Još promjena u LŠ i LE!

Uvedeno pravilo četvrte izmene! Od naredne sezone u Ligi šampiona i Ligi Evrope biće uvedeno pravilo četvrte izmene u slučaju produžetaka u nokaut fazi, saopštila je UEFA.  UEFA zvanično uvela novitete: Četvrta izmena, novi termini utakmica, registrovanje trojice igrača posle grupne faze bez ograničenja. . .  Možda je ova poslednje navedena stavka i najbitnija.

Fudbal 01.04.2018 | 15:00
Još promjena u LŠ i LE!
Timovima će u dodatnih pola sata, ukoliko se uđe u produžetke, biti dozvoljeno da izvrše još jednu promenu.

Takođe, kao i što je najavljeno određeni su novi termini utakmica u Ligi šampiona i Ligi Evrope, računajući plej-of i grupnu fazu, i od sada će se igrati od 18.55 i 21 sat po srednjeevropskom vremenu.

Nova, 64. sezona, elitnog fudbalskog takmičenja kreće 26. juna ove godine (kvalifikacije) i završava se prvog juna 2019. godine. Grupna faza kreće 18. septembra.

Takođe, UEFA promenila je pravila registracije igrača, tako da će ubuduće moći da se nastupa za dva kluba u istom takmičenju.

"Počevši od sledeće sezone, klubovi će moći da registruju tri nova igrača bez ikakvih restrikcija", objavila je UEFA.

Po trenutnim pravilima, igrači koji su u prvom delu sezone nastupali za neki klub u Ligi šampiona ili Ligi Evropa nemaju pravo nastupa u tom takmičenju ako promene tim na polusezoni.

UEFA je navela da promena dovodi njena takmičenja u rang sa nacionalnim prvenstivma, koja ne limitiraju igrače prilikom prelaska u novi klub na polusezoni.

Takođe, klubovi će u protokolu od sledeće sezone imati 23 igrača, umesto dosadašnjih 18.

Pošto Uefina klupska takmičenja ulaze u novi trogodišnji ciklus počevši od sledeće sezone, nekoliko stvari je već promenjeno, a ima i još inovacija. Ona će se odnositi na Ligu šampiona, Ligu Evrope i UEFA Superkup. Od naredne sezone biće uvedeno pravilo četvrte izmene u slučaju produžetaka u nokaut fazi, saopštila je danas Evropska fudbalska unija (UEFA). I ono neće imati uticaja na ostale tri izmene. Timovima će, ukoliko se uđe u produžetke, biti dozvoljeno da izvrše još jednu promenu.

Druga stvar se tiče finala Lige šampiona, finala Lige Evrope i Superkupa Evrope. Umesto standardnih 18 igrača, klubovi će moći da stave 23 igrača u postavu. To će značiti da će 12 rezervi (umesto sedam) biti na klupi. Sve zbog većeg izbora i mogućnosti za trenere zbog najvažnije utakmice u sezoni.

Takođe, kao i što je najavljeno određeni su novi termini utakmica u Ligi šampiona i Ligi Evrope. Plej-of, grupna faza, šesnaestina finala, četvrtfina finala, polufinale i finale Lige šampiona igraće se od 21 čas. Kakogod, u grupnoj fazi dva meča utorkom i dva sredom počinjaće od 18.55 časova. Sve utakmice u poslednjem kolu grupne faze igraće se u isto vreme. UEFA zadržava pravo da nešto promeni ad-hok ako bude bilo potrebe. Utakmice Lige Evrope sve do šesanestine finala igraće se od 18.55 i 21 čas. Od četvrtfinala pa nadalje igraće se od 21 čas. Uefa Superkup Evrope igraće se od 21 čas. To se odnosi i na Superkup 2018. godine koji će se igrati 15. avgusta u Talinu u Estoniji.

Noviteti su vezani i za registraciju igrača. Posle grupne faze u Ligi šampiona i Ligi Evrope klubovi će moći da registruju tri nova igrača bez ograničenja. Ovo pravilo je u dosluhu sa regulativom u različitim domaćim prvenstvima u kojima nema restrikcije za dostupnost igrača koji su registrovani u zimskom prelaznom roku.

To znači da će igrač koji, recimo, igra za Barselonu u prvom delu Lige šampiona i pređe, na primer, u Čelsi u zimskom prelaznom roku, moći da igra za Čelsi u nastavku Lige šampiona. Što je prilično bitna stavka. 

Timovi koji su osvojili Ligu Evrope tri puta uzastopno ili minimum pet puta nose poseban bedž na rukavu dresa. Takvu privilegiju do sada ima samo Sevilja koja je osvajala ovo takmičenje pet puta (2006, 2007, 2014, 2015, 2016).

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar