SP: Hrvati prvi, Argentinci jedva do 1/8-finala!

Roho kao Mesi, Argentina se spasla i prošla dalje! Fudbaleri Argentine izbegli su senzaciju, pobedili NIgeriju sa 2:1 u Sankt Peterburgu i volšebno se plasirali u nokaut fazu Svetskog prvenstva u Rusiji.  To je Argentina: Maradona, Mesi, patnja, krv, gol, eksplozija! I Rohoooooooo! Gaučosi se provukli u osminu finala, pošto je doneo pobedu nad Nigerijom četiri minuta pre kraja.  Argentinci loši, ali su ŽIVI! Hrvatska je pobedila Island, a Argentina u dramatičnom meču JEDVA savladala Nigeriju i izborila osminu finala Svetskog prvenstva. Hrvati na Dance, "gaučosi" na Francuze.

Fudbal 26.06.2018 | 22:20
SP: Hrvati prvi, Argentinci jedva do 1/8-finala!
Argentina je jedva stigla do Mundijala. Argentina je jedva izborila osminu finala Svetskog prvenstva u Rusiji. Ima li kraja?

Izgleda da nema…

"Gaučosi" ne igraju dobro, muče se, ali su ispunili cilj, iako su sve do 87. minuta hodali po ivici ambisa, a Nigerija propustila dve-tri odlične šanse da gurne dvostrukog prvaka sveta u provaliju.

Na kraju neopisivo slavlje plavo-belih na čelu sa Dijegom Armandom Maradonom u Sankt Peterburgu. Pevaju i slave prolaz u osminu finala Mundijala, gde ih čeka Francuska. Hrvtska će na Dance…

Mnogo uzbuđenja videli smo u završnici takmičenja u Grupi D. Hrvatska je pobedila Island 2:1, a istim rezultatom Argentina je savldala Nigeriju. 

Međutim, i poraženi su vrlo lako mogli do pobeda. Island se ispromašivao, dok su "superorlovi" bili čak i bolji od "gaučosa" u drugom poluvremenu, ali pošto su se i oni ispromašivali usledila je kazna.

Lionel Mesi je načeo Nigeriju u 14. minutu, kada je odličnu loptu Enca Pereza materijalizovao u vidu vođstva. Ali, Nigerija je uspela da posle gluposti Havijera Maskerana, koji je nepotrebno napravio penal, izjednači preko Viktora Mozesa u 51. minutu. Maskerano je povukao Leona Baloguna, što nije promaklo sudiji Čakiru.

Turčin je čak u jednom momentu i sam morao da pregleda snimak kako bi se uverio da ruka Markosa Roha nije bila namerna, pa je u 77. minutu Nigerija ostala bez još jednog penala. Afrikanci su imali prilika, ali umesto vođstva, usledila je kazna.

Napad Argentine, kao i mnogi pre tog, u 87. minutu nije obećavao, ali je rezultirao golom. Na pravom mestu našao se Roho posle centaršuta sa desne strane i iz prve po zemlji smestio loptu u mrežu za veliko slavlje.

Zanimljivo, od tog trenutka je Island bilo koja pobeda vodila u osminu finala, dok su "ribari" morali da slave sa dva gola razlike kada je na semaforu u Sankt Peterburgu pisalo 1:1.

Hrvatska je povela lepim golom Milana Badelja u 53. minutu. Izjednačio je Gilfi Sugurdson iz penala u 76, da bi Ivan Perišić postavio konačan rezultat u 90.

Island se i te kako ispromašivao protiv "krnje" Hrvatske, jer je Zlatko Dalić odmarao dobar deo ekipe.

'Gaučosi', koji su bili prežaljeni posle prva dva kola, izvukli su se zahvaljujući i pobedi Hrvatske nad Islandom sa 2:1 i tako kao vicešampioni ostali na prvenstvu.

Odlučujući pogodak postigao je štoper Markos Roho u 86. minutu, kada je u stilu najboljih napadača, pa i saigrača Lionela Mesija, uhvatio volej "na penalu" i poslao ga u donji desni ugao. Mesi je bio strelac prvog pogotka, dok je jedini strelac za Nigeriju bio Viktor Mozes sa penala.

To znači da će ekipa Horhea Sampaolija igrati protiv Francuske u osmini finala, a taj duel na programu je u subotu od 16 časova na stadionu u Kazanju.

Hrvati su sa 2:1 savladali Island u Rostovu na Donu, rastuživši jednog od najprijatnijih iznenađenja ovogodišnjeg takmičenja.

Pred utakmicu u Sankt Peterburgu bilo je jasno – ko pobedi u ovom duelu ima dobre šanse da se plasira dalje, uz povoljan rezultat iz Rostova na Donu. Većina je očekivala da to bude Argentina, dok su drugi čekali da vide da li će Lionel Mesi opravdati epitet jednog od najboljih igrača svih vremena ili će ‘Gaučosi’ spakovati kofere posle samo 270 minuta u Rusiji. 

Iako su bili u pravom haosu nakon prva dva kiksa, Argentinci su mnogo angažovanije krenuli protiv Nigerije i bilo je jasno da po svaku cenu žele do gola. Posle nekoliko uvodnih napada i to se dogodilo – Mesi je postigao prvi pogodak na šampionatu. 

Konačno se napadač Argentine izborio za više prostora, a onda je usledila fantastična lopta Evera Banege. Prebacio je vezista Sevilje odbranu, potom je Leo Mesi savršeno primio, iz koraka dao for i slabijom, desnom nogom poslao loptu u suprotni ugao.

Osokoljeni pogotkom, igrači Horhea Sampaolija su išli na svaku loptu, a u 27. minutu je Gonsalo Iguain propustio veliku šansu da duplira prednost, opet na divno dodavanje Mesija. 

Sedam minuta kasnije Leu je malo falilo da se drugi put upiše u strelce, ovoga puta stativa ga je sprečila iz slobodnjaka, da bi tek u finišu poluvremena ‘Super orlovi’ krenuli u napad. Stvorili su nekoliko poluprilika, ali bez uspeha i Argentinci su na pauzu otišli zadovoljniji. 

Međutim, to zadovoljstvo preraslo je u bojazan već na startu nastavka, kada je sudija Džunejt Čakir pokazao na belu tačku posle duela Havijera Masćerana i Baloguna, iako se nije činilo da je kontakt dovoljnog intenziteta. Siguran izvođač bio je Viktor Mozes i od tog trenutka je krenuo pritisak Argentine. 

Ahmed Musa nastavio je da muči rivale po levom boku, Odion Igalo i N’Didi su bili blizu pogotka, a možda i odlučujući detalj na utakmici dogodio se u 75. minutu.

Tada je Igalo promašio još jednu priliku, ali je prethodno Markos Roho nespretno odigrao rukom u kaznenom, pa je Čakir gledao snimak. Odlučio se da ne pokaže na belu tačku, što je iznerviralo Nigerijce, a Argentincima dalo novu šansu. 

I oni su je savršeno iskoristili u finišu – odlično su na desnom boku stvorili višak, Pavon je idealno centrirao ka usamljenom Rohu koji je pobegao Mozesu i iz voleja pogodio donji desni ugao za neverovatno slavlje ‘Gaučosa’. 

Do kraja nije bilo dovoljno vremena da Nigerija pripreti i prežaljena Argentina se provukla u osminu finala gde će igrati derbi sa Francuskom.

Provuče se Argentina u osminu finala! Jedva, ali kakav je to Mundijal bez Gaučosa? Ne baš zasluženo, ali ko da kaže nešto protiv Lea Mesija? Na jedvite jade, ali koga briga?

I, što je najčudnije, nije kapiten rešio, nije ni neko od večeras smotanih napadača, nego čovek u koga je malo ko verovao da će izrasti u junaka. Četiri minuta pre kraja napete utakmice sa Nigerijom, Markos Roho je lepoticom doneo Gaučosima trijum u završnom kolu Grupe D (2:1) i zakazao derbi osmine finala sa Francuskom.

Ne samo što je postigao odlučujući gol i spasao ekipu sramotnog povratka kućama, nego je defanzivac Mančester junajteda ispao junak meča po još jednom osnovu. Desetak minuta pre odlučujućeg trenutka sudija Džunajt Čakir mu je oprostio igranje rukom, iako je ipao da pregleda TV snimak, procenio je da Roho nije namerno dirao loptu, koja je kasnije stigla do Odiona Igala, a ovaj propustio priliku da izraste u heroja. Da je turski sudija pokazao na belu tačku ili da je Igalo bio precizniji u toj i još jednoj šansi, ne bi Gaučosima do kraja pomogao ni Dijego Maradona u najboljim danima.

Čuveni El Pibe bio je na stadionu Zenita, u transu proslavio početni pogodak Lionela Mesija, vodio navijanje, pa malo i odspavao... Jednostavno, to je Argentina. Život. Nema ništa uređeno, nego kako se desi. A kako na tribini, isto i na terenu. Nikako. Nesložno. Brljotina do brljine. Malo šta što bi opravdalo status favorita za osvajanje titule. Osim samo jednog čoveka koji zaslužuje da se ovoj ekipi zove fudbalerom. Lea Mesija.

Njegovi magični dodiri s loptom i nemoguće pretvaraju u moguće, u 14. minutu slabijom, desnom, nogom, uradio je ono što nije ni protiv Islanda i Hrvatske. Udarac u dalji ugao. Neodbranjivo. Za rezultat koji je Argentinu vodio dalje - 1:0. Posle toga- mučenje. Kao i na uvodna dva kola Grupe D. Pasovi unazad. Patnja. Čekanje da Nigerija pobedi samu sebe. A kad je tako, greška će se desiti, pre ili kasnije. Napravio ju je Havijer Maskerano, držao je Balaguna slabije nego dvojica Švajcaraca Aleksandra Mitrovića. Očigledan penal, kao što je morao da bude i nad našim napadačem. A sa 11 metara Viktor Mozes nije pogrešio - 1:1 početkom drugog dela.

Posle toga Argentina je nastavila da igra ružno da to ne može očima da se gleda. Katastrofa od fudbala. Lopta da pozeleni od muke. Nigerija je osetila da može da se nosi sa tužnim timom, razorebnim unutrašnjim podelama i igrački nedostojnim slavnih predaka. Afrička selekcija počela je da preti, imala prilike preko Eteba, Igala i Muse, gol je doslovce visio u vazduhu. Južnoamerikanci su bili psihiški uništeni.

Digla ih je publika. Strast za fudbalom kakvu, valjda, samo argentinski navijači poseduju izvukla je najbolje iz za gledanje mučnog tima. Havijer Maskerano je krvario zbog ogromne rasekotine na licu, ali nije izlazio sa terena, niti tražio pomoć. Rezervista Mesa se saplitao o loptu. Pre njega ušao je i Kristijan Pavon i on se zaletao kao muva bez glave i ništa konkretno nije uradio. Jedino što se ne može zameriti Argentincima je ambicija da se ne predaju. Da ne odustanu. Čak i kad su fudbalski limitirani sa pojedincima kakvi su Mekado, Taljafiko, pa i i večeras neubedljivi Enco Perez.

E, za to su nagrađeni.

Čak je i Horhe Sampaoli uleteo u tunel po okončanju meča kao da je osvojio Mundijal. Sledeća je Francuska. Možda mu to bude poslednja stanica selektorske karijere, ali ima i potpuno drugih stavova da tek sad za Argentince počinje takmičenje. I da su najopasniji kad malo ko u njih veruje. Ne bi bilo prvi put da otpisani postanu - pobednici. Kao večeras.

NIGERIJA – ARGENTINA 1:2 (0:1)
/Mozes 50 pen - Mesi 14, Roho 86/

Stadion: Krestovski arena u Sankt Peterburgu
Kapacitet: 64,468
Sudija: Čakir (Turska)

Nigerija (3-5-2): Uzoho – Balogun, Ekong, Omeruo (od 90. Ivobi) – Mozes, Etebo, Mikel, N’Didi, Idovu – Musa (od 90+2. Simi), Iheanačo (od 46. Igalo).

Argentina (4-4-2): Armani – Merkado, Otamendi, Roho, Taljafiko (od 80. Aguero) – Perez (od 61. Pavon), Maskerano, Banega, Di Marija (od 72. Meza) – Mesi, Iguain.  

'Vikinzi' bez senzacije, Hrvati sa tri pobede do 1/8 finala! Reprezentacija Hrvatske savladala je Island u meču poslednjeg, trećeg kola grupe D na Svetskom prvenstvu i sa maksimalne tri pobede prošla u osminu finala – 2:1 (0:0). 

Od ranije je bilo poznato da će 'Vatreni' kao prvoplasirani u osminu finala, ali se zato u Sankt Peterburgu istovremeno odigravala prava drama – pošto je Argentina tek u 86. minutu uspela da izbegne eliminaciju i da se ipak domogne druge faze takmičenja. 

'Vikinzi' su takođe mogli dalje, kao i poražena Nigerija, ali im je bilo potrebno da 'Gaučosi' ne pobede, odnosno da oni barem sa golom više savladaju svog rivala. 

Hrvati će se za mesto među osam najboljih reprezentacija sveta boriti sa Danskom, u nedelju od 20 časova, dok će dan ranije, od 16.00, Francuska igrati derbi sa Argentinom. 

Duel u Rostovu na Donu nije previše obećavao, Hrvatska je, iako u totalno izmenjenom sastavu, dominirala u uvodnih dvadesetak minuta igre, da bi Island tek u drugom delu prvog poluvremena uspeo da preuzme kontrolu i počeo da stvara šanse. 

Delovalo je da do odlaska na odmor nećemo videti pravu priliku, ali je onda Gilfi Sigurdson u 40. minutu idealno proigrao usamljenog Alfreda Finbogasona na ivici kaznenog prostora, ovaj je lepo gađao bliži ugao, ali je lopta završila samo u spoljnom delu mreže.

Drugi deo igre bio je daleko sadržajniji i efikasniji, a prvi su put do mreže pronašli Hrvati. Nepun minut pošto je sjajnim udarcem iz velike udaljenosti pogodio prečku, Milan Badelj najbolje koristi smušenost odbrane rivala u 53. minutu i sa sedam, osam metara zakucao loptu u gol. 

Nisu Ostrvljani uspeli odmah da uzvrate, iako je Sverir Ingi Ingason, u razmaku od samo nekoliko desetina sekundi dva puta odlično šutira glavom, pogodio prečku posle kornera, ali jesu kada je rezervista Dejan Lovren igrao rukom na petnaest minuta do kraja. 

Odgovornost je preuzeo najbolji igrač 'Vikinga' Gilfi Sigurdson i rutinski realizovao najstrožu kaznu, a Islanđani od tog trenutka krenuli na sve ili ništa. 

I, imali su još nekoliko prilika za totalni preokret, iako im rezultat iz Sankt Peterburga nije išao na ruku, ali je takav pristup ostavio previše slobodnog prostora Hrvatskoj. 

Igrao se 90. minut, Badelj je poslao divan pâs do Ivana Perišića, a ovaj još lepšim udarcem poslao loptu pod prečku, stavio tačku na meč i odveo svoju reprezentaciju u nokaut fazu sa maksimalna tri trijumfa.

Hrvatska sa drugim timom do savršenog učinka, Perišić brži od sudije! Islanđani se ispromašivali, Hrvati demonstrirali kvalitet još jednom.

Hrvatska igra ozbiljan fudbal! Ekipe Zlatka Dalića u Rostovu je savladala Island sa 2:1 u trećem kolu i sa besprekornim učinkom završila takmičenje u D grupi. Hrvate sada u osmini finala očekuje duel sa selekcijom Danske.

Pobedu Hrvatskoj doneo je na ovom meču rezervista Ivan Perišić i to golom u 90. minutu dok su još Islanđani imali teoretsku šansu da se domognu osmine finala.

Nije Hrvatima predstavljala problem ni činjenica da je igrala sa maltene drugim timom, osim, naravno, Luke Modrića, koji je i večeras bio motor koji pokreće ekipu.

Kockasti su takmičenje u grupi završili sa tri pobede, devet postignutih i samo jednim primljenim golom, što je podatak koji svakako može da raduje njihov stručni štab uoči nokaut faze. 

Navaljivali su Islanđani na gol Hrvatske poput vikinških hordi, ali nikako nisu uspevali da probiju bedem. Pogotovo su u završnici prvog poluvremena Skandinavci imali dobre prilike za gol.

U 41. minutu je Gilfi Sigurdson uposlio Alfreda Finbogasona, ali je ovaj zatresao mrežu samo u spoljnom delu. A u prvom minutu sudijske nadoknade posle udarca Bjarnasona jedan od hrvatskih fudbalera zaustavio je na gol liniji.

Već u sledećem napadu pretila je nova opasnost po Hrvate – Aron Gunarson je gađao sa ivice kaznenog prostora, ali se Lovre Kalinić istakao novom paradom.

Prvu ozbiljniju priliku na meču Hrvatska je imala u 52. minutu preko Milana Badelja, ali je tada došao red na islandskog golmana Hanesa Haraldsona da se istakne.

Ipak, samo minut kasnije Haraldson nije imao šanse da odbrani drop kik udarac Badelja koji je naleteo iz drugog plana i doneo veliku radost hrvatskim navijačima.

Ni primljeni gol nije obeshrabrio Islanđane, a u 55. minutu je Sverir Ingason raspalio po lopti i dobrano uzdrmao prečku. U 73. minutu Bjarnason se u kaznenom prostoru oslobodio čuvara, ali je šutirao pored stative.

I onda u 76. minutu Island je konačno došao do izjednačenja, a svemu je prethodilo igranje rukom Dejana Lovrena u šesnaestercu. Siguran sa bele tačke bio je Gilfi Sigurdson.

To je probudilo nadu navijačima Islanda, ali do kraja utakmice u Rostovu njihova ekipa nije stvorila nijednu ozbiljnu priliku. A kazna je stigla u 90. minutu kada je Perišić iskoristio grešku protivničke odbrane i postavio konačan rezultat.

ISLAND – HRVATSKA 1:2 (0:0)
/G. Sigurdson 76 - Badelj 53, Perišić 90/

Stadion: Rostov arena
Kapacitet: 43.472
Sudija: Lahoz (Španija)

Island (4-2-3-1): Haldorson – Sevarson, Ingason, R. Sigurdarson (od 70. B. Sigurdarson), Magnuson – Gunarson, Halfredson – Gudmundson, G. Sigurdson, Bjarnason – Finbogason (od 85. Gudmundson).  

Hrvatska (4-2-3-1): Kalinić – Jedvaj, Ćorluka, Ćaleta-Car, Pivarić – Modrić (od 64. Bradarić), Badelj – Pjaca (od 70. Lovren), Kovačić (od 81. Rakitić), Perišić – Kramarić.

Ovako izgleda konačna tabela Grupe D:

1. Hrvatska 9 (7:1)
2. Argentina 4 (3:5)
3. Nigerija 3 (3:4)
4. Island 1 (2:5)

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar