Priča: Zrela Srbija, bistar um i hladna glava...

Pravu istinu o Orlovima otkriće duel sa Švajcarskom, ali ako ništa drugo, naša reprezentacija zasad deluje kao takmičarska ekipa. . .

Fudbal 19.06.2018 | 00:00
Priča: Zrela Srbija, bistar um i hladna glava...
Kada je već postalo jasno da Kostarika ne može da nas ugrozi kvalitetom, Srbi u Samari su se plašili samo jednog - da neko od izabranika Orlova ne stisne dugme za samouništenje.

Istorija nas je tome naučila. Naši fudbalski almanasi puni su tih detalja u kojima nismo sačekali tragediju nego smo tragediji išli u susret. Crveni kartoni, bespotrebno igranje rukama i još bespotrebniji penali, lako ispadanje iz igre nedostojno fudbalskih profesionalaca.

Sve su to bili sastojci u igri našeg državnog tima posle osamostaljenja. Međutim, protiv Kostarike toga nije bilo ni u tragovima. I kada je selekcija iz Centralne Amerike stiskala Orlovi su rutinski odrađivali posao ispred Stojkovića. Znali su kako da istrče kontru i još bitnije - znali su kako da zadrže bistar um i hladnu glavu. Sve su to detalji koji mogu da znače uspeh na velikom takmičenju.

"Videlo se još tokom kvalifikacija da smo sazreli. Imamo mnogo igrača u ekipi koji su u najboljim godinama. Mnogo toga su prošli. To je mnogo važan faktor. Kao i da igraš po predviđenom planu. Znali smo kako da napadamo Kostarikance i kako da ih udaramo", poručio je Dušan Tadić.

Možda je rano za takve konstatacije, ali deluje da je ova Srbija zrela. I za drugi krug i da u kontinuitetu pruža partije na nivou poslednje. Naravno, istinu o Orlovima otkriće duel sa Švajcarskom, ali ako ništa drugo za sada reprezentacija Srbije deluje kao takmičarska ekipa. A i to je pomak, s obzirom čega smo se sve nagledali. Nema raspojasanih pojedinaca, niti napada sujete i ljubomore. Pisali smo već da je Srbija prvi meč na SP odigrala mozgom koji je ubojitije oružje od mnogo puta apostrofiranog patriotskog srca. Nekako taj mozak i pamet takmičarskog tima koji u svakom trenutku zna šta hoće morao bi da bude vodilja za bolje sutra, ali i prekosutra.

Trijumf protiv Kostarike trebalo bi nabrojeno da nadogradi za stepenicu više. O tome je nekoliko puta pre premijere u Sumari pričao junak trijumfa nad Kostarikom Aleksandar Kolarov.

"Važno je da se uvek ponašamo kao ljudi jedni prema drugima. Tako smo se ponašali od prvog dana priprema i to nam se vratilo. A te greške poput igranja rukom i kartona uvek mogu da se potkradu. Eto, videli ste primer Umtitija na ovom Mundijalu".

Sa pravog puta samo je u jednom trenutku skrenuo Nemanja Matić. Posle slabijeg početka as Mančestera je počeo da jede i raznosi rivale na sredini terena. Međutim, ušao je u konflikt sa jednim od pomoćnih trenera reprezentacije Kostarike. Prošao je bez posledica.

"Šta se desilo pored klupe? Ništa se nije desilo", želeo je as Junajteda u miks zoni da zaboravi pomenuti događaj.

Možda i još jedan dokaz zrelosti. Kada su u grupi prolazili kroz miks zonu reprezentativci Srbije su bili nasmejani. Ali samo nasmejani. Nije bilo urlika, internih šala, cike i nepotrebne galame. Prepoznali su trenutak u kojem se nalaze. Na lovorikama trijumfa nad Kostarikom živeće još ovog jutra. Posle će svi to zaboraviti, svesni da je Švajcarska all-in meč. Deluje da euforija nije uzela pod svoje izabranike Mladena Krstajića.

Znamo kako smo prošli kada smo tri dana slavili pobedu nad Nemačkom...

Izvor: mozzartsport

Foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar