Priča: Brazilka koja je dotakla zvijezde u Engleskoj...

Baš pre nego što će žensko finale Rolan Garosa dobiti svoj epilog, teniski svet je potresla vest o smrti jedne legende Vimbldona.

Tenis 10.06.2018 | 16:30
Priča: Brazilka koja je dotakla zvijezde u Engleskoj...
Marija Bueno je primljena u bolnicu u Sao Paolu u petak, a odande je potvrđeno da je nekadašnja teniserka i osvajačica Gren slem trofeja preminula.

Marija je malo poznata, ali opet trostruka osvajačica najprestižnijeg turnira na svetu, Vimbldona – Brazilka, Marija Bueno.

Kao veoma mlada počela je da se bavi tenisom, a već sa 12 godina uspela je da osvoji prvi turnir u karijeri. Već tada se mogao videti veliki potencijal koji poseduje.

Odličan forhend i ništa manje jednoručni bekhend bili su njeno glavno oružje kojim je 1959. godine postala heroina Brazila. 

Sa samo dvadeset godina, Bueno je uspela da u istoj godini osvoji Vimbldon, a potom US Open, što ju je dovelo na prvo mesto rang liste. 

U domovini je dočekana kao heroina, s obzirom da je postala prva igračica koja je uspela da u istoj godini osvoji Vimldon i US Open, a da ne dolazi iz SAD. 

Znamo da kod dama, može brzo da dođe do zasićenja i pada u igri, međutim to nije bio slučaj kod Bueno, koja je naredne godine uspela da odbrani trofej na terenima Old Ingland klaba.

Godina 1960. Biće upamćena po tome što je osvojila titule u svim konkurencijama – singl, dubl i miks dubl. 

Do kraja karijere uspela je još jednom da trijumfuje u singlu na Vimbldonu (1964.), međutim ono što je impresivnije jeste dubl konkurencija. 

Pored tri titule u singlu, Brazilka je uspela da osvoji čak pet u dublu, što znači da je ukupno devet puta(jedan miks) dizala trofej u Londonu. 

Iz tenisa se povukla 1977. godine kao vlasnica 19 Grend slem titula u svim konkurencijama. 

Kao krem na njenu karijeru stiglo je priznanje od teniske Kuće slavnih, koja ju je 1978. godine uvrstilo među besmrtne.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar