Islanđani znaju kako protiv Mesija i Ronalda!

Odbrane većine klubova u Primeri i Ligi šampiona imaju glavobolju kada su naspram njih dvojica najboljih fudbalera današnjice, ali ne i reprezentativci Islanda.  Islandska disertacija na temu: Kako obesmisliti Mesija i Ronalda? Malo ko je ovako umanjio učinak dvojice najboljih igrača sveta.

Fudbal 17.06.2018 | 14:45
Islanđani znaju kako protiv Mesija i Ronalda!
Evropsko prvenstvo 2016: Island - Portugal 1:1. Kristijano Ronaldo 10 šuteva, 0 golova.

Svetsko prvenstvo 2018: Island - Argentina 1:1. Lionel Mesi 11 šuteva, 0 golova.

Iako debitanti na oba takmičenja, reprezentativci Islanda pokazali su da i te kako umeju da se nose sa kvalitetnijima od sebe. Sa dvojicom najboljih fudbalera današnjice!

Ako je njihov plasman u četvrtfinale EURA bio senzacija, onda remi sa "gaučosima" u prvoj utakmici Grupe D Mundijala u Rusiji predstavlja "samo" iznenađenje.

"Ovo je veliki uspeh za Island. Ja čvrsto verujem da će Argentina daleko dogurati na ovom Svetskom prvenstvu, tako da je ovo fantastičan rezultat za nas", izjavio je selektor Heimir Halgrimson posle utakmice u Moskvi.

Posle 1:1 u prvom poluvremenu. Argentinci su imali priliku da povedu u 64. minutu, ali je Hanes Haldorson odbranio penal Mesiju.

"Ostvarenje sna je odbraniti penal Mesiju, pogotovo što sam pomogao timu da osvojimo bod koji bi mogao da bude od velike važnosti za nas u pokušaju da prođemo u drugu fazu", priznao je 34-godišnji golman danskog Randersa.

"Uradio sam domaći zadatak, gledao sam dosta penala koje je izvodio Mesi... Imao sam dobar osećaj mogu da ga zaustavim", dodao je Haldorson. 

U Mesijevu odbranu zbog nepostignutog gola stao je selektor Argentine, Horhe Sampaoli.

"Mesi je bio u vrlo neprijatnoj situaciji, jer je Island igrao vrlo defanzivno. Nije mogao da pronađe prostor koji mu treba... Mi i dalje verujemo u sebe, znamo da imamo sve što je potrebno za uspeh", rekao je Sampaoli.

U drugom kolu će Island igrati protiv Nigerije, dok će protivnik Argentini biti Hrvatska. Obe utakmice su 21. juna.

Igra Lionela Mesija goruća je tema Mundijala u Rusiji! 

Moskovska Otkritje Arena videla je strašni Island kako udruženim snagama svih linija onemogućava argentinskog superstara da Gaučosima donese prvi trijumf na Svetskom prvenstvu, a više od bilo čega u oko je zapala Mesijeva nemoć koja dugo nije viđena. 

Lionel Mesi je u domu Spartaka totalno podbacio. 

Uprkos tome što je praktično svaki napad Argentine išao preko kapitena, Mesi je za 90 minuta utakmice saigračima uspeo da napravi samo tri šanse za gol. Takođe, sam je uputio tri udarca u okvir gola Islanda, ukupno čak 11 ka golu protivnika!

A, posle akcije u kojoj je pokušao da uposli Maksimilijana Mesu izvukao je jedanaesterac. I promašio! Tačnije, golman Hanes Haldorson prvoklasno je pročitao Mesijevu nameru i s lakoćom rešio situaciju u svoju korist.

Uputićemo vas na još nekoliko zanimljivih detalja. Mesiju je ovaj promašaj bio četvrti u ovoj sezoni, takođe i četvrti od poslednjih sedam izvedenih kaznenih udaraca! Zanimljivo, u sezoni za nama je svaki drugi jedanesterac iskoristio, što je gotovo neverovatno. Pored Haldorsona nije uspeo da savlada Dijega Lopeza iz Espanjola, Rubena Martineza iz Deportiva i Fernanda Pačeka iz Alavesa.

Upravo zato utisak kompletne utakmice nije remi koji je Island izvukao zahvaljujući gotovo besprekornoj kolektivnoj igri u oba smera, već upravo Mesi koji je bio gotovo bezopasan. U svakom trenutku Mesi je imao dvojicu, pa čak i trojicu čuvara, što mu je drastično umanjilo prostor za manevar, a odluka selektora Hejmira Halgrimsona da zatvori srednju liniju defanzivnog prostora ispostavila se kao pun pogodak.

I dok javnost obasipa Lionela Mesija kritikama, dovitljivi analitičari fudbalskih dešavanja vratili su film unazad i podsetili na događaj iz ne tako davne istorije.

Naime, setili su se kako je Island na Evropskom prvenstvu 2016. godine izvukao identičan remi sa Portugalijom (1:1), a zvanično najboljeg igrača sveta Kristijana Ronalda ostavio bez ikakvog učinka na terenu! Da budemo precizni - Ronaldo je u toj utakmici imao deset šuteva ka golu, ali bez pogotka. Island je tada, praktično, primenio isti recept kao i danas sa Mesijem, što je automatski dalo isti rezultat. Dvojica najboljih igrača sveta imali su 21 udarac i nijedan nisu iskoristili.

Island je, može se tako konstatovati, odbranila doktorsku disertaciju na temu - kako obesmisliti Mesija i Ronalda.

Za kraj, podatak koji će možda više zadovoljiti navijače portugalskog asa - Mesi je protiv Islanda uputio čak sedam udaraca više od Ronalda u meču sa Španijom.

MESIJEVI PENALI U SEZONI 2017/18

13/08/2017 vs. Real Madrid: GOL
26/08/2017 vs. Alaves: PROMAŠAJ
19/09/2017 vs. Eibar: GOL
17/12/2017 vs. Depor: PROMAŠAJ
23/12/2017 vs. Real Madrid: GOL
17/01/2018 vs. Espanyol: PROMAŠAJ
30/05/2018 vs. Haiti: GOL
16/06/2018 vs. Iceland: PROMAŠAJ

Foto: Action Images

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar