LŠ: Pirova pobjeda Rome - Liverpul sa Realom za krunu!

Fudbaleri Liverpula plasirali su se u finale Lige šampiona u kojem će 26. maja u Kijevu igrati protiv Real Madrida.  Pobeda ponosne Rome, Liverpul ide u finale! Jedan gol, ali uz dva nedosuđena očigledna penal, nedostajao je "vučici" da posle Barselone nadoknadi tri gola zaostatka i u polufinalnu Lige šampiona sa Liverpulom. Kako je ovaj tim stigao do finala sa ovakvom odbranom, misterija je.  Znalo se ono glavno, ali makar je opet bilo lepo i zanimljivo. . . ! Roma častila Liverpul, pa muški poginula i pobedila!

Fudbal 02.05.2018 | 23:20
LŠ: Pirova pobjeda Rome - Liverpul sa Realom za krunu!
"Redsi" su poraženi od Rome 4:2 na Olimpiku, pa su prošli dalje zahvaljujući impresivnoj pobedi od 5:2 na Enfildu u prvom meču.

Liverpul je dva puta vodio u Rimu, sve vreme je imao pod kontrolom rezultat koji ga vodi u Kijev, jer je "Vučica" tek u finišu preokrenula rezultat, a na gol od produžetka je stigla u poslednjem minutu nadoknade vremena.

Gosti su poveli već u devetom minutu golom Sadija Manea nakon kontranapada, ali Roma poravnava u 15, uz dosta sreće autogolom Džejmsa Milnera.

Svega deset minuta kasnije Liverpul je opet poveo. Nakon kornera sa leve strane, Edin Džeko je loše reagovao i bukvalno servirao loptu Žoržinju Vajnaldumu.

Roma u drugom poluvremenu nije delovala previše motivisano da opet krene u napad, ali Džeko vraća živost svom timu pogotkom za novo izjednačenje u 52. minutu.

Usledio je žestok pritisak domaćeg tima, desetak minuta su opsedali kazneni prostor Liverpula, ali su gosti odoleli.

Tek pet minuta pre kraja utakmice Rađa Naingolan lepim udarcem sa distance donosi preokret, a potom i u nadoknadi vremena pogađa realizuje i penal za utešnu pobedu "Vučici" za dostojan oproštaj od LŠ.

Međutim, pitanje je kakav bi tok imao meč da slovenačke sudije na čelu sa Damirom Skominom nisu oštetile "Vučicu" za čak dva penala.

Prvo su pri vođstvu Liverpula 2:1 Slovenci svirali nepostojeću ofsajda poziciju Džeka, koga je u nastavku akcije Karijus oborio u svom kaznenom prostoru. Bio je to čist penal, a verovatno i crveni karton za golmana gostiju.

Još veću grešku Slovenci su napravili u 63. minutu, kada je bek Liverpula Aleksander-Arnold rukom izblokirao šut Stefana el Šaravija u situaciji u kojoj je lopta išla pravo ka golu.

U svakom slučaju, Liverpul više nego zasluženo odlazi u svoje osmo finale KEŠ/LŠ. Od prethodnih sedam su dobili pet. Poslednji put 2005. Sledi duel sa "Kraljevskim" klubom koji ima 12 titula, a ovo mu je 18. finale.

Na "Enfildu" sedam, na "Olimpiku" još šest.

Posle 13 golova u "duploj" reprizi finala Kupa šampiona iz 1984. na istom mestu, u Kijev će petostruki prvak Evrope i jedan od najspektakularnijih timova današnjice - u svakom smislu.

Roma - Liverpul 4:2 (1:2), posle vođstva "redsa" već u 9. minutu i ponosnog, prkosnog odgovora "vučice" u nastavku utakmice, uz nekoliko neiskorišćenih "zicera" i dva nedosuđena penala, jednom kada je "sviran" nepostojeći ofsajd Edina Džeka, a drugom u situaciji kada je lopta išla u gol, a Trent Aleksander-Arnold to sprečio desnom rukom sakrivenom iza visoko podignute noge.

Ovako-onako, na "Olimpijskom stadionu" u Kijevu 26. maja dvostrukom uzastopnom prvaku Evrope, Real Madridu, suprotstaviće se ekipa koja je Ligu šampiona počela u kvalifikacijma i, računajući i večerašnju teško dokučivu utakmicu na rasprodatom "Olimpiku", postigla 46 golova…

...i primila šest u samo dva meča polufinala.

Prosto, to je Liverpul koji sa klupe predvodi Jirgen Klop, čovek sa dva evro-finala u nepune tri sezone od dolaska na "Enfild".

"Vučica" je primila prve golove ove sezone u Rimu, "redsi" doživeli prvi poraz, ali je epilog - osmo finale slavnog engleskog kluba u kom će ekipa jurišati na šestu titulu prvaka Evrope. Ali, u utakmici u kojoj će sa druge strane terena biti dvostruki uzastopni šampion Evrope, klub sa 12 titula prvaka kontinenta, čiji trener Zinedin Zidan u dve i po sezone od dolaska na klupu prvog tima nije uspeo da ne osvoji Ligu šampiona.

Biće to pravi spektakl u sudaru klubova sa 23 finala i 17 titula prvaka Evrope, ali i timova čije odbrane i napadi garantuju zabavu sličnu večerašnjoj koju će "Večni grad" dugo pamtiti.

Ona luda rimska noć protiv Barselone se nije ponovila, Liverpul nije sagoreo u paklu Rominog Olimpika. Mnogo bi bilo... I za Romu, i za Liverpul. Niti je Roma baš taj kapacitet da pravi stalno takva čuda, niti je Liverpul baš toliko lud da upropasti ovakvu priliku.

U zanimljivom revanšu, Roma je pobedila Liverpul 4:2, spasila čast i muški poginula. Sa 13 golova, dva najprijatnija iznenađenja u takmičenju su nam pružili najefikasniji polufinalni dvomeč Lige šampiona. Makar je bilo zanimnljivo...

Uprkos pobedi Rome i tri postignuta gola, na Real Madrid i prekid Zidanove i Ronaldove dominacije Ligom šampiona će u Kijevu 26. maja jurišati Klopova luda družina koja je večeras postala najefikasniji tim u istoriji Lige šampiona sa najefikasnijim napadom u istoriji takmičenja. Klopov turbo fudbal protiv Realove klase, šampionskog iskustva, Zidanove taktičke genijalnosti i sreće koja prati vladare Evrope... Ima tu materijala za dobar film koji ćemo gledati u finalu.

Liverpul je u finalu mimo svih očekivanja i prognoza. Ali to je lepota Lige šampiona. Ne moraju baš uvek oni pametnjakovići što najbolje planiraju i oni namoćniji što najviše troše da dođu do kraja. Ligi šampiona su potrebni timovi poput Liverpula, Atletika i ostalih simpatičnih družina koji vas osvoje tokom sezone. 

Sa odbranom kojoj ne veruje ni polovina njegovih navijača, Liverpul je sačuvao ona tri gola kapitala sa Enfilda. Štaviše, večeras je Romina odbrana je krenula u „liverpuslovskom“ fazonu i častila goste dva gola posle čega je sve bilo gotovo. Romina nada da može do senzacije kao protiv Barselone je možda i imala utemeljenje u ofnanzvnom kvalitetu tima koji je dao ta ciljana tri gola. Čak i više nego što je trebalo, ali to je podrazumevalo i mirnu mrežu kao protiv Barselone. Večeras se to nije desilo...

Radža Najngolan je u devetom minutu častio kontrapada Redse, a znamo šta znači kada njihov triling dobije šansu da ubrza. Firmino je proigrao Manea, Manolas se skamenio, a Senegalac ohladio užarenu atmosferu na Olimpiku. Ljubaznom domaćinu je uzvratila ljubazna odbrana Liverpula, pa jeLovren napucao Milnera u glavu za autogol u 15. minutu i spasao je utakmicu. Vatromet grešaka se nastavio u 26. minutu kada je opet Romina odbrana bila široke ruke i poklonila gol Vajnaldumu. Posle komičnog prvog poluvremena, mnogo bolji fudbal je viđen u drugom.. 

Džeko je divno bocnuo loptu na početku drugog poluvremena za nekih četrdesetak minuta nade na Olimpiku. Roma se probudila, Liverpul se  pogubio i počela je opsada Karijusovog gola. Under je u 60. minutu propustio fenomenalnu šansu da poptuno oživi nadu o produžecima. A dva minuta kasnije tu nadu Romi je oduzeo i slovenački arbitar Damir Skomina koji nije dosudio čist penal posle rukometaAleksander-Arnloda u petercu Liverpula. Šteta i sramota... Možemo da zamislimo kakvih pola sata bi gledali do kraja... 

Ali svaka čast Romi što ni tada nije odustala! Napadala je, napadala i konačno do zasluženog vođstva došla preko Najngoglana u 86. minutu. Liverpul je u drugom poluvremenu bio skoro pa bezopasan, imao je tek dve šanse koje je Alison majstorski skinuo. Salah kao da je podigao ručnu protiv bivšeg kluba. Roma je nastavila da sanja i kada se Najngolan sjajnim udarcem iskupio za onaj kiks na početku, zamirisalo je malo na Barsa - PSŽ... Bilo je još nekoliko minuta za dva gola i produžetke. Na Rominu žalost, stigla je samo do jednog od dva potrebna. I to u poslednjem sekundu kada je Najngolan sa bele tačke pogodio za 4:2. 

Zaslužena pobeda Rome, muško ispadanje i ozbiljna opomena Jirgenu Klopu da će ga ove greške u finalu koštati evropske titule. Real Madrid ovo ne prašta. Pitajte Bajern... 

Polufinale LŠ, revanš:

Roma – Liverpul 4:2 (prvi meč 2:5)
Milner 15ag, Džeko 52, Naingolan 87, 90+3p – Mane 9, Vajnaldum 26
Stadion Olimpiko, Rim
Gl. sudija: Damir Skomina (Slovenija)

Roma: Beker – FLorenci, Manolas, Facio, Kolarov – Pelegrini (Under 55'), De Rosi (Gonalon 69'), Naingolan – Šik, Džeko, El Šaravi (Antonuči 75')

Liverpul: Karijus – Aleksander-Arnold (Klajn 90+2'), Lovren, Van Dajk, Robertson – Vajnaldum, Henderson, Milner – Salah, Firmino (Solanke 87'), Mane (Klavan 83')

Rezultati polufinala:

utorak

Real Madrid - Bajern Minhen 2:2 (1:1), prvi meč 2:1
/Benzema 11, 46 - Kimih 3, Rodrigez 63/

sreda

Roma - Liverpul 4:2 (1:2), prvi meč 2:5
/Milner ag 15, Džeko 52, Naingolan 86, pen 90+3 - Mane 9, Vajnaldum 25/

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar