Историјат СП - Западна Њемачка 1974. године...

Тотални фудбал Ринуса Михелса и 9:0 против Заира! На крају су се Немци окитили титулом.

Фудбал 14.06.2018 | 23:30
Историјат СП - Западна Њемачка 1974. године...
ДЕСЕТО СВЕТСКО ПРВЕНСТВО било је најбоље организовано до тада. Формат такмичења мало је измењен – после основне групне фазе формиране су две нове групе чији су прваци ишли у финале, а другопласирани у борбу за треће место – што је био додатни филтер на путу до финала. Пољаци су били сјајни, али нису стигли до самог краја. Тукли су Италију, Аргентину и у окршају за треће место Бразил. У полуфиналу, пре тога, избацио их је домаћин. Тотални фудбал, модификован од стране Ринуса Михеласа и његових Холанђана „купио“ је навијаче. За Богињу су се борила два далеко најбоља тима: Немачка и Холандија. Добили су Немци јер су играли практичније...

ФИНАЛЕ. Олимпијски стадион у Минхену, 7. јул, касно поподне. Холанђани су сигурни у себе и насмејани. Делују чак и арогантно. Насупрот томе, Немци су узнемирени. Или боље рећи опрезни. Можда чак и уплашени... Јохан Кројф у свом карактеристичном соло продору оставио је иза леђа Бертија Фогтса, нису му могли ништа ни Боноф, ни Шварценбек – пенал! Џек Тејлор из Вулверхемптона нема дилему. Немци од почетка утакмице нису били додирнули лопту... Нескенс је сигуран - 1:0.  Панцери су фрустрирани што не могу да дођу до лопте, навијачи звижде... У првих неколико минута осморица од 11 холандских играча комбинују. Разменили су 17 пасова.

“У тунелу планирали смо да их погледамо у очи и тако им покажемо да смо једнако велики као они. Али сећам се, нисмо могли то да урадимо. Уплашили смо се”, присећао је Бернд Хелценбајн, лево крило екипе Хелмута Шена.

“Није нам било довољно тих 1:0, желели смо да их понизимо”, препричавао је Холанђанин Виљем ван Ханегем. “Хтели смо да се забавимо с њима. У тој жељи заборавили смо да треба да дајемо голове. Када гледате утакмицу можете да видите да су се Немци све више љутили и подизали агресивност. А ми смо попуштали. Превише се опустили, убеђени да смо много бољи”.

Шта се догодило до краја утакмице и како је један од најбољих тимова у историји фудбала остао без титуле која му је следовала? Прво и мање важно: пенал за Немце који ће Паул Брајтнер у 25. минуту претворити у изједначење био је доста сумњив; а друго, много важније: Холанђани су се понашали као разиграни матадори. Никако нису желели да задају коначни ударац. Уживали су у томе да што дуже муче разјареног бика. И онда, у смирај првог полувремена, бик у лику Герда Милера дочекао је својих пет секунди. Толико је том „фердинанду“ требало да намирише мрежу. Рог у срце и – Холанђани, мртви сте!

ЈУГОСЛАВИЈА је као прва прошла групу с Бразилом, Шкотском и Заиром, али потом у другој фази (четвртфинална група) није освојила ни бод. Изгубила је од Западне Немачке, Пољске и на крају Шведске. После првенства појавиле су се приче по којима су репрезентативци бојкотовали државне власти које су обећале новац за успех у првој фази, али га нису исплатиле...

АКО НИСТЕ ЗНАЛИ...

* Чилеанац Карлос Касели, пореклом Мађар, постао је први играч коме је показан црвени картон.
* Први пут гледали смо мечеве у боји на телевизији.
* Репрезентативац Хаитија Жан Жозеф дисквалификован је са првенства због допинга.
* По први пут су на шортсевима били исписани бројеви.
* Репрезентација Југославије победила је Заир са 9:0 и уз Мађарску (9:0 против Јужне Кореје у Швајцарској 1954. и 10:1 против Салвадора у Шпанији 1982) постала власник најубедљивијег тријумфа на СП.
* Седамдесетих у моди је била дуга коса, а власник „највеће“ фризуре у Немачкој ’74. био је Чилеанац Ајала, чији су праменови били дуги 43 центиметра. Члана Плавих Луку Перузовића натерали су пред шампионат да се ошиша, иначе би он био власник најдуже косе...
* Неколико дана пре финала за новог председника ФИФА изабран је Бразилац Жоао Авеланж. Он је наследио Стенлија Рауса, који је владао од 1961. Авеланж је постао први неевропљанин на челу Светске фудбалске организације...
* Светско првенство 1974. било је прво на које се Енглеска није квалификовала откако је почела да учествује 1950.
* Аустралија је била прва селекција из Океаније која се пласирала на Мундијал.
* Како је претходни трофеј припао Бразилу у трајно власништво, за јубиларни 10. тунир ФИФА је излила нови пехар, актуелан и данас.
* Шкотска је завршила као једини непоражени тим такмичења (два ремија и победа у групи), али није успела да прође прву фазу.

ФАКТИ

Број учесника     16
Број утакмица    38
Постигнуто голова            97
Голова по мечу               2,55
Најбољи стрелац  Гжегорж Лато, Пољска (седам голова)
Најбољи играч      Гжегорж Лато (Пољска)
Укупна посета 1.744.022
Посета по мечу               46.685

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар