Аппле добио највећег ривала на суду

Било је потребно око седам година, али пресуда је коначно донета. Самсунг је без сумње користио Аппле-ове патенте на неким од својих пређашњих модела из Галаxy серије. Сада су дужни да плате огромну своту новца…

Информационе технологије 29.05.2018 | 12:35
Аппле добио највећег ривала на суду
Пратили смо развој историјског судског поступка између Аппле-а и Самсунг-а, којим су требали да се реше давно настали спорови. Међутим, чинило се да ће ићи у недоглед. Заиста је у једном тренутку ово суђење попримило елементе научно фантастичне саге без краја. Ипак, завршило се.

Веће изненађење од информације ко је добио спор је да се ова агонија коначно завршила. На крају, спор је добио Аппле. Самсунг мора да исплати чак 539 милиона долара компанији из Купертина јер су неколико пута повредили њихове патенте. Било је готово извесно да ће јужнокорејска компанија да изгуби ову битку. Чекала се само процена одштете коју ће морати да плати.

Обе стране су имале своју рачуницу. Самсунг је предложио 28 милиона, а Аппле милијарду. Суд се одлучио за златну средину. Али поента никада није била у новцу.

Да будемо прецизни, одштета износи тачно 533 316 606 долара за повреду три дизајнерска патента на коју се додаје и одштета од 5 325 050 за два иновативна патента. Занимљиво је да је у овом случају суд након жалбе досудио знатно већу своту него првог пута.

Укратко, читав проблем је настао око расправе ко је измислио телефон правоугаоног облика са заобљеним ивицама. Аппле сматра да су они аутори тог концепта, а Самсунг тврди да се тако нешто не може патентирати. Чињеница је да су иПхоне 3ГС и Галаxy С скоро идентични, али заиста је тешко измислити неки други облик паметних телефона. Сви изгледају малтене исто.

Обе компаније су дале саопштење у вези са пресудом. Из Аппле-а су, наравно, презадовољни пресудом, док у Самсунг-у страхују због ограничења креативне енергије, пише "иМагазин".

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар