Прича: Зрела Србија, бистар ум и хладна глава...

Праву истину о Орловима откриће дуел са Швајцарском, али ако ништа друго, наша репрезентација засад делује као такмичарска екипа. . .

Фудбал 19.06.2018 | 00:00
Прича: Зрела Србија, бистар ум и хладна глава...
Када је већ постало јасно да Костарика не може да нас угрози квалитетом, Срби у Самари су се плашили само једног - да неко од изабраника Орлова не стисне дугме за самоуништење.

Историја нас је томе научила. Наши фудбалски алманаси пуни су тих детаља у којима нисмо сачекали трагедију него смо трагедији ишли у сусрет. Црвени картони, беспотребно играње рукама и још беспотребнији пенали, лако испадање из игре недостојно фудбалских професионалаца.

Све су то били састојци у игри нашег државног тима после осамостаљења. Међутим, против Костарике тога није било ни у траговима. И када је селекција из Централне Америке стискала Орлови су рутински одрађивали посао испред Стојковића. Знали су како да истрче контру и још битније - знали су како да задрже бистар ум и хладну главу. Све су то детаљи који могу да значе успех на великом такмичењу.

"Видело се још током квалификација да смо сазрели. Имамо много играча у екипи који су у најбољим годинама. Много тога су прошли. То је много важан фактор. Као и да играш по предвиђеном плану. Знали смо како да нападамо Костариканце и како да их ударамо", поручио је Душан Тадић.

Можда је рано за такве констатације, али делује да је ова Србија зрела. И за други круг и да у континуитету пружа партије на нивоу последње. Наравно, истину о Орловима откриће дуел са Швајцарском, али ако ништа друго за сада репрезентација Србије делује као такмичарска екипа. А и то је помак, с обзиром чега смо се све нагледали. Нема распојасаних појединаца, нити напада сујете и љубоморе. Писали смо већ да је Србија први меч на СП одиграла мозгом који је убојитије оружје од много пута апострофираног патриотског срца. Некако тај мозак и памет такмичарског тима који у сваком тренутку зна шта хоће морао би да буде водиља за боље сутра, али и прекосутра.

Тријумф против Костарике требало би набројено да надогради за степеницу више. О томе је неколико пута пре премијере у Сумари причао јунак тријумфа над Костариком Александар Коларов.

"Важно је да се увек понашамо као људи једни према другима. Тако смо се понашали од првог дана припрема и то нам се вратило. А те грешке попут играња руком и картона увек могу да се поткраду. Ето, видели сте пример Умтитија на овом Мундијалу".

Са правог пута само је у једном тренутку скренуо Немања Матић. После слабијег почетка ас Манчестера је почео да једе и разноси ривале на средини терена. Међутим, ушао је у конфликт са једним од помоћних тренера репрезентације Костарике. Прошао је без последица.

"Шта се десило поред клупе? Ништа се није десило", желео је ас Јунајтеда у микс зони да заборави поменути догађај.

Можда и још један доказ зрелости. Када су у групи пролазили кроз микс зону репрезентативци Србије су били насмејани. Али само насмејани. Није било урлика, интерних шала, цике и непотребне галаме. Препознали су тренутак у којем се налазе. На ловорикама тријумфа над Костариком живеће још овог јутра. После ће сви то заборавити, свесни да је Швајцарска алл-ин меч. Делује да еуфорија није узела под своје изабранике Младена Крстајића.

Знамо како смо прошли када смо три дана славили победу над Немачком...

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар