Потрага за "Правдом за Давида"

Правда за Давида/“Незграпност” високих функционера МУП-а РС је или Дилетантизам или Умишљај.

Република Српска 28.03.2018 | 13:32
Потрага за "Правдом за Давида"
Значи, било је више повреда, тих хематома. Те су повреде по својој природи механичке, Настале су примјеном тупе механичке силе. Такве повреде могле су настати у физичком сукобљавању, у физичком сукобу са једном или више особа. Те повреде су настале док је особа била жива.

Полиција би морала да одговори на питање због чега је Особа, за коју се тврди да је Давид Драгичевић, те Кобне ноћи, у ту Кућу ушла као у своју, а из ње, након педесет минута проведених унутра, изишла храмајући?!

“Незграпност” високих функционера МУП-а РС, приликом иступа на прес конференцији, одржаној 26.03. 2018. године, када су, након, може се слободно рећи, неспроведене истраге, жртву, убијеног Давида Драгичевића, Јавно Криминализовали, може се окарактерисати само на два начина: Као Дилетантизам или као Умишљај.

Не постоји трећи начин да се опише иступ Дарка Илића, начелника Управе за организовани и тешки криминалитет.

На овом мјесту поставља се питање зашто цијели случај није радила Управа криминалистичке полиције, а посебно је значајно истаћи да Илић није смијењен, иако је његов иступ нанио немјерљиву штету МУП-у РС и довео ту институцију у ситуацију да могу, врло лако, бити оптужени за прикривање злочина Убиства.

Уколико је 26.03., на пресу, био Умишљај, а не Дилетантизам, онда је ситуација безнадежна.

Неопходне смјене одговорних за лоше вођену истрагу

Врх МУП-а РС неће званично да призна да квалитетне истраге није ни било, иако је то, дефакто, учињено прихватањем промјене тимова за истрагу, њеним кретањем испочетка и налогом за нову обдукцију.

Што се тиче нове обдукције, након што се уради, Суд ће да одлучи који налаз ће прихватити.

Промјеном тима за истрагу (видјећемо да ли и Управе, што би било најважније) потврђено је да није рађено како треба и у складу са правилима струке.
Међутим, то није довољно - тај акт требале су пратити и смјене; Такав поступак отклонио би бројне сумње у стварне намјере појединаца из врха МУП РС у вези са случајем вјероватног убиства Давида Драгичевића.

Мексичка каша

Сасвим је реално да је он убијен, а да је прије тога тешко пребијен. И то тупим предметима, по екстремитетима.

Ради се о нападу знаном као “Мексичка каша” - када се жртва удара по екстремитетима како би се онеспособила за било какву одбрану. Након тога се пребија брутално.

Такав сценарио, дефакто, је, у дијелу пребијања Драгичевића, потврдио и патолог Жељко Каран.

„Имао је двије врсте повреда. Повреде манифестоване као ударци, оно што ми обично кажемо хематоми, крвни подливи, лоцирани у предјелу чела обострано, у предјелу јагодице, онда у предјелу шаке, кука, наткољенице, кољена, и тако даље. Значи, било је више повреда, тих хематома. Те су повреде по својој природи механичке, Настале су примјеном тупе механичке силе. такве повреде могле су настати у физичком сукобљавању, у физичком сукобу са једном или више особа. Те повреде су настале док је особа била жива”, рекао је Каран и додао да те повреде нису смртоносне.

Он је нагласио да је терминални узрок смрти је утопљење. “Одмах да се зна: Обдукциони налаз вам не може одговорити на питање да ли је неко помогао тој особи да доспије у воду”, рекао је Каран и истакао да не може он рећи да ли је на дјелу задес (ненамјерни/случајни пад у воду), убиство или самоубиство.

Каран је рекао, на Илићево питање (!!!) да су “повреде лаке”, али није могао прецизирати да ли су настале “пет сати или пет минута” прије пада у воду, да би, потом, још једном истакао да су повреде нанијете тупим предметом.

Шипке, бејзбол палице…?!

То нису лаке повреде, ма шта Каран говорио; А тупи предмет могу бити шипке, бејзбол палице…

Давор Драгичевић, отац убијеног Давида, рекао је окупљеним грађанима на Тргу Крајине у Бањалуци, да је његов син унакажен. Давор Драгичевић видио је тијело сина, након што је пронађено.

Каран је рекао да је Драгичевићева “одјећа без оштећења”, али породица тврди да су панталоне/фармерке поцијепане на кољенима. И да се не ради о таквом моделу, већ да је птишао од куће у панталонама које на себи нису имале било какве подеротине.

То би могло значити да је Драгичевић вучен по цести, а након тога бачен у ријеку.

Илић је још рекао да не постоји “ниједна индиција која указује на кривично дјело”, иако је индиција и превише. Али, само их Илић није видио.

Зашто и то је питање за истрагу; Бар за Унутрашњу контролу у МУП-у РС!

Криминализовање жртве и неистине о базним станицама

Илић јесте оптужио директно Драгичевића да је извршио “провалну крађу”.

Његову изјаву покушао је ублажити Драган Лукач, тврдњом да нико никог није оптужио, али то је безуспјешно, јер постоји видео снимак, на којем то Илић јасно тврди.

Илић је рекао да је полиција у потпуности расвијетлила кретање “Лица која су била у сукобу са Драгичевићем” те кобне ноћи, што је врло упитно.

“Њихово телефони, базне станице, кретање, алиби, то смо у потпуности расвијетлили”, рекао је Илић и додао да није дошао до могућих снимака моста, па је нејасно на основу чега тврди са сигурношћу да је “смрт задесна”.

Уз то, питање је и колико је тачно да је све узето са базних станица, јер је то процес. И није процес од једног дана, већ, најмање, пет до седам дана.

Остаје нејасно како је за тако кратко вријеме, колико траје истрага, Управа за организовани и тешки криминалитет успјела да од оператера (путем наредбе суда) добије листинге базних станица које покривају потенцијалну путању кретања покојног Драгичевића; Посебно је питање како су за мање од 48 часова могли да изврше анализу његовог телефона, који је пронађен када и тијело.

Тијело Давида Драгичевића пронађено је 24.03. (Уморен је 17.03.), а Илић је прес конференцију одржао већ 26.03.!

Питање је и када су тачно одузети телефони од “Три Лица”, али да и јесу одузети, примјера ради, два дана након нестанка, није једноставно било могуће (према ријечима стручњака) за тако кратко вријеме доћи до података са базних станица и извршити квалитетно њихову аналитику.

Закључивање на основу снимака, узетих са камера за видео надзор, није довољно из простог разлога што сви снимци нису изузети, што су неки од њих преснимљени (кратко вријеме депоновања) и бројних других разлога…

“Опљачкана” кућа

Илић је на пресу најавио тражење лаптопа, што је нонсенс, јер би лаптоп требало да послужи даљем криминализовању Драгичевића; Никако разоткривњу начина на који је смртно страдао.

То нас поново доводи до куће коју је наводно опљачкао Давид Драгичевић.

Полиција би морала да одговори на питање због чега је Особа, за коју се тврди да је Давид Драгичевић, те Кобне ноћи, у ту Кућу ушла као у своју, а из ње, након педесет минута проведених унутра, изишла храмајући?!

Већ сам објавио да би МУП РС морао врло прецизно утврдити шта се десило у наводно опљачканој кући у тих педесет минута: од тога да ли је заиста Давид Драгичевић ушао у ту кућу, боравио у њој толико времена, до тога како власник “ништа није чуо”, а ујутро је већ све знао - и ко је опљачкао и шта је опљачкано!!!

Питање је и евентуалних веза како “Три Лица”, (која су се те ноћи сукобила са Драгичевићем), тако и власника кафеа, (у које је залазио те ноћи Драгичевић), са Организованим Криминалним Групама: Да ли те везе постоје, са којим групама, по ком основу и да ли је нека од тих Група имала, из неког разлога/по нечијем налогу/наговору, намјеру да ликвидира Драгичевића. И да ли су ту намјеру и спровели у дјело?!

Да ли је било сукоба у близини Металске школе у којем је учествовало више од петнаест лица и то нешто прије него је Давид Драгичевић нестао?

На сва ова питања МУП и Тужилаштво морају дати одговоре, јер је толико рупа у ономе што је саопштио Илић, да његов иступ, најблаже речено, вријеђа интелигенцију.

Уз то, најчуднија је журба којом је МУП хтио цијели случај адактирати - “задесном смрти провалника”, што је испод сваког професионалног, али и људског, нивоа.

Ничија сујета не смије бити изнад људског живота, нити се смије дозволити да се преко смрти тако младих људи као што је Давид Драгичевић (имао само 21 годину) олако прелази, као да је ријеч о предмету за једнократну употребу, а не о људском бићу. (наставиће се)

слободанвасковиц.блогспот.ба

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

Слободан

28.03.2018 11:35

Хвала Слободану Васковицу искреном и цасном борцу за истину. Да није њега ово би се вец затаскало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.03.2018 12:09

Људима око вас је тешко кад умрете или кад сте глупи.Неки мисле да је расвијетлити убиство као кад поправљате ауто а пробушила вам се гума.

Name

ТОРРО

28.03.2018 13:09

АМА ИМА ЛИ БАРЕМ ЈЕДНОГ ТУЗИОЦА ДА СЕ ОГЛАСИ... МИ СМО ИЗГЛЕДА У ПОЛИЦИЈСКОЈ ДРЗАВИ, САМО ТО НИСМО ЗНАЛИ

Name

Ре за ре

28.03.2018 13:25

Оцигледно је Дарко Илиц тај дан био вулканизер који крије неког татиног сина.

Name

титин новинар

28.03.2018 13:27

Истраживачко новинарство, да ли је урађена нова обдукција, ко је радио, има ли нових сазнања.

Name

РОМАНИЈА

28.03.2018 13:28

“РЕ” паметно збориш.. е глупане глупи.

Name

Гојко

28.03.2018 13:57

Е куку вама заосталим кад вам требају овакви да би вам било боље, па ове глупости не чита ни његова најближа фамилија.

Name

Ре ТОРРО

28.03.2018 15:08

Нема тужиоца, јер истрагу води предсједник и министри, гладни гласова на предстојећим, драгим нама изборима... Срамота, ово је прерасло у политички дуел, а људи који требају да раде свој посао не могу од ових "свезналица" и "људи у служби народа"... Срамота шта смо дочекали, али то смо и заслужили изгледа...

Name

Ре

28.03.2018 17:53

То је Борна сзп за власти такви слуцајеви су били за вријеме њих ове власти кад ти лопов упадне у куцу несмијес му ниста то су они заступали ма уби лопину одма

Name

Ре

28.03.2018 18:31

Бад цудно кад један новинар зна све детаље уласка у куцу и изласка из куце то је Бад цудно.

Name

ре Торо

29.03.2018 10:49

Највише од свега ми се допада што истрагу води Васковић и улица. Можда би Васковић требао да уради још једну обдукцију, токсиколошке анлизе крви и урина и реконструкцију.

Name

Р.С

28.03.2018 11:40

Ко да их смјени кад су им ови из властии наредили шта да причају па су и доктора патолога увукли у све то.Једина смјена за њих ће бити октомбарски избори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

28.03.2018 14:02

Ако не гријешим др. Каран је специјалиста судске и форензичке медицине. Мислим да самим тим није и патолог (ако гријешим унапријед се извињавам) Сама његова појава на оном неспретном и несретном "прес-у" ме је помало разочарала. 1. Судски вјештаци обично контактирају у смјеру : суд - тужилаштво - полиција. Обично их ријетко гледамо у јавном обраћању. Ако сам га добро разумио неколико је његовиг изјава у форми "вјероватно" или суспектно. Од дугогодишњег специјалисте крајњи налаз неби требао да има у себи ничег (вјероватно, можда и сл) Додуше нисам прочитао шта је написано изнад његовог потписа и печата већ коментаришем шта је речено. Због овог јада који задеси породицу Драгичевић, па ако хоћете и цијелу РС као грађанин најмање што сам очекивао је да су до сад оставке поднијели и Лукач и Радоичић и екипа која уради онакав први извјештај па додатно читаву ситуацију закомпликова. Породици искрено и најдубље саучешће, а нама свима нек је драги бог на помоћи.

Name

опрости им боже ...

28.03.2018 14:50

Искусни, часни и морални специјалиста судске медицине, би требао знати да је за овакво иступање на прес конференцији, потребо бар упознати, ако не и добити сагласнос Окружног јавног тужиоца, који води и усмјерава истаргу у конкретном случају, у противном ово је превелик луксуз и по мом мишљењу веома штетно за наставак истраге.

Name

Зоран

28.03.2018 15:08

обицни људи по бањалуци знају ко је и ста је Илиц....

Name

Ре

28.03.2018 18:14

Комсија зато да их смијени због лопова то је истина.

Name

Синнy Боy

28.03.2018 11:41

Могуће је да полиција не штити убице. Мени исто тако вјероватно изгледа да полиција проглашењем овог случаја као НЕСРЕТНИМ или ЗАДЕСНА СМРТ жели да се истрага што прије заврши и да са овим случајем више немају ништа јер им је то најлакше јер знају добро они за случај пјевачице из Борче гдје неспособна полиција се већ двије године бави овим случајем и нису се макели од почетка. Па чак је тамо и неки начелник смијењен. Овако је лакше, нема истраге, нема више прикупљања доказа, нема више испитивање свједока, немавише полиграфа, нема више форензике и што је најбитније нема притиска јавности. И фино могу лагодно да се баве свакодневним активностима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АПлата

28.03.2018 12:01

Да ли ови из МУП-а зеле плату? Најлаксе је не радити, а примати НЕЗАРАДЈЕНУ ПЛАТУ. лата се мора зарадити ГОСПОДО: радом а не извиривањем из г.узице Додикове.

Name

Само опуштено..

28.03.2018 12:06

Најважније је да се не таласа. .

Name

Ре а плата

28.03.2018 18:17

Наравно овај слуцај је само помоц полицију да СЕ ријеси једног лопова и разбојника.

Name

Р

29.03.2018 13:22

Пјевацица је зива 100%.исто као И Тијана Јуриц, коју је наводно убио месар.у Србији.За овај слуцај, ако је "резиран", показаце се! јер осмјех Предсједника на фотографији испред куце не показује да га нека патња или трагедија погадја емотивно, вец да се ради о нецем другом!

Name

Борац

28.03.2018 11:46

Мене је запрепастио Дпдиков коментар јуце, кад је рекао да су дате незграпне изјаве. Медјутим од самог поцетка, мени као лаику много ствари је засметалој, јер је очигледно да се жели прикрити прави кривац. Дајем пуну подршку породици убијеног младића у борби да се пронадје убица њиховог дјетета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Те

28.03.2018 18:19

Мене запрепасцује овај слуцај јел треба да СЕ вратимо на ону лопова несмијес повредит то је тако било плацка те ти ИМА да цутис и несмијес му ниста.

Name

Ре

28.03.2018 18:21

Добро у правим дрзавама приватна имовина је светиња и имас прави да Зyститис своју имовину свим средствима.

Name

+++

28.03.2018 11:47

МИНИСТРЕ ПОДНЕСИ ОСТАВКУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ииии

28.03.2018 12:06

Предсједница владе и министар и директор полиције да имају имало цасти и образа алллл?

Name

Ре

28.03.2018 18:22

Због разбојника хахаха...

Name

Србистан

28.03.2018 11:48

Дај мајке ти не пали ватру висе и ти, доста је и твојих злурадих коментара, стварно си претјерао, пусти момка да поцива у миру, ста радис цовјеце висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вријеме

28.03.2018 12:01

Досла су времена да се бојимо полиције умјесто да им вјерујемо као у заститнике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маса

28.03.2018 14:33

Ко може побиједити организоване криминалне групе? Маса, само народ. Ако се то не постигне, ко је следећи ДД.

Name

ПОЛИЦИЈА

28.03.2018 12:05

Врло добро зна ко је убио ДД већ се шушка по БЛ да су дубоко уплетени у овај случај управо лица из пол.миљеа Има она народна и кртица иде кроза земљу Александра негде изаћи мора. Чим оде актуелни министар, а једном ће отићи, много тога ће бити јасније. Породица ДД са мајчине стране је финансијски јака и верујем да ће тражити правду до краја за Давида

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ПОЛИЦИЈУ

28.03.2018 13:14

ХВАЛА БОГУ ПА ПОРОДИЦА ПОКОЈНОГ ДАВИДА НИЈЕ ОВИСНА О БУДЗЕТУ ДОДИКА ПА ЋЕ МОЋИ ДА ГОНИ НЕ ЛУКАЦА ВЕЦ ВЛАДУ СВЕ ЈЕ ТО ИСТИ ДИЛ.ВЕЦА ЈЕ СЛОБОДА НА КиМ НЕГО У ДОДИКВОЈ УДБАСКОЈ ПРЦИЈИ.СТА ЋЕ СЕ ДРСИТИ СА САКРИВЕНИМ ФАЛСИФИКАТИМА ВЛАДЕ У ТРЕБИЊУ КОЈЕ ЈЕ УРАДИО ПРОФ.ПАПОВИЦ.ЛУКА ПЕТРОВИЋ И ШАНЕР ЋУРИЋ ЊЕГОВ КУМ ТО ПТЕКО ЖАРКА ЛАКЕТЕ НАЧЕЛНИК ПУ ТРЕБИЊЕ КРИЈУ.СВЕ НА МИРНЕ ПРОТЕСТЕ ДА ВИДИМО ТУ ПОЛИЦИЈСКУ СИЛУ У УНИФОРМАМА ИЗ ВИСОКОГ

Name

ре полиција

28.03.2018 14:07

кад се пише о могућем премлаћивању покојног Давида у игри су и Ф. Ћулум, и 3 "тајанствена" момка, и 15 хулигана код Металске школе... можда звучи параноично, али с обзиром на бивше инспекторе Радуловића и његове радне (и ван посла) колеге, као и познанике с оне стране закона, МУП једноставно мора рјешити ово и искључити могућност да је можда неко од њених припадника прешао линију употребом претјеране силе. Сви знамо из медија како су премлаћивани и застрашивани свједоци, дилери и неподобни од стране горе споменутог инспектора и његових сарадника. Понављам, звучи параноично али случај инспектора дилера, специјалаца пљачкаша и свих осталих афера у које су упетљани припадници МУПа не улијевају повјерење грађанима РС.

Name

Захуктава се!

28.03.2018 13:43

Опа бато, укључио се и амерички ФБИ! Сад ће тек сва говна да испливају на површину! Неко је крив за смрт овога момка, а ФБИ ће сазнати ко је крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА ЗАХУКТАВА Се

28.03.2018 14:06

ДА ЛУКАЧ БУДЕ ЧИСТ И ДОДИКОВА БАНДА ОДМАХ ЋЕ ДОДИК УДАРИТИ НА РУСИЈУ И ВУЧИЋА.КЕСИЦ ЛОПВЦИНА ЋЕ ТО НАМЈЕСТИТИ И НАПЛАТИТИ ОД БИЈЕДЕ КОЈОМ СЕ РУДОЊА ПОНОСИ.

Name

16кмтбр

28.03.2018 14:01

Гдје нам је она снага и понос ко поцетком 90-тих па да се почисти то смеце сто се нагомилало годинама уназад и засјело горе .. а лако је то све извести .. маса је најјаце оружје.. само маса ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево и Ја

28.03.2018 14:34

Мафија је ово друже,и то она која се осилила те више не преза ни од убиства.Теско веома тешко ће се Срби из РС овога зла ријесити.Спремна је хоботница и да народ нахуска да гине да би они опстали на власти.Дилери су свуда око нас,нигдје нема Тужилаштва РС као да су у земљу пропали.Не постоји Јавни Тузиоц ,Лукац истражује,Лукац пресудјује,Лукац пријети,Лукац масти. Шта је са Тужилаштвом Републике Српске или шта је са Тужилаштвом БиХ.Не смију да писну толики је страх код њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Порец

28.03.2018 15:14

ту је и кум Дјола ... како расвијетлити убиство Цубрило ица у његовој куци.... цуј он као издао куцу Цубриловицу... као они нису знали ко је он....цовјек убијен... новац у виду еура нестао.... породица Цубриловица тразила новац.... али њега појела маца... ма ста на ово реци... да се главни Словенацки нарко бос крије у куци кума министра полиције... гдје то на свијету има.... цовјека убило као ...

Name

нн

28.03.2018 14:45

Све ми је брзо и исхитрено! Ако господа мислу дасу у праву сто се сад не јаве? Какво мјесање министра и предсједника! Назалост УГАСЕН ЈЕ МЛАД ЗИВОТ АЛИ ЈЕ ОВО ГОРЕ ОД СМРТИ! Тако оптузити неције дијете и сад нестати. ГОСПОДО ИМАЗЕ ЛИ ДУСЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аман

28.03.2018 15:30

Колико само злурадих коментара и текстова, сви би вољели бити истразиоци али из фотеље, наравно истину је најтезе прихватити, али докле болан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роле

28.03.2018 18:33

Порука бирацима сад одлуците јестел за дрзава у којој лопову несмијес ниста или за дрзаву у којој лопова треба смакнути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вања

28.03.2018 18:37

Ма лопову одма пресуди добро је просо.

ОДГОВОРИТЕ