Прича: Мундијал 1934. године - Италија...

Тријумф за Мусолинија!

Фудбал 14.05.2018 | 23:00
Прича: Мундијал 1934. године - Италија...
Италијански диктатор Бенито Мусолини видео је Светско првенство као идеалну прилику за рекламирање фашистичког покрета, што је бацило велику мрљу на овај турнир.

Италијани, на чијој је клупи седео сјајни тактичар Виторио Поцо, савладали су у финалу Чехословачку (2:1) и освојили трофеј, мада је мало недостајало да словенска селекција сруши Мусолинијеве снове. Чеси су до пред крај финалне утакмице водили са 1:0, да би "азури" онда изједначили и у продужецима дошли до победе.

За разлику од првог турнира у Уругвају, овог пута је учешће на Мундијалу морало да се заслужи у квалификацијама. На почетку тог циклуса нашле су се 32 репрезентације, од чега 22 из Европе, с тим да Британаца још није било у светској фудбалској породици. 

Од 16 репрезентација које су избориле "визу" за Апенинско полуострво, 12 их је било из европских земаља, а да одредница "светски" не остане сасвим обесмишљена, својим учешћем су допринели САД, Бразил, Аргентина и Египат. Од почетка се играло по нокаут систему (од осмине финала надаље), а прича се већ у четвртфиналу свела искључиво на Европљане. 

Испоставило се тако да су фудбалери са америчког континента препловили више од 10.000 километара Атлантског океана, само да би одиграли (и изгубили) једну утакмицу! Они су и иначе листом послали ослабљене екипе, као реванш за одсуство европских селекција са СП 1930, а Уругвајци су отишли корак даље, пошто су титулу предали без борбе, у старту одуставши од такмичења. 

Највише драме у четвртфиналним окршајима донео је дуел Италије и Шпаније. После 120 минута игре било је 2:2, па је дан касније морала да буде одиграна нова утакмица. Победоносни гол за домаћина постигао је легендарни Ђузепе Меаца, по којем се данас зове стадион на којем играју Интер и Милан. 

Само два дана после тога "азури" су опет морали на терен, а ривал у "финалу пре финала" била им је репрезентација Аустрије, тада застрашујући "вундертим" под вођством Хуга Мајсла. И тај меч решен је једним голом - стрелац за Италијане био је родјени Аргентинац Гвајта и они су се пласиралали у финале, где их је чекала Чехословачка после победе од 3:1 над Немачком.

За финале које је 10. јуна одиграно на Дел Партити стадиону у Риму, Мусолини је мобилисао нацију пуних недељу дана. Пред 55.000 људи, који су попунили трибине до последњег места, шокантно вођство Чесима донео је Антоњин Пуц у 76. минуту, али крах домаћина спречио је Рајмондо Орси пет минута касније. Пошто први стрелац Чеха Неједли у последњим тренуцима утакмице није искористио стопроцентну прилику, приступило се продужецима и Анђело Скјавио у 95. минуту је постигао гол за велику радост Италије и њеног диктатора.

ЈУГОСЛАВИЈА: Последњи у квалификацијама

После сјајног наступа у Уругвају, репрезентација Југославије није успела да се пласира на други Мундијал.

У квалификацијама које су се играле по једнокружном бод-систему, плави су код куће одиграли нерешено, 2:2 са Швајцарском, затим су у Букурешту поражени од Румуније резултатом 2:1 и са једним освојеним бодом заузели последње место у групи.

И у овом циклусу такмичења селектор је био Бошко Симоновић, а уз раме херојима из Уругваја: Тирнанићу, Ивковићу, Марјановићу и Вујадиновићу заиграли су многи нови фудбалери, од којих је највећу славу достигао голман Фрањо Глазер.

- РЕЗУЛТАТИ - 

ПОЛУФИНАЛЕ

Чехословачка - Немачка 3:1
Италија - Аустрија 1:0

ЗА ТРЕЋЕ МЕСТО
Немачка - Аустрија 3:2

ФИНАЛЕ
Италија - Чехословачка 2:1

КОНАЧАН ПЛАСМАН
1. Италија, 2. Чехословачка, 3. Немачка, 4. Аустрија
----------------------------------

Утакмица са највише голова: Италија - САД 7:1 (прва фаза)

Укупно голова на турниру: 70

Просек голова по утакмици: 4,12

Најбољи стрелац: Олдрих Неједли (Чехословачка) - 5

Највише голова на утакмици: Анђело Скјавио (Италија), Едмунд Конен (Немачка), Олдрих Неједли (Чешка) - 3

Највећа посета: 55.000 (Италија - Чехословачка, финале)

Укупна посета: 363.000

Просечна посета: 21.352

Дебитовали: Шведска, Немачка, Италија, Холандија, Швајцарска, Аустрија, Шпанија, Мађарска, Чехословачка, Египат.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар