Колико често треба чистити тастатуру?

Аустралијски наулници у недавној студији открили су да даска на wц шољи има педесетак бактерија на два квадратна центиметра, што заправо и није много. На типичној тастатури, посебно оној коју дели више људи, ситуација је, по истој студији, чак 400 пута гора.

Информационе технологије 28.04.2018 | 12:05
Колико често треба чистити тастатуру?
Аустралијанци нису једини који су дошли до тог сазнања. У једној чикашкој болници откривено је да високоотпорна бактерија МРСА на тастатури може преживети 24 сата.

У болници у Холандији проучавали су стотину тастатура које користе и на њих 95 пронашли стрептококе, стафилококе и друге патогене. Испало је да су тастатуре најпрљавија подлога у целом делу интензивне његе. С обзиром на то колико често користимо рачунаре и није чудно да се прљавштина таложи међу типкама. Није реткост ни да се изнад тастатуре истовремено једе и пише, кашље и кија.

Када чистити тастатуру?

Већина микробиолога на то ће питање одговорити - најмање једном недељно.

Амерички лекари и медицинске сестре из Националног центра за здравствена истраживања (НЦХР) саветују да се тастатуре дезинфикују много чешће, најмање једном дневно. Препоручују и прање руку пре и после сваког коришћења тастатуре, нарочито у сезони грипа.

Ако сте ви једина особа која користи рачунар, онда је већина бактерија које слете на тастатуру ваша и веројатно вам неће наудити. Ипак, и таква се тастатура треба редовито чистити.

А то се ради врло једноставно. Потребно је прво искључити рачунар, затим из тастатуре истрести све мрвице и потом је попрскати неким дезинфекционим средством и обрисати.

Успут, микробиолог с њујоршког медицинског факултета Филип Тиерно саветује да се на крају дана добро обрише и мобилни на коме се исто могу пронаћи разни патогени, попут Е. цоли или стрептокока.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар