Simbol Pariza dobija novu, živopisniju boju?

Kada je Ajfelova kula 1899. godine podignuta, mnogi Parižani su na nju gledali sa prezirom. Na to je možda uticala i činjenica da je najprepoznatljiviji francuski spomenik nekada bio ofarban u crveno.

Putovanja 15.03.2018 | 09:08
Simbol Pariza dobija novu, živopisniju boju?
Za 129 godina postojanja, toranj je farban ukupno 19 puta. 

Za jubilarno 20. farbanje, čiji početak ga očekuje kasnije ove godine, francusko Ministarstvo kulture i gradske vlasti Pariza treba da odluče da li će sadašnja patinirana metalna boja biti ponovo korišćena, ili će možda biti upotebljena neka druga. 

"Imamo ideju da ponovo otkrijemo i oživimo stare boje, kao što se to čini kada se restaurira stara umetnička slika. Razmišljamo o tome da dodamo nove nijanse postojećoj", kažu u ministarstvu za list Parizijen.

Autor tornja, francuski inženjer Gistav Ajfel, toranj je originalno ofarbao u crveno kako bi ga lakše zaštitio od rđe. Od tada Ajfelova kula je farbana u oker, žutu i nekoliko različitih nijansi braon boje, piše Travel and Leisure. 

Za farbanje, koje će početi u oktobru i trajati oko tri godine, biće potrebno 60 tona farbe. Planirano je da radovi, koji će uključiti i postavljanje neprobojnog stakla oko spomenika, koštaju oko 300 miliona evra.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar