ЛШ: Пирова побједа Роме - Ливерпул са Реалом за круну!

Фудбалери Ливерпула пласирали су се у финале Лиге шампиона у којем ће 26. маја у Кијеву играти против Реал Мадрида.  Победа поносне Роме, Ливерпул иде у финале! Један гол, али уз два недосуђена очигледна пенал, недостајао је "вучици" да после Барселоне надокнади три гола заостатка и у полуфиналну Лиге шампиона са Ливерпулом. Како је овај тим стигао до финала са оваквом одбраном, мистерија је.  Знало се оно главно, али макар је опет било лепо и занимљиво. . . ! Рома частила Ливерпул, па мушки погинула и победила!

Фудбал 02.05.2018 | 23:20
ЛШ: Пирова побједа Роме - Ливерпул са Реалом за круну!
"Редси" су поражени од Роме 4:2 на Олимпику, па су прошли даље захваљујући импресивној победи од 5:2 на Енфилду у првом мечу.

Ливерпул је два пута водио у Риму, све време је имао под контролом резултат који га води у Кијев, јер је "Вучица" тек у финишу преокренула резултат, а на гол од продужетка је стигла у последњем минуту надокнаде времена.

Гости су повели већ у деветом минуту голом Садија Манеа након контранапада, али Рома поравнава у 15, уз доста среће аутоголом Џејмса Милнера.

Свега десет минута касније Ливерпул је опет повео. Након корнера са леве стране, Един Џеко је лоше реаговао и буквално сервирао лопту Жоржињу Вајналдуму.

Рома у другом полувремену није деловала превише мотивисано да опет крене у напад, али Џеко враћа живост свом тиму поготком за ново изједначење у 52. минуту.

Уследио је жесток притисак домаћег тима, десетак минута су опседали казнени простор Ливерпула, али су гости одолели.

Тек пет минута пре краја утакмице Рађа Наинголан лепим ударцем са дистанце доноси преокрет, а потом и у надокнади времена погађа реализује и пенал за утешну победу "Вучици" за достојан опроштај од ЛШ.

Међутим, питање је какав би ток имао меч да словеначке судије на челу са Дамиром Скомином нису оштетиле "Вучицу" за чак два пенала.

Прво су при вођству Ливерпула 2:1 Словенци свирали непостојећу офсајда позицију Џека, кога је у наставку акције Каријус оборио у свом казненом простору. Био је то чист пенал, а вероватно и црвени картон за голмана гостију.

Још већу грешку Словенци су направили у 63. минуту, када је бек Ливерпула Александер-Арнолд руком изблокирао шут Стефана ел Шаравија у ситуацији у којој је лопта ишла право ка голу.

У сваком случају, Ливерпул више него заслужено одлази у своје осмо финале КЕШ/ЛШ. Од претходних седам су добили пет. Последњи пут 2005. Следи дуел са "Краљевским" клубом који има 12 титула, а ово му је 18. финале.

На "Енфилду" седам, на "Олимпику" још шест.

После 13 голова у "дуплој" репризи финала Купа шампиона из 1984. на истом месту, у Кијев ће петоструки првак Европе и један од најспектакуларнијих тимова данашњице - у сваком смислу.

Рома - Ливерпул 4:2 (1:2), после вођства "редса" већ у 9. минуту и поносног, пркосног одговора "вучице" у наставку утакмице, уз неколико неискоришћених "зицера" и два недосуђена пенала, једном када је "свиран" непостојећи офсајд Едина Џека, а другом у ситуацији када је лопта ишла у гол, а Трент Александер-Арнолд то спречио десном руком сакривеном иза високо подигнуте ноге.

Овако-онако, на "Олимпијском стадиону" у Кијеву 26. маја двоструком узастопном прваку Европе, Реал Мадриду, супротставиће се екипа која је Лигу шампиона почела у квалификацијма и, рачунајући и вечерашњу тешко докучиву утакмицу на распродатом "Олимпику", постигла 46 голова…

...и примила шест у само два меча полуфинала.

Просто, то је Ливерпул који са клупе предводи Јирген Клоп, човек са два евро-финала у непуне три сезоне од доласка на "Енфилд".

"Вучица" је примила прве голове ове сезоне у Риму, "редси" доживели први пораз, али је епилог - осмо финале славног енглеског клуба у ком ће екипа јуришати на шесту титулу првака Европе. Али, у утакмици у којој ће са друге стране терена бити двоструки узастопни шампион Европе, клуб са 12 титула првака континента, чији тренер Зинедин Зидан у две и по сезоне од доласка на клупу првог тима није успео да не освоји Лигу шампиона.

Биће то прави спектакл у судару клубова са 23 финала и 17 титула првака Европе, али и тимова чије одбране и напади гарантују забаву сличну вечерашњој коју ће "Вечни град" дуго памтити.

Она луда римска ноћ против Барселоне се није поновила, Ливерпул није сагорео у паклу Роминог Олимпика. Много би било... И за Рому, и за Ливерпул. Нити је Рома баш тај капацитет да прави стално таква чуда, нити је Ливерпул баш толико луд да упропасти овакву прилику.

У занимљивом реваншу, Рома је победила Ливерпул 4:2, спасила част и мушки погинула. Са 13 голова, два најпријатнија изненађења у такмичењу су нам пружили најефикаснији полуфинални двомеч Лиге шампиона. Макар је било занимнљиво...

Упркос победи Роме и три постигнута гола, на Реал Мадрид и прекид Зиданове и Роналдове доминације Лигом шампиона ће у Кијеву 26. маја јуришати Клопова луда дружина која је вечерас постала најефикаснији тим у историји Лиге шампиона са најефикаснијим нападом у историји такмичења. Клопов турбо фудбал против Реалове класе, шампионског искуства, Зиданове тактичке генијалности и среће која прати владаре Европе... Има ту материјала за добар филм који ћемо гледати у финалу.

Ливерпул је у финалу мимо свих очекивања и прогноза. Али то је лепота Лиге шампиона. Не морају баш увек они паметњаковићи што најбоље планирају и они намоћнији што највише троше да дођу до краја. Лиги шампиона су потребни тимови попут Ливерпула, Атлетика и осталих симпатичних дружина који вас освоје током сезоне. 

Са одбраном којој не верује ни половина његових навијача, Ливерпул је сачувао она три гола капитала са Енфилда. Штавише, вечерас је Ромина одбрана је кренула у „ливерпусловском“ фазону и частила госте два гола после чега је све било готово. Ромина нада да може до сензације као против Барселоне је можда и имала утемељење у офнанзвном квалитету тима који је дао та циљана три гола. Чак и више него што је требало, али то је подразумевало и мирну мрежу као против Барселоне. Вечерас се то није десило...

Раџа Најнголан је у деветом минуту частио контрапада Редсе, а знамо шта значи када њихов трилинг добије шансу да убрза. Фирмино је проиграо Манеа, Манолас се скаменио, а Сенегалац охладио ужарену атмосферу на Олимпику. Љубазном домаћину је узвратила љубазна одбрана Ливерпула, па јеЛоврен напуцао Милнера у главу за аутогол у 15. минуту и спасао је утакмицу. Ватромет грешака се наставио у 26. минуту када је опет Ромина одбрана била широке руке и поклонила гол Вајналдуму. После комичног првог полувремена, много бољи фудбал је виђен у другом.. 

Џеко је дивно боцнуо лопту на почетку другог полувремена за неких четрдесетак минута наде на Олимпику. Рома се пробудила, Ливерпул се  погубио и почела је опсада Каријусовог гола. Ундер је у 60. минуту пропустио феноменалну шансу да поптуно оживи наду о продужецима. А два минута касније ту наду Роми је одузео и словеначки арбитар Дамир Скомина који није досудио чист пенал после рукометаАлександер-Арнлода у петерцу Ливерпула. Штета и срамота... Можемо да замислимо каквих пола сата би гледали до краја... 

Али свака част Роми што ни тада није одустала! Нападала је, нападала и коначно до заслуженог вођства дошла преко Најнгоглана у 86. минуту. Ливерпул је у другом полувремену био скоро па безопасан, имао је тек две шансе које је Алисон мајсторски скинуо. Салах као да је подигао ручну против бившег клуба. Рома је наставила да сања и када се Најнголан сјајним ударцем искупио за онај кикс на почетку, замирисало је мало на Барса - ПСЖ... Било је још неколико минута за два гола и продужетке. На Ромину жалост, стигла је само до једног од два потребна. И то у последњем секунду када је Најнголан са беле тачке погодио за 4:2. 

Заслужена победа Роме, мушко испадање и озбиљна опомена Јиргену Клопу да ће га ове грешке у финалу коштати европске титуле. Реал Мадрид ово не прашта. Питајте Бајерн... 

Полуфинале ЛШ, реванш:

Рома – Ливерпул 4:2 (први меч 2:5)
Милнер 15аг, Џеко 52, Наинголан 87, 90+3п – Мане 9, Вајналдум 26
Стадион Олимпико, Рим
Гл. судија: Дамир Скомина (Словенија)

Рома: Бекер – ФЛоренци, Манолас, Фацио, Коларов – Пелегрини (Ундер 55'), Де Роси (Гоналон 69'), Наинголан – Шик, Џеко, Ел Шарави (Антонучи 75')

Ливерпул: Каријус – Александер-Арнолд (Клајн 90+2'), Ловрен, Ван Дајк, Робертсон – Вајналдум, Хендерсон, Милнер – Салах, Фирмино (Соланке 87'), Мане (Клаван 83')

Резултати полуфинала:

уторак

Реал Мадрид - Бајерн Минхен 2:2 (1:1), први меч 2:1
/Бензема 11, 46 - Кимих 3, Родригез 63/

среда

Рома - Ливерпул 4:2 (1:2), први меч 2:5
/Милнер аг 15, Џеко 52, Наинголан 86, пен 90+3 - Мане 9, Вајналдум 25/

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар