Симбол Париза добија нову, живописнију боју?

Када је Ајфелова кула 1899. године подигнута, многи Парижани су на њу гледали са презиром. На то је можда утицала и чињеница да је најпрепознатљивији француски споменик некада био офарбан у црвено.

Путовања 15.03.2018 | 09:08
Симбол Париза добија нову, живописнију боју?
За 129 година постојања, торањ је фарбан укупно 19 пута. 

За јубиларно 20. фарбање, чији почетак га очекује касније ове године, француско Министарство културе и градске власти Париза треба да одлуче да ли ће садашња патинирана метална боја бити поново коришћена, или ће можда бити употебљена нека друга. 

"Имамо идеју да поново откријемо и оживимо старе боје, као што се то чини када се рестаурира стара уметничка слика. Размишљамо о томе да додамо нове нијансе постојећој", кажу у министарству за лист Паризијен.

Аутор торња, француски инжењер Гистав Ајфел, торањ је оригинално офарбао у црвено како би га лакше заштитио од рђе. Од тада Ајфелова кула је фарбана у окер, жуту и неколико различитих нијанси браон боје, пише Травел анд Леисуре. 

За фарбање, које ће почети у октобру и трајати око три године, биће потребно 60 тона фарбе. Планирано је да радови, који ће укључити и постављање непробојног стакла око споменика, коштају око 300 милиона евра.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар