Усамљени људи раније умиру

Научници са Калифорнијског универзитета из Сан Франциска утврдили су да усамљеност има велику улогу у слабљењу когнитивних функција повезаних са старењем.

Здравље 17.05.2018 | 13:36
Усамљени људи раније умиру
У студији, која је пратила 1.600 одраслих особа просечне старости око 71 годину, показало се да усамљеност конзистентно доприноси вишем степену смртности, упркос добром здрављу и социјалном и економском статусу.

Око 23 одсто усамљених учесника студије умрло је током шест година њеног трајања, током којих је праћен њихов живот, у односу на само 14 одсто преминулих који су изјавили да се адекватно друже.

"Цео живот су нам потребни људи који нас познају, цене, који нас увесељавају, и то никада не пролази", каже за Њујорк Тајмс социјална радница Опште болнице у Масачусетсу Барбара Московиц.

Такви односи старијим особама много значе, много више него њиховој деци или унуцима. Старије особе су прилично толерантне према манама својих пријатеља, много више него млађе особе. Када смо старији, у међуљудске односе уносимо више искуства што нас чини толерантнијима. Знамо за шта се вреди борити, а око чега се није вредно свађати.

Осим што родитеље и старије рођаке позивамо у свој дом, важно је подстицати њихово дружење са другим људима, преноси Телеграм.

Због тога, упркос популарном веровању, старије особе имају тенденцију напредовања у независним и потпомогнутим животним окружењима. Установе за смештај старијих пружају им могућности за повезивање, дружење и напредак, тврди студија.

Провођење времена са бабом и дедом, са мајком и оцем, њима помаже, али је корисно и за њихову децу. Старије особе добијају друштво и разговор који је веома важан у свакодневном животу. Ми смо ту да чујемо њихове приче, а они нас загрле и пружају нам осећај љубави.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар