Партизан: Крше Устав, увели су вербални деликт!

Председник Партизана Милорад Вучелић упоредио одлуке Дисицплинске комисије ФСС са временом Славка Шајбера. "Борио сам се против вербалног деликта и у Брозово време, верујем да ће бити одмазде. Као у време инквизиције", рекао је Вучелић.

Фудбал 09.03.2018 | 18:45
Партизан: Крше Устав, увели су вербални деликт!
Партизан је загрмео!

Незадовољан и огорчен због одлуке Дисциплинске комисије да га казни одузимањем два бода, али и новчано, као и да председник клуба Милорад Вучелић буде кажњен забраном иступања у јавности, црно-бели поручују да су прекршени и Устав и закони, а поручили су и да је направљена лажна симетрија и да је погрешно оцењено да је реч о "рату саопштењима" Звезде и Партизана, јер је Партизан одговорио једном.

Такође, Партизан је саопштио да ће поштовати одлуке органа ФСС, али и да ће се на њих жалити и најавио жестоку правну борбу, укључујући и то да ће поднети иницијативу за оцену уставностиДисциплинског правилника ФСС који сматра протиуставним и противзаконитим, јер у себи садржи кажњавање за клевете и вербалне деликте, иако та кривична дела од 2012. године НЕ ПОСТОЈЕ у српском законодавству.

Челници Партизана изнели су утисак да је одлука Дисциплинске комисије "унапред донета", а посебно индикативно је то да су саслушавани два сата пред некомплетном Комисијом (једна од чланица је на скијању на Копаонику), а да је одлука донета само пола сата након тога.

"Па кад су стигли да анализирају и процене наше аргументе?! То је ниподаштавање, потцењивање и понижавање! Да ли је овде реч о унапред донетој 'копаоничкој одлуци'?", запитали су се из Партизана.

Истакли су и да се Заједница суперлигаша и прволигаша није састајала 4 месеца и да немају коме да се обрате, осим да реагују преко медија, као и да су у доброј вољи отишли на саслушање пред Дисциплинску комисију, подсетивши и на то да је Партизан пред органима ФСС остао усамљен у предлогу да буде уведена видео технологија.

"Одлуком Дисциплинске комисије ФСС угрожено је загарантовано уставно право слободне мисли и говора. Готово пола века о томе пишем, борим се против криминализације вербалног делитка, борио сам се и у Брозово време, намеравам да то радим и даје. Увођењем вебалног деликта у систем фудбала извршена је криминализација слободе говора. А као последица су, на основу такве инкриминације, Партизану одузета два бода зарађена на терену. То се од Славка Шајбера 1986. није догодило у најелитнијем такмичењу“, рекао је Милорад Вучелић, некадашњи сарадник Слободана МИлошевића.

Дисциплинска комисија је санкционисала и председника Партизана лично, забраном вршења функција у фудбалу на период од три месеца, због изјаве "у Србији се намешта".

Вучелић је рекао и да је очекивао да се Фудбалски савез Србије и његов председник Славиша Кокеза огласе овим поводом, али да се то није догодило, као и да ће питати Кокезу и ФСС шта сме да ради.

"Замолио бих вас новинаре да ми се не обраћате за изјаве, јер ми је забрањено да говорим. ЛИчно, не бих то поштовао, али пошто има последице за ФК Партизан ја нећу да учиним ништа да додатно оштетим клуб до правоснажности одлуке. Жалићемо се свим могућим инстанцама, а ја ћу поштовати одлуку док неко не буде реаговао - органи ФСС, Управни суд и Уставни суд".

"Без Партизана и Звезде и њиховог ривалитета фудбал код нас није исти. Овде се није односило на њих, а није тема ривалитет јер смо увек били витешки ривали, а што се нас тиче увек ће та борба бити часна. Скидање Партизану два бода доноси пуно разлога за приче о фаворизацији. Не сумњам да ће Партизан и даље имати одмазду уколико се нешто не промени. Питаћу шта смем, а шта не смем да радим, јер сам и новинар осим тога што сам у клубу. У демократско време је и побуна новинара дужност", каже Вучелић.

Потпредседник Партизана, правникВладимир Вулетић изнео је низ података и аргумената у вези са радом Дисциплинске комисије, а поготово у вези са радом члана Извршног одбора ФСС задуженог за регуларност такмичења Драгиши Бинићу. Његово име је намерноизговарао са акцентом - "драгИша".

"Суочавамо се са начинима који су недоследни, непринципијелни, а понајмање правични. Члан ИО ФСС Драгиша Бинић је неко ко је ФК Партизан до сада пријавио Дисциплинској комисији више пд 6 пута. Притом, Драгиша није реаговао на више изјава, на више саопштења која су долазила од других клубова, а  према истом том члану 85. Дисицплинског правилника ФСС. Прошле године смо се суочавали са неколицином саопштења која су ишла од стране ривалских клуба и била су усмерена против интереса органа ФСС. На сва та саопштења Драгиша Бинић није реаговао. Само у овој сезони било је 4 саопштења на која је члан ИО ФСС задужен за регуларност такмичења остао нем и слеп, иако је био првак Европе и света", рекао је Вулетић, цитиравши раније наслове из медија изведене из саопштења Звезде:

"Пљачка Партизана и ФСС се наставља", "Звезди боље под Караџићем него данас", "Ево зашто више нећемо Мажића", "Кокеза нас увлачи у Партизаново блато"...

"Сва ова саопштења објављена су од 2. октобра до 13. децембра 2017. године. Сва та саопштења која су објављивана континутитету нису наишла ни на једну пријаву Драгише Бинића! Поставља се круцијално питање - где је ту доследност? Тај исти Драгиша се не либи да 20. фебруара 2018. године председника ФК Партизан назове 'човеком који је залутао у српски фудбал', који је ту 'дошао политички и некога је поставио' и како 'због лудака треба нечије дете да изгуби главу'. Овај човек, првак Европе и света, Драгиша Бинић, биће предмет Дисциплинске комисије али по пријави ФК Партизан и то по члану 85. Дисциплинског правилника, на који се он позива", најавио је Вулетић.

Вулетић је оштро негирао термин "рат саопштењима вечитих" који се често употребљава у медијима, али и у одлуци Дисциплинске комисије, јер је то један од критеријума по којима је Партизан кажњен.

"Каква је то лажна симетрија?! Нема рата саопштењима, јер Партизан се на она 4 саопштења Звезде огласио ЈЕДНОМ (12. децембра 2017.) и у том једном смо у закључку навели да ћемо се обратити органима ФСС. И ми смо се обратили Заједници суперлигаша и прволигаша када смо изнели писани прелог о ВАР технологију, за коју је гласао САМО ФК Партизан и нико други. Понашали смо се одговорно и кредибилно. То је био уједно и последњи састанак Заједнице Суперлиге и Прве лиге. Од тада ДО ДАНАС нико се не састаје и немамо коме да се обратимо", рекао је Вулетић.

Он је истакао да Партизан ни у једном свом саопштењу, нити му је то манир, нападао органе ФСС, као и да је у том једном одговарао на нападе из другог табора.

"Саопштења нису само нешто што је модус операнди само Црвене звезде, већ и такозваних 'малих клубова'. Драгиша, првак Европе и света, није се удостојио да поднесе пријаву против тих такозваних 'малих клубова'", приметио је Вулетић.

Додао је да за исту ствар, дакле кршење члана 85. Дисциплинског правилника ФСС, Комисија одређује различите финансијске казне, па је тако председник нишког Радничког кажњен са 50.000 динара, тренер Војводине Илија Столица са 200.000 динара, а генерални директор Партизана Милош Вазура са 150.000 динара.

"По каквим се то критеријумима одрезују ове казне?!", запитао је Вулетић.

Пренео је и део саслушања пред Дисциплинском комисијом у четвртак:

"Кривично дело клевете од 2012. године је декриминисано у Кривичном законику Србије. Основно правило је - нема кривичног дела, а нема ни казне ако није предвиђено у закону. Кривично дело клевете не постоји у закону, исто важи и за вербални деликт. Ја сам јуче питао председника Дисциплинске комисије ово:

- Ако кажем да је суђење било слабо да ли ћете ме казнити? Добио сам одговор - ДА;

- А ако кажем суђење је било дивно, да судија заслужује да води утакмицу Лигу Европе? одговор је опет био да!

Дакле, долазите у позицију да је забрањено нешто што је Уставом зајамчено а то је 46. члан Устава Србије који вам даје могућност на слободу изражавања и мишљења".

Вулетић је подсетио и на гафове Дисциплинске комисије из прошлости.

"Имали смо ситуацију да је ова комисија, брже-боље, погрешно ценивши да је ефикасно науштрб поштења и правичности, својевремено казнила ИГРАЧА Марка Николића, који је у то време обављао функцију тренера. Толико је површности, аљкавости и правне неукости ове комисије да се њихов рад своди на поступак цопy/пасте. Убаците име у унапред донете одлуке. Тако је, ваљда, и са овом, 'копаоничком одлуком', па је име председника Партизана унето у унапред донету пресуду", рекао је Вулетић.

Изражавајући сумњу у то како та Комисија уопште ради и да ли се уопште састаје (председник из Крагујевца, други члан из Ниша, двоје из Београда...), Вулетић је најавио жестоку правну борбу пред свим надлежним судским органима, укључујући Уставни суд.

"Дисциплински правилник ФСС, по нашем мишљењу, дубоко је противуставан акт и дубоко противзаконит акт. И поднећемо Иницијативу за оцену уставности тог акта пред Уставним судом. Претходно ћемо се жалити Комисији за жалбе ФСС, а тек кад она донесе коначну одлуку, обратићемо се Управном суду и покренути управни спор против коначних правних аката", рекао је Вулетић.

На крају је Вулетић упитао коме корист од свега овога? И дао је одговор:

"Једном клубу који је сада трећи на табели, а коме се настоји вештачки повеча улог пред плеј-оф. Да се Партизан у неком наредном периоду доведе на ивицу ножа на којем ће месту завршити ово првенство".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар