Исланђани знају како против Месија и Роналда!

Одбране већине клубова у Примери и Лиги шампиона имају главобољу када су наспрам њих двојица најбољих фудбалера данашњице, али не и репрезентативци Исланда.  Исландска дисертација на тему: Како обесмислити Месија и Роналда? Мало ко је овако умањио учинак двојице најбољих играча света.

Фудбал 17.06.2018 | 14:45
Исланђани знају како против Месија и Роналда!
Европско првенство 2016: Исланд - Португал 1:1. Кристијано Роналдо 10 шутева, 0 голова.

Светско првенство 2018: Исланд - Аргентина 1:1. Лионел Меси 11 шутева, 0 голова.

Иако дебитанти на оба такмичења, репрезентативци Исланда показали су да и те како умеју да се носе са квалитетнијима од себе. Са двојицом најбољих фудбалера данашњице!

Ако је њихов пласман у четвртфинале ЕУРА био сензација, онда реми са "гаучосима" у првој утакмици Групе Д Мундијала у Русији представља "само" изненађење.

"Ово је велики успех за Исланд. Ја чврсто верујем да ће Аргентина далеко догурати на овом Светском првенству, тако да је ово фантастичан резултат за нас", изјавио је селектор Хеимир Халгримсон после утакмице у Москви.

После 1:1 у првом полувремену. Аргентинци су имали прилику да поведу у 64. минуту, али је Ханес Халдорсон одбранио пенал Месију.

"Остварење сна је одбранити пенал Месију, поготово што сам помогао тиму да освојимо бод који би могао да буде од велике важности за нас у покушају да прођемо у другу фазу", признао је 34-годишњи голман данског Рандерса.

"Урадио сам домаћи задатак, гледао сам доста пенала које је изводио Меси... Имао сам добар осећај могу да га зауставим", додао је Халдорсон. 

У Месијеву одбрану због непостигнутог гола стао је селектор Аргентине, Хорхе Сампаоли.

"Меси је био у врло непријатној ситуацији, јер је Исланд играо врло дефанзивно. Није могао да пронађе простор који му треба... Ми и даље верујемо у себе, знамо да имамо све што је потребно за успех", рекао је Сампаоли.

У другом колу ће Исланд играти против Нигерије, док ће противник Аргентини бити Хрватска. Обе утакмице су 21. јуна.

Игра Лионела Месија горућа је тема Мундијала у Русији! 

Московска Откритје Арена видела је страшни Исланд како удруженим снагама свих линија онемогућава аргентинског суперстара да Гаучосима донесе први тријумф на Светском првенству, а више од било чега у око је запала Месијева немоћ која дуго није виђена. 

Лионел Меси је у дому Спартака тотално подбацио. 

Упркос томе што је практично сваки напад Аргентине ишао преко капитена, Меси је за 90 минута утакмице саиграчима успео да направи само три шансе за гол. Такође, сам је упутио три ударца у оквир гола Исланда, укупно чак 11 ка голу противника!

А, после акције у којој је покушао да упосли Максимилијана Месу извукао је једанаестерац. И промашио! Тачније, голман Ханес Халдорсон првокласно је прочитао Месијеву намеру и с лакоћом решио ситуацију у своју корист.

Упутићемо вас на још неколико занимљивих детаља. Месију је овај промашај био четврти у овој сезони, такође и четврти од последњих седам изведених казнених удараца! Занимљиво, у сезони за нама је сваки други једанестерац искористио, што је готово невероватно. Поред Халдорсона није успео да савлада Дијега Лопеза из Еспањола, Рубена Мартинеза из Депортива и Фернанда Пачека из Алавеса.

Управо зато утисак комплетне утакмице није реми који је Исланд извукао захваљујући готово беспрекорној колективној игри у оба смера, већ управо Меси који је био готово безопасан. У сваком тренутку Меси је имао двојицу, па чак и тројицу чувара, што му је драстично умањило простор за маневар, а одлука селектора Хејмира Халгримсона да затвори средњу линију дефанзивног простора испоставила се као пун погодак.

И док јавност обасипа Лионела Месија критикама, довитљиви аналитичари фудбалских дешавања вратили су филм уназад и подсетили на догађај из не тако давне историје.

Наиме, сетили су се како је Исланд на Европском првенству 2016. године извукао идентичан реми са Португалијом (1:1), а званично најбољег играча света Кристијана Роналда оставио без икаквог учинка на терену! Да будемо прецизни - Роналдо је у тој утакмици имао десет шутева ка голу, али без поготка. Исланд је тада, практично, применио исти рецепт као и данас са Месијем, што је аутоматски дало исти резултат. Двојица најбољих играча света имали су 21 ударац и ниједан нису искористили.

Исланд је, може се тако констатовати, одбранила докторску дисертацију на тему - како обесмислити Месија и Роналда.

За крај, податак који ће можда више задовољити навијаче португалског аса - Меси је против Исланда упутио чак седам удараца више од Роналда у мечу са Шпанијом.

МЕСИЈЕВИ ПЕНАЛИ У СЕЗОНИ 2017/18

13/08/2017 вс. Реал Мадрид: ГОЛ
26/08/2017 вс. Алавес: ПРОМАШАЈ
19/09/2017 вс. Еибар: ГОЛ
17/12/2017 вс. Депор: ПРОМАШАЈ
23/12/2017 вс. Реал Мадрид: ГОЛ
17/01/2018 вс. Еспанyол: ПРОМАШАЈ
30/05/2018 вс. Хаити: ГОЛ
16/06/2018 вс. Ицеланд: ПРОМАШАЈ

Фото: Ацтион Имагес

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар