Прича: Бразилка која је дотакла звијезде у Енглеској...

Баш пре него што ће женско финале Ролан Гароса добити свој епилог, тениски свет је потресла вест о смрти једне легенде Вимблдона.

Тенис 10.06.2018 | 16:30
Прича: Бразилка која је дотакла звијезде у Енглеској...
Марија Буено је примљена у болницу у Сао Паолу у петак, а оданде је потврђено да је некадашња тенисерка и освајачица Грен слем трофеја преминула.

Марија је мало позната, али опет трострука освајачица најпрестижнијег турнира на свету, Вимблдона – Бразилка, Марија Буено.

Као веома млада почела је да се бави тенисом, а већ са 12 година успела је да освоји први турнир у каријери. Већ тада се могао видети велики потенцијал који поседује.

Одличан форхенд и ништа мање једноручни бекхенд били су њено главно оружје којим је 1959. године постала хероина Бразила. 

Са само двадесет година, Буено је успела да у истој години освоји Вимблдон, а потом УС Опен, што ју је довело на прво место ранг листе. 

У домовини је дочекана као хероина, с обзиром да је постала прва играчица која је успела да у истој години освоји Вимлдон и УС Опен, а да не долази из САД. 

Знамо да код дама, може брзо да дође до засићења и пада у игри, међутим то није био случај код Буено, која је наредне године успела да одбрани трофеј на теренима Олд Ингланд клаба.

Година 1960. Биће упамћена по томе што је освојила титуле у свим конкуренцијама – сингл, дубл и микс дубл. 

До краја каријере успела је још једном да тријумфује у синглу на Вимблдону (1964.), међутим оно што је импресивније јесте дубл конкуренција. 

Поред три титуле у синглу, Бразилка је успела да освоји чак пет у дублу, што значи да је укупно девет пута(један микс) дизала трофеј у Лондону. 

Из тениса се повукла 1977. године као власница 19 Гренд слем титула у свим конкуренцијама. 

Као крем на њену каријеру стигло је признање од тениске Куће славних, која ју је 1978. године уврстило међу бесмртне.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар