт Петербургу и волшебно се пласирали у нокаут фазу Светског првенства у Русији.  То је Аргентина: Марадона, Меси, патња, крв, гол, експлозија! И Рохоооооооо! Гаучоси се провукли у осмину финала, пошто је донео победу над Нигеријом четири минута пре краја.  Аргентинци лоши, али су ЖИВИ! Хрватска је победила Исланд, а Аргентина у драматичном мечу ЈЕДВА савладала Нигерију и изборила осмину финала Светског првенства. Хрвати на Данце, "гаучоси" на Французе.

Фудбал 26.06.2018 | 22:20
СП: Хрвати први, Аргентинци једва до 1/8-финала!
Аргентина је једва стигла до Мундијала. Аргентина је једва изборила осмину финала Светског првенства у Русији. Има ли краја?

Изгледа да нема…

"Гаучоси" не играју добро, муче се, али су испунили циљ, иако су све до 87. минута ходали по ивици амбиса, а Нигерија пропустила две-три одличне шансе да гурне двоструког првака света у провалију.

На крају неописиво славље плаво-белих на челу са Дијегом Армандом Марадоном у Санкт Петербургу. Певају и славе пролаз у осмину финала Мундијала, где их чека Француска. Хрвтска ће на Данце…

Много узбуђења видели смо у завршници такмичења у Групи Д. Хрватска је победила Исланд 2:1, а истим резултатом Аргентина је савлдала Нигерију. 

Међутим, и поражени су врло лако могли до победа. Исланд се испромашивао, док су "суперорлови" били чак и бољи од "гаучоса" у другом полувремену, али пошто су се и они испромашивали уследила је казна.

Лионел Меси је начео Нигерију у 14. минуту, када је одличну лопту Енца Переза материјализовао у виду вођства. Али, Нигерија је успела да после глупости Хавијера Маскерана, који је непотребно направио пенал, изједначи преко Виктора Мозеса у 51. минуту. Маскерано је повукао Леона Балогуна, што није промакло судији Чакиру.

Турчин је чак у једном моменту и сам морао да прегледа снимак како би се уверио да рука Маркоса Роха није била намерна, па је у 77. минуту Нигерија остала без још једног пенала. Африканци су имали прилика, али уместо вођства, уследила је казна.

Напад Аргентине, као и многи пре тог, у 87. минуту није обећавао, али је резултирао голом. На правом месту нашао се Рохо после центаршута са десне стране и из прве по земљи сместио лопту у мрежу за велико славље.

Занимљиво, од тог тренутка је Исланд било која победа водила у осмину финала, док су "рибари" морали да славе са два гола разлике када је на семафору у Санкт Петербургу писало 1:1.

Хрватска је повела лепим голом Милана Бадеља у 53. минуту. Изједначио је Гилфи Сугурдсон из пенала у 76, да би Иван Перишић поставио коначан резултат у 90.

Исланд се и те како испромашивао против "крње" Хрватске, јер је Златко Далић одмарао добар део екипе.

'Гаучоси', који су били прежаљени после прва два кола, извукли су се захваљујући и победи Хрватске над Исландом са 2:1 и тако као вицешампиони остали на првенству.

Одлучујући погодак постигао је штопер Маркос Рохо у 86. минуту, када је у стилу најбољих нападача, па и саиграча Лионела Месија, ухватио волеј "на пеналу" и послао га у доњи десни угао. Меси је био стрелац првог поготка, док је једини стрелац за Нигерију био Виктор Мозес са пенала.

То значи да ће екипа Хорхеа Сампаолија играти против Француске у осмини финала, а тај дуел на програму је у суботу од 16 часова на стадиону у Казању.

Хрвати су са 2:1 савладали Исланд у Ростову на Дону, растуживши једног од најпријатнијих изненађења овогодишњег такмичења.

Пред утакмицу у Санкт Петербургу било је јасно – ко победи у овом дуелу има добре шансе да се пласира даље, уз повољан резултат из Ростова на Дону. Већина је очекивала да то буде Аргентина, док су други чекали да виде да ли ће Лионел Меси оправдати епитет једног од најбољих играча свих времена или ће ‘Гаучоси’ спаковати кофере после само 270 минута у Русији. 

Иако су били у правом хаосу након прва два кикса, Аргентинци су много ангажованије кренули против Нигерије и било је јасно да по сваку цену желе до гола. После неколико уводних напада и то се догодило – Меси је постигао први погодак на шампионату. 

Коначно се нападач Аргентине изборио за више простора, а онда је уследила фантастична лопта Евера Банеге. Пребацио је везиста Севиље одбрану, потом је Лео Меси савршено примио, из корака дао фор и слабијом, десном ногом послао лопту у супротни угао.

Осокољени поготком, играчи Хорхеа Сампаолија су ишли на сваку лопту, а у 27. минуту је Гонсало Игуаин пропустио велику шансу да дуплира предност, опет на дивно додавање Месија. 

Седам минута касније Леу је мало фалило да се други пут упише у стрелце, овога пута статива га је спречила из слободњака, да би тек у финишу полувремена ‘Супер орлови’ кренули у напад. Створили су неколико полуприлика, али без успеха и Аргентинци су на паузу отишли задовољнији. 

Међутим, то задовољство прерасло је у бојазан већ на старту наставка, када је судија Џунејт Чакир показао на белу тачку после дуела Хавијера Масћерана и Балогуна, иако се није чинило да је контакт довољног интензитета. Сигуран извођач био је Виктор Мозес и од тог тренутка је кренуо притисак Аргентине. 

Ахмед Муса наставио је да мучи ривале по левом боку, Одион Игало и Н’Диди су били близу поготка, а можда и одлучујући детаљ на утакмици догодио се у 75. минуту.

Тада је Игало промашио још једну прилику, али је претходно Маркос Рохо неспретно одиграо руком у казненом, па је Чакир гледао снимак. Одлучио се да не покаже на белу тачку, што је изнервирало Нигеријце, а Аргентинцима дало нову шансу. 

И они су је савршено искористили у финишу – одлично су на десном боку створили вишак, Павон је идеално центрирао ка усамљеном Роху који је побегао Мозесу и из волеја погодио доњи десни угао за невероватно славље ‘Гаучоса’. 

До краја није било довољно времена да Нигерија припрети и прежаљена Аргентина се провукла у осмину финала где ће играти дерби са Француском.

Провуче се Аргентина у осмину финала! Једва, али какав је то Мундијал без Гаучоса? Не баш заслужено, али ко да каже нешто против Леа Месија? На једвите јаде, али кога брига?

И, што је најчудније, није капитен решио, није ни неко од вечерас смотаних нападача, него човек у кога је мало ко веровао да ће израсти у јунака. Четири минута пре краја напете утакмице са Нигеријом, Маркос Рохо је лепотицом донео Гаучосима тријум у завршном колу Групе Д (2:1) и заказао дерби осмине финала са Француском.

Не само што је постигао одлучујући гол и спасао екипу срамотног повратка кућама, него је дефанзивац Манчестер јунајтеда испао јунак меча по још једном основу. Десетак минута пре одлучујућег тренутка судија Џунајт Чакир му је опростио играње руком, иако је ипао да прегледа ТВ снимак, проценио је да Рохо није намерно дирао лопту, која је касније стигла до Одиона Игала, а овај пропустио прилику да израсте у хероја. Да је турски судија показао на белу тачку или да је Игало био прецизнији у тој и још једној шанси, не би Гаучосима до краја помогао ни Дијего Марадона у најбољим данима.

Чувени Ел Пибе био је на стадиону Зенита, у трансу прославио почетни погодак Лионела Месија, водио навијање, па мало и одспавао... Једноставно, то је Аргентина. Живот. Нема ништа уређено, него како се деси. А како на трибини, исто и на терену. Никако. Несложно. Брљотина до брљине. Мало шта што би оправдало статус фаворита за освајање титуле. Осим само једног човека који заслужује да се овој екипи зове фудбалером. Леа Месија.

Његови магични додири с лоптом и немогуће претварају у могуће, у 14. минуту слабијом, десном, ногом, урадио је оно што није ни против Исланда и Хрватске. Ударац у даљи угао. Неодбрањиво. За резултат који је Аргентину водио даље - 1:0. После тога- мучење. Као и на уводна два кола Групе Д. Пасови уназад. Патња. Чекање да Нигерија победи саму себе. А кад је тако, грешка ће се десити, пре или касније. Направио ју је Хавијер Маскерано, држао је Балагуна слабије него двојица Швајцараца Александра Митровића. Очигледан пенал, као што је морао да буде и над нашим нападачем. А са 11 метара Виктор Мозес није погрешио - 1:1 почетком другог дела.

После тога Аргентина је наставила да игра ружно да то не може очима да се гледа. Катастрофа од фудбала. Лопта да позелени од муке. Нигерија је осетила да може да се носи са тужним тимом, разоребним унутрашњим поделама и играчки недостојним славних предака. Афричка селекција почела је да прети, имала прилике преко Етеба, Игала и Мусе, гол је дословце висио у ваздуху. Јужноамериканци су били психишки уништени.

Дигла их је публика. Страст за фудбалом какву, ваљда, само аргентински навијачи поседују извукла је најбоље из за гледање мучног тима. Хавијер Маскерано је крварио због огромне расекотине на лицу, али није излазио са терена, нити тражио помоћ. Резервиста Меса се саплитао о лопту. Пре њега ушао је и Кристијан Павон и он се залетао као мува без главе и ништа конкретно није урадио. Једино што се не може замерити Аргентинцима је амбиција да се не предају. Да не одустану. Чак и кад су фудбалски лимитирани са појединцима какви су Мекадо, Таљафико, па и и вечерас неубедљиви Енцо Перез.

Е, за то су награђени.

Чак је и Хорхе Сампаоли улетео у тунел по окончању меча као да је освојио Мундијал. Следећа је Француска. Можда му то буде последња станица селекторске каријере, али има и потпуно других ставова да тек сад за Аргентинце почиње такмичење. И да су најопаснији кад мало ко у њих верује. Не би било први пут да отписани постану - победници. Као вечерас.

НИГЕРИЈА – АРГЕНТИНА 1:2 (0:1)
/Мозес 50 пен - Меси 14, Рохо 86/

Стадион: Крестовски арена у Санкт Петербургу
Капацитет: 64,468
Судија: Чакир (Турска)

Нигерија (3-5-2): Узохо – Балогун, Еконг, Омеруо (од 90. Ивоби) – Мозес, Етебо, Микел, Н’Диди, Идову – Муса (од 90+2. Сими), Ихеаначо (од 46. Игало).

Аргентина (4-4-2): Армани – Меркадо, Отаменди, Рохо, Таљафико (од 80. Агуеро) – Перез (од 61. Павон), Маскерано, Банега, Ди Марија (од 72. Меза) – Меси, Игуаин.  

'Викинзи' без сензације, Хрвати са три победе до 1/8 финала! Репрезентација Хрватске савладала је Исланд у мечу последњег, трећег кола групе Д на Светском првенству и са максималне три победе прошла у осмину финала – 2:1 (0:0). 

Од раније је било познато да ће 'Ватрени' као првопласирани у осмину финала, али се зато у Санкт Петербургу истовремено одигравала права драма – пошто је Аргентина тек у 86. минуту успела да избегне елиминацију и да се ипак домогне друге фазе такмичења. 

'Викинзи' су такође могли даље, као и поражена Нигерија, али им је било потребно да 'Гаучоси' не победе, односно да они барем са голом више савладају свог ривала. 

Хрвати ће се за место међу осам најбољих репрезентација света борити са Данском, у недељу од 20 часова, док ће дан раније, од 16.00, Француска играти дерби са Аргентином. 

Дуел у Ростову на Дону није превише обећавао, Хрватска је, иако у тотално измењеном саставу, доминирала у уводних двадесетак минута игре, да би Исланд тек у другом делу првог полувремена успео да преузме контролу и почео да ствара шансе. 

Деловало је да до одласка на одмор нећемо видети праву прилику, али је онда Гилфи Сигурдсон у 40. минуту идеално проиграо усамљеног Алфреда Финбогасона на ивици казненог простора, овај је лепо гађао ближи угао, али је лопта завршила само у спољном делу мреже.

Други део игре био је далеко садржајнији и ефикаснији, а први су пут до мреже пронашли Хрвати. Непун минут пошто је сјајним ударцем из велике удаљености погодио пречку, Милан Бадељ најбоље користи смушеност одбране ривала у 53. минуту и са седам, осам метара закуцао лопту у гол. 

Нису Острвљани успели одмах да узврате, иако је Сверир Инги Ингасон, у размаку од само неколико десетина секунди два пута одлично шутира главом, погодио пречку после корнера, али јесу када је резервиста Дејан Ловрен играо руком на петнаест минута до краја. 

Одговорност је преузео најбољи играч 'Викинга' Гилфи Сигурдсон и рутински реализовао најстрожу казну, а Исланђани од тог тренутка кренули на све или ништа. 

И, имали су још неколико прилика за тотални преокрет, иако им резултат из Санкт Петербурга није ишао на руку, али је такав приступ оставио превише слободног простора Хрватској. 

Играо се 90. минут, Бадељ је послао диван пâс до Ивана Перишића, а овај још лепшим ударцем послао лопту под пречку, ставио тачку на меч и одвео своју репрезентацију у нокаут фазу са максимална три тријумфа.

Хрватска са другим тимом до савршеног учинка, Перишић бржи од судије! Исланђани се испромашивали, Хрвати демонстрирали квалитет још једном.

Хрватска игра озбиљан фудбал! Екипе Златка Далића у Ростову је савладала Исланд са 2:1 у трећем колу и са беспрекорним учинком завршила такмичење у Д групи. Хрвате сада у осмини финала очекује дуел са селекцијом Данске.

Победу Хрватској донео је на овом мечу резервиста Иван Перишић и то голом у 90. минуту док су још Исланђани имали теоретску шансу да се домогну осмине финала.

Није Хрватима представљала проблем ни чињеница да је играла са малтене другим тимом, осим, наравно, Луке Модрића, који је и вечерас био мотор који покреће екипу.

Коцкасти су такмичење у групи завршили са три победе, девет постигнутих и само једним примљеним голом, што је податак који свакако може да радује њихов стручни штаб уочи нокаут фазе. 

Наваљивали су Исланђани на гол Хрватске попут викиншких хорди, али никако нису успевали да пробију бедем. Поготово су у завршници првог полувремена Скандинавци имали добре прилике за гол.

У 41. минуту је Гилфи Сигурдсон упослио Алфреда Финбогасона, али је овај затресао мрежу само у спољном делу. А у првом минуту судијске надокнаде после ударца Бјарнасона један од хрватских фудбалера зауставио је на гол линији.

Већ у следећем нападу претила је нова опасност по Хрвате – Арон Гунарсон је гађао са ивице казненог простора, али се Ловре Калинић истакао новом парадом.

Прву озбиљнију прилику на мечу Хрватска је имала у 52. минуту преко Милана Бадеља, али је тада дошао ред на исландског голмана Ханеса Харалдсона да се истакне.

Ипак, само минут касније Харалдсон није имао шансе да одбрани дроп кик ударац Бадеља који је налетео из другог плана и донео велику радост хрватским навијачима.

Ни примљени гол није обесхрабрио Исланђане, а у 55. минуту је Сверир Ингасон распалио по лопти и добрано уздрмао пречку. У 73. минуту Бјарнасон се у казненом простору ослободио чувара, али је шутирао поред стативе.

И онда у 76. минуту Исланд је коначно дошао до изједначења, а свему је претходило играње руком Дејана Ловрена у шеснаестерцу. Сигуран са беле тачке био је Гилфи Сигурдсон.

То је пробудило наду навијачима Исланда, али до краја утакмице у Ростову њихова екипа није створила ниједну озбиљну прилику. А казна је стигла у 90. минуту када је Перишић искористио грешку противничке одбране и поставио коначан резултат.

ИСЛАНД – ХРВАТСКА 1:2 (0:0)
/Г. Сигурдсон 76 - Бадељ 53, Перишић 90/

Стадион: Ростов арена
Капацитет: 43.472
Судија: Лахоз (Шпанија)

Исланд (4-2-3-1): Халдорсон – Севарсон, Ингасон, Р. Сигурдарсон (од 70. Б. Сигурдарсон), Магнусон – Гунарсон, Халфредсон – Гудмундсон, Г. Сигурдсон, Бјарнасон – Финбогасон (од 85. Гудмундсон).  

Хрватска (4-2-3-1): Калинић – Једвај, Ћорлука, Ћалета-Цар, Пиварић – Модрић (од 64. Брадарић), Бадељ – Пјаца (од 70. Ловрен), Ковачић (од 81. Ракитић), Перишић – Крамарић.

Овако изгледа коначна табела Групе Д:

1. Хрватска 9 (7:1)
2. Аргентина 4 (3:5)
3. Нигерија 3 (3:4)
4. Исланд 1 (2:5)

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар