Још промјена у ЛШ и ЛЕ!

Уведено правило четврте измене! Од наредне сезоне у Лиги шампиона и Лиги Европе биће уведено правило четврте измене у случају продужетака у нокаут фази, саопштила је УЕФА.  УЕФА званично увела новитете: Четврта измена, нови термини утакмица, регистровање тројице играча после групне фазе без ограничења. . .  Можда је ова последње наведена ставка и најбитнија.

Фудбал 01.04.2018 | 15:00
Још промјена у ЛШ и ЛЕ!
Тимовима ће у додатних пола сата, уколико се уђе у продужетке, бити дозвољено да изврше још једну промену.

Такође, као и што је најављено одређени су нови термини утакмица у Лиги шампиона и Лиги Европе, рачунајући плеј-оф и групну фазу, и од сада ће се играти од 18.55 и 21 сат по средњеевропском времену.

Нова, 64. сезона, елитног фудбалског такмичења креће 26. јуна ове године (квалификације) и завршава се првог јуна 2019. године. Групна фаза креће 18. септембра.

Такође, УЕФА променила је правила регистрације играча, тако да ће убудуће моћи да се наступа за два клуба у истом такмичењу.

"Почевши од следеће сезоне, клубови ће моћи да региструју три нова играча без икаквих рестрикција", објавила је УЕФА.

По тренутним правилима, играчи који су у првом делу сезоне наступали за неки клуб у Лиги шампиона или Лиги Европа немају право наступа у том такмичењу ако промене тим на полусезони.

УЕФА је навела да промена доводи њена такмичења у ранг са националним првенстивма, која не лимитирају играче приликом преласка у нови клуб на полусезони.

Такође, клубови ће у протоколу од следеће сезоне имати 23 играча, уместо досадашњих 18.

Пошто Уефина клупска такмичења улазе у нови трогодишњи циклус почевши од следеће сезоне, неколико ствари је већ промењено, а има и још иновација. Она ће се односити на Лигу шампиона, Лигу Европе и УЕФА Суперкуп. Од наредне сезоне биће уведено правило четврте измене у случају продужетака у нокаут фази, саопштила је данас Европска фудбалска унија (УЕФА). И оно неће имати утицаја на остале три измене. Тимовима ће, уколико се уђе у продужетке, бити дозвољено да изврше још једну промену.

Друга ствар се тиче финала Лиге шампиона, финала Лиге Европе и Суперкупа Европе. Уместо стандардних 18 играча, клубови ће моћи да ставе 23 играча у поставу. То ће значити да ће 12 резерви (уместо седам) бити на клупи. Све због већег избора и могућности за тренере због најважније утакмице у сезони.

Такође, као и што је најављено одређени су нови термини утакмица у Лиги шампиона и Лиги Европе. Плеј-оф, групна фаза, шеснаестина финала, четвртфина финала, полуфинале и финале Лиге шампиона играће се од 21 час. Какогод, у групној фази два меча уторком и два средом почињаће од 18.55 часова. Све утакмице у последњем колу групне фазе играће се у исто време. УЕФА задржава право да нешто промени ад-хок ако буде било потребе. Утакмице Лиге Европе све до шесанестине финала играће се од 18.55 и 21 час. Од четвртфинала па надаље играће се од 21 час. Уефа Суперкуп Европе играће се од 21 час. То се односи и на Суперкуп 2018. године који ће се играти 15. августа у Талину у Естонији.

Новитети су везани и за регистрацију играча. После групне фазе у Лиги шампиона и Лиги Европе клубови ће моћи да региструју три нова играча без ограничења. Ово правило је у дослуху са регулативом у различитим домаћим првенствима у којима нема рестрикције за доступност играча који су регистровани у зимском прелазном року.

То значи да ће играч који, рецимо, игра за Барселону у првом делу Лиге шампиона и пређе, на пример, у Челси у зимском прелазном року, моћи да игра за Челси у наставку Лиге шампиона. Што је прилично битна ставка. 

Тимови који су освојили Лигу Европе три пута узастопно или минимум пет пута носе посебан беџ на рукаву дреса. Такву привилегију до сада има само Севиља која је освајала ово такмичење пет пута (2006, 2007, 2014, 2015, 2016).

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар