Apple dobio najvećeg rivala na sudu

Bilo je potrebno oko sedam godina, ali presuda je konačno doneta. Samsung je bez sumnje koristio Apple-ove patente na nekim od svojih pređašnjih modela iz Galaxy serije. Sada su dužni da plate ogromnu svotu novca…

Informacione tehnologije 29.05.2018 | 12:35
Apple dobio najvećeg rivala na sudu
Pratili smo razvoj istorijskog sudskog postupka između Apple-a i Samsung-a, kojim su trebali da se reše davno nastali sporovi. Međutim, činilo se da će ići u nedogled. Zaista je u jednom trenutku ovo suđenje poprimilo elemente naučno fantastične sage bez kraja. Ipak, završilo se.

Veće iznenađenje od informacije ko je dobio spor je da se ova agonija konačno završila. Na kraju, spor je dobio Apple. Samsung mora da isplati čak 539 miliona dolara kompaniji iz Kupertina jer su nekoliko puta povredili njihove patente. Bilo je gotovo izvesno da će južnokorejska kompanija da izgubi ovu bitku. Čekala se samo procena odštete koju će morati da plati.

Obe strane su imale svoju računicu. Samsung je predložio 28 miliona, a Apple milijardu. Sud se odlučio za zlatnu sredinu. Ali poenta nikada nije bila u novcu.

Da budemo precizni, odšteta iznosi tačno 533 316 606 dolara za povredu tri dizajnerska patenta na koju se dodaje i odšteta od 5 325 050 za dva inovativna patenta. Zanimljivo je da je u ovom slučaju sud nakon žalbe dosudio znatno veću svotu nego prvog puta.

Ukratko, čitav problem je nastao oko rasprave ko je izmislio telefon pravougaonog oblika sa zaobljenim ivicama. Apple smatra da su oni autori tog koncepta, a Samsung tvrdi da se tako nešto ne može patentirati. Činjenica je da su iPhone 3GS i Galaxy S skoro identični, ali zaista je teško izmisliti neki drugi oblik pametnih telefona. Svi izgledaju maltene isto.

Obe kompanije su dale saopštenje u vezi sa presudom. Iz Apple-a su, naravno, prezadovoljni presudom, dok u Samsung-u strahuju zbog ograničenja kreativne energije, piše "iMagazin".

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar