Додикови пропали медијски пројекти

Ма како била изражена жеља Милорада Додика и СНСД-а да овлада медијима није им пошло за руком, јер су бројни медијски пројекти изшли из те кухиње пропали а милиони марака су отишли у неповрат.   

Република Српска 28.02.2018 | 19:35
Додикови пропали медијски пројекти
Милорад Додик у децембру 2009. године натјерао је свог комшију из Мрчеваца, власника компаније за одржавање и шишање траве - “Тамарис”, Милорада Јањетовића да послије стечајног поступка купи бањалучку Бел телевизију, која је требала бити пројектована као градска телевизија по узору на Студио Б. Јањетовић је за директора телевизије поставио своју кћерку Тамару Јањетовић и најавио улагања од пет до 10 милиона КМ у развој БЕЛ-а.

Иза наредбе Јањетовићу да купи БЕЛ ТВ крио се циљ СНСД-а да до  избора 2010. године покуша да подигне ТВ БЕЛ, која сигналом покрива цијелу Крајину и тако неутралише утицај “непредвидивог” АТВ-а на бираче. Иако је БЕЛ примио велики број радника АТВ-а, нудећи им велике плате, ова телевизија пропала је прије него је успјела да направи програм који би било ко гледао. У руководство куће именовани су у јавности анонимни новинари, изузимајући једног Славишу Сабљића са РТРС-а. Сама та чињеница на почетку је гарантовала пропаст ове медијске куће у рекордно кратком времену. 

Тако је ова, само неколико година раније, веома популарна телевизија каквом је успоставио  искусни новинар Милан Зорић, пропала за мање од годину дана. Да нешто не штима јавност је сазнала тек након што је смјењена је главна уредница, у медијима анонимна Влатка Малиџан (након тога запослена у Министарству финансија) јер је одбила да потпише 13 отказа запосленима.

Програм је био до те мјере неквалитетан а рејтинзи гледаности катастрофални да је једини велики оглашивач на ТВ БЕЛ убрзо постала једна једина фирма – “Тамарис”. Због тога је Јањетовић дигао руке и у рекордоном року у простору у којем је смјестио БЕЛ отворио дискотеку и свадбени салон. Телевизију, која и данас има дозволу РАК-а за емитовање програма који не производи одавно, “гратис” је поклонио радницима. 

БЕЛ није спасила ни ињекција коју јој је у другој транши названој "помоћи медијима у доба гобалне економске кризе" из буџета  уплатила Влада Републике Српске у износу од 150.000 КМ.  

Биланс владавине СНСД-а на ТВ БЕЛ је око 120 запослених на тв у тренутку када су је купили који су остали без посла. И свега неколико несретника, покупљених са улице, којима је Јањетовић на крају поклонио велико ништа.  У медјувремену, запослени  мјесецима нису примали плате, нити су им уплаћивани доприноси за здравствено и пензијско осигурање.

Слично је било и са медијским пројектом СНСД-а који је претходио куповини ТВ БЕЛ. Наиме, власник компаније за одржавање и шишање траве - “Тамарис” Милорад Јањетовић, по налогу Додика купио 2007. године од власника “Независних новина” Жељка Копање за 450.000 КМ лист “Фокус” и све запослене у њему, укључујући и уредника Радмила Шиповца. Тај лист купљен је с намјером  да постане ударни таблоид у рукама СНСД-а, уочи избора 2008. године, а Копања је на тај начин покушао да колико-толико ослободи притиска своја друга два медија, “Глас Српске” и “Независне новине”. 

Јањетовић је регистровао предузеће “Прес комерц”, које је било издавач листа “Фокус” и којем је Влада Републике Српске, по налогу СНСД-а, давала милионе марака покушавајући од њега да направи новине број један у Републици Српској.

Међутим, исто као и у случају БЕЛ ТВ, СНСД, Милорад Додик и његови медијски савјетници,  поново су оманули, јер ни овај пут нису знали да направе самоодржив и медиј који има утицај. “Фокус” је упркос милионима које је добијао из буџета Републике Српске до свог гашења био и остао лист минорног тиража и опскурне, јефтине и наивне пропаганде.

У пет година постојања, а угашен је 2012. године,  “Фокус” је из буџета Републике Српске добио 1,2 милиона КМ. Тако је ,,Фокусу“  2009. године из буџета пребачено 270.000 марака, а у јулу 2010.  360.000 марака. За подршку пројекту „Развој Српске, реформа ПИО” Влада је донирала “Фокусу” 200.000 марака.

Са тим нискотиражним листом Министарство финансија РС организовало је и плаћало акцију „Најсрећнији фискални рачун”, убризгавајући у њега стотине хиљада марака. Поред тога, сва  министарства у Влади Српске су морала по налогу СНСД-а да у “Фокусу” објављују специјалне додатке, који су посебно плаћани, али и све конкурсе и огласе.

Када је видио да брод тоне, Милорад Јањетовић се поново извукао и “Фокус” поклонио дотадашњем директору листа. Мало након тога “Фокус” се угасио а радници, којима плате нису исплаћиване мјесецима остали су на улици. И не само то, као и на ТВ БЕЛ, и новинарима “Фокуса”, прије него што су остали на улици, 30 мјесеци нису уплаћени доприноси за социјално и пензијско осигурање.

“Фокус” је нестао са медијске сцене, а “Прес комерц”, фирма која је била издавач листа, остала је дужна само за ПДВ око 125.000 марака, а Пореској управи РС 840.000 КМ. Дугови за социјално и пензионо осигурање запосленима попели су се на више од милион марака.  

Наравно, да за ова дуговања држави ни Јањетовић, нити било ко други није одговарао, јер СНСД, као и у случају ТВ БЕЛ, није дозволио контролним органима да проводе закон у његовим пропалим медијским пројектима.

Када је све пропало, у јулу 2013. године СНСД је покушао са још једним новинама. У Бањалуци је почео да излази недељник под називом “Нови Печат”, чији уредник и директор је био “провјерени” Радмило Шиповац, први уредник “Фокуса”.

Тај медијски пројекат, бруталан, нецивизилозван и неартикулисан на киосцима се појавио свега неколико пута, а већ у септембру 2013. године уредник и директор “Новог Печата” Шиповац освануо је на новом радном мјесту – као уредник новог пројекта СНСД-а “Народних новина”.

СНСД се прављењем новог таблоида, који је требало да прерасте у дневну новину, а само послије неколико седмица почео је да излази по потреби, припремао за опште изборе  2014. године.  “Народне новине” направљене су да блате, лажу, каљају, монтирају свима онима којих се СНСД плашио, али и онима који се нису свиђали лидеру и његовим медијским савјетницима.

Као и са свим медијским пројектима СНСД-а исто се десило и са “Народним новинама”. Након што новинари мјесецима нису примали  плате, а никада им нису уплаћени доприноси, “Народне” су остале без иједног новинара. Уредник новина, које нико није читао иако су се у Влади Републике Српске дијелиле бесплатно,  након неколико година “таворења” у редакцији “Народних новина” награђен је недавно мјестом директора Новинске агенције Републике Српске - Срна.  

Ако се свим овим медијским суновратима СНСД-а придода и пропаст Радио телевизије Републике Српске, након што је Јавни сервис по налогу Милорада Додика преузео његов шеф кабинета Драшко Милиновић и рекордно брзо увалио у милионска дуговања, онда је јасно да су  Милорад Додик и његов СНСД најодговорнији за уништавање новинарства и новинара у Републици Српској. Стотине људи у медијима је оставио без посла и без уплаћених доприноса, без права на лијечење и остваривања права на радни стаж.    

У међувремену Додик је из медија и на тај начин елиминисао све оне који су било шта знали о новинарству. Истовремено је хиљаде марака дао свом старом другу Мати Ђаковићу и Мирославу Лазанском које је довео на Јавни сервис Републике Српске.

Када је ријеч о Ђаковићу, није само новинарство оно што му је била улазница, Додик је његовим ангажманом у ствари куповао информације из Тужилаштва БиХ, којима је Ђаковић располагао из два извора, преко свог земљака и Тузле, бившег главног тужиоца Горана Салиховића, а потом преко своје, наводно, блиске рођаке в.д. главног тужиоца Гордане Тадић.

Ма како била изражена жеља Додика и СНСД-а, послије свих ових примјера њихове медијске владавине, јасно је да нити су знали, нити ће икада знати да направе и одрже медиј којем се вјерује и који има било какав утицај на јавно мњење.   

Шта чека  АТВ чији је већински власник постао Слободан Станковић, који је један од оданих Додикових људи и кога бије глас да је стекао огромно богаство захваљујући везама са првим човјеком Републике Српске?

(БН)


 

 

 

 




 

Коментари / 49

Оставите коментар
Name

... да чико б'ону...

28.02.2018 18:40

Хаххахаа, какви сте ви мени краљеви. Које фрустрације у вама изазива Милорад Додик, то је за медаљу. Али, узалуд вам труд свирачи, има да чика Миле узима ове изборе са историјском разликом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјунта бл

28.02.2018 19:10

Сташо, ти ли си?

Name

хахахаах

28.02.2018 19:10

Какав си ти мени моцан ма за удзбенике!! Само настави,имас моју подрску хахахахаахахх...

Name

Ако

28.02.2018 19:14

Друзе, имас ли ти зивот или 24х цекас неку објаву да би поставио коментар? Изадји мало до града, села, медју људе, мало да се цивилизујес.

Name

мозда

28.02.2018 19:26

Мозда твој Миле и узме изборе али мозда. Немој да заборавис да свака странка мора некад изгубити изборе. Изгубили су комунисти, Социјалисти, Демократе, ПДП, СДС, Радикали ИТД. Изгубице и СНСД.

Name

Косарац

28.02.2018 19:56

Ангажујете ли поново и Ранка Песикана!? Нико вам не мозе помоћи овај пут.

Name

правда

28.02.2018 20:11

За Босну би најбоље био избор Додика за цлана пресједниства а Младица за пресједника РС. оВАЈ ТЕНДЕМ БИ ЊБРЗЕ УКИНУО рс.

Name

РОКИ

28.02.2018 20:46

БУДАЛО АЈ ВИДИ ШТА ТИ ЖЕНА РАДИ У АКТИВУ СНСД-А, ОРГИЈЕ СУ У ТОКУ А ТИ ЛАЈ НА ОВИМ ПОРТАЛИМА...

Name

да

01.03.2018 01:21

Баш јадно колико је овдје комплекса изражено. Па не можете доћи на власт, људи вас добро знају као необразовану, неконтролисану и на паре поалахому свиту и џаба кречите.

Name

ре правда

01.03.2018 06:06

И ти лупас онако

Name

Ре

01.03.2018 06:31

А циј зена то одавно ради, није ни цудо са каквим је имбецилом, људи прицају близе 2 године о томе. Сада ти је лако познати фацу, рогови нарасли а нос јос висе , као у пинокиа

Name

Зора

01.03.2018 06:36

Под хитно се јави љекару

Name

Кременко

01.03.2018 08:18

Ре Косарац. Па.наравно да требају вратити Песикана. То је једини професииналац у свом послу. Ако га врате онда СНСД има да узме изборе глат. То це им бити греска ако не ураде.

Name

МАКС 13

01.03.2018 10:19

Миле је вец изгубио , само ти незнас гледас ртрс , црна листа га прогони сан му је све слабији

Name

ре

01.03.2018 14:15

Благо теби.

Name

Политиколог

02.03.2018 15:49

Ре ...да чико бону....Са свим досадашњим глупим коментарима којим трујеш овај посјећени портал, с овим коментаром си превазишао самог себе! Четитам!!

Name

компетенција?

28.02.2018 18:45

Хо-Рук систем СНСД-а - тако се само пали ауто на гурање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ,

28.02.2018 20:18

ово је да цовек неповерује, ко хе тај Додик ,с цим се он уопсте бави ;мозда неки универзалац ,који це да свет реси ,или да га потопи :мислим да је прије ово друго,туга ,туга а јос веца залост.

Name

тачно тако

28.02.2018 18:49

Све тачно сто сте написали......Једина алтернатива изаћи на изборе у Октобру и ни под разно НЕ ГЛАСАТИ за СНСД, СП, ДНС,УС, или било коју другу партију њима блиску или појединца који им је близак. Једино здраво рјешење је дати глас господину В.Говедарица, као неком кога никада није било у оваквим аферама и појединцима из опозиционих партија за које сте увјерени да вас неће издати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре тацно

28.02.2018 19:02

У праву си не треба гласати али на за ове твоје не треба гласати иста су то говна,само извини мозда си ти ухљебљен преко њих па тако прицас а знас и сам да су лопови и једни и други

Name

ре ре тацно

28.02.2018 20:00

Не ради се ту о ухљебљењу, већ о два различита правца, од којих се један већ показује 12 година и јасни су принципи на којима функционише. Други је неиспробан у пуном капацитету. Е сад, гласање за први и не гласање, јасно даје подршку првом. На сваком појединачно је да изабере. Без било какве обавезе, моје мишљење је да треба пружити шансу младом човјеку,односно Вукоти и другом концепту.

Name

ре ре тацно

28.02.2018 20:27

Моје мисљење да не треба дати ни сдс ни снсд и у једној и другој владају тајкуни а немој да говорим имена и са једне и друге стране,једино људи кони нису били никаква опција и младји па да несто пробају

Name

САМО ФУНКЦИОНИСЕ БАЈА И ПОЛИЦИЈА

28.02.2018 18:56

СВЕ СТО ЈЕ ФУНКЦИОНИСАЛО У РС ЈЕ УНИСТЕНО, ЗА ВЛАДАВИНЕ ДИКТАТОРА БАЈЕ,СМО НЕК МИ НЕКО КАЗЕ СТА ЈЕ УРАДЗЕНО. НИСТА А НАЈГОРЕ ДА ЈЕ РС. БАНКРОТИРАЛА И ОДРЗАВА СЕ НА ИНФУЗИЈИ, РС ТРЕБАЈУ НОВИ ЉУДИ ОВАЈ ССНД ЈЕ ТЕРМИНАТОР.НЕМА ВИСЕ НИСТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зна се

28.02.2018 19:08

Цека их прдекана у октобру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

28.02.2018 19:13

То це бити од сад ДТВ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ведран

28.02.2018 19:19

Нека се спреми АТВ. Идемо даље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АТВ

28.02.2018 20:16

АТВ чека иста судбина, али то није битно. Сваки медиј је Додику послужио, он је давао народне паре док је требало, зависи који су избори? Као да ће АТВ проћи боље, једноставно ће бити небитни кад сад почну љигаву антинародну кампању. Видим да ШКОРО већ не излази из ..... власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

један оданонимних бивсих радника

28.02.2018 21:00

Био сам један од запослених на тој несретној новооснованој Бел телевизији. И тацно је углавном све сто је написано, с тим да је вец након мјесец дана, од поцетка рада, све пропало. Цим је радницима требало исплатити плате настао је проблем. Вецина није добила ни ту прву, нити једну једину. Сто се тог врлог Слависе Сабљица тице имао сам велики респект према њему као ткз. барду новинарства али сам се грдно разоцарао, ријетко лос цовјек. Права љига, полтрон и бескицмењак. Та Влатка Малидзан цији је муз нека цивија у СНСД-у па је она тако и досла на мјесто главне и одговорне није имала благе везе с везом, ни о цему. Тотално празна и безидејна, хистерицна особа која није низаста а све конце је вукао Рајко Васиц, из сјене. Ту јадну дјецу, која су долазила ту да раде, надајуци се нецему углавном су слали из СНСД-а, а највисе МИлан Љепојевиц. Сто се тице кадра атв-а нису они довели никога, да се не лаземо, осим несто техницара, два сниматеља инаце наркомана и неке монтазере и тонце алкохолицаре, које смо морали да гањамо по кафани и вуцемо за рукав да монтирамо и који су вец прву обецану а никад добијену плату задузили у бифеу, који је једини зазивио од свега на тој несретној телевизији. Та Влатка М. је ваљда раније радила на атв-у па је покусала довести неке људе који су вец били огорцени третманом и на тој телевизији, малтретирању и неплацању, али није јој успјело, јер вецина је унапријед знала да је то осудјено на пропаст и нису зељели да ризикују. Тако да су сви који су досли да раде били људи који нису имали другог избора тј. посао. Било је ту неких новинара и уредника искуснијих и образованих који су и знали несто, трудили се и покусавали, медјуљудски односи заиста нису били лоси. Поједини људи су ту били само због посла а не из политицких интереса. Било је и неких који нису ни били подобни, Љепојевицу нпр. стално се залио на њих, једну уредницу нароцито, ријетко културну и образовану особу, али телевизија није имала неку јацину да би то некога било брига. Нпр. десило се да нису пустили неке глупости које је он слао. Газда је нпр. тразио да се посаље сниматељ да снима његову крсну славу!!! И то је морало ици у програм и то по директиви Слависе Сабљица који је исао за истим тим газдом и снимао репортазе по његовом селу и црквама којима је тај био ктитор и сл. Сјецам се да је тај Јањетовиц долазио и прицао како су паре за плате обазбједјене и да то није проблем, цим је требало исплатити прву настао је хаос. Искрео не знам за којих 15 људи је та Малидзан одбила да потписе отказ јер нико од новинара и уредника није ни био запослен тј. пријављен?! Мозда она, Сабљиц, та директорица и неко из маркетинга, цији је директор инаце био син Мире Лолиц, ком је Јањетовиц ваљда био кум. Људи су ту насамарени, неки су се снасли, углавном тих неколико који су били кадар СНСД-а, остали и нису бас, извисили су и за посао и за плате. И вецину је срамота и реци да су икад иста тамо и радили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисљење

01.03.2018 02:21

Хајд све некако би мозда и имало смисла да не написа ово за Влатку, која је и квалитена особа и јос бољи друг! Ко год је сарадјивао с њом не мозе да се отме закљуцку. Никад није била надмена и увијек је била спремна да помогне кад загусти. И да ниста не трази, заузврат. Таква је била и остала а ја цијеним то јер је мало таких особа. Посебно, данасње вријеме полтрона, и назалост када вецина само себе гледа, и гази преко свих, само да би остварили своје циљеве. Е сад, ко год се бавио новинарским послом зна ста тај посао са собом носи, у сваком смислу,и времена и те врсте одговорности (тј.ста су рокови да се несто уради), и уопсте ста знаце сати,минуте,секунде у овом послу јер програм не стаје, емитује се... Е сад поредити њу с неким хистерицним уредницима (реално, вецина их је таква управо због наведеног) је злонамјерно и бесмислено. И беспотребно, посебно, кад ова зена уопсте није таква!!! Поздрав за Влатку! Ето, не дијелимо сви исто мисљење.

Name

револуционар

01.03.2018 07:29

Та Влатка је сада у кабинету министра финансија Зорана Тегелтије...код њега су најквалитетнији руководеци кадар хахахахах....и у праву си...безидејна и хистерицна особа сви казу а сада какав је ко друг то не знам.

Name

Не интересује ме састав финансија

01.03.2018 08:32

Ма не интересује твоја поодлост ни састав у том кабинету министра финансија, нити генерално квалитет и квантитет његових кадрова! О'лади брате. Ријеси проблеме које имас директно с особом са којом их и имас! Па ваљда се то тако директно ради а не путем коментарисања по порталима. Па се онда јављај и писи о исходима јер ова зена нити је безидејна нити хистерицна.А данас брате бас свега има... Влатка је увијек била а и саса је нормална! И добра особа! А надам се да це таква и остати јер се вецина људи мијења и то нагоре. Назалост...

Name

Беловац

01.03.2018 12:22

Потписујем све написано. Сјецам се аудиције и тог Љепојевица био је тамо. Било је прица да је то резимска тв али кога брига,људима је требао посао, досли су да раде за плату. Није им политика била ни на крај памети.

Name

Радио Игокеа угашен

28.02.2018 21:51

Заборавили сте да је Радио Игокеа угашен, промијенио име у Радио Агапе по ресторану Додикове ћерке у центру Бањалуке. Свирао неколико мјесеци и он је одавно угашен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агапе клијентела

28.02.2018 23:52

И у тај Агапе вјероватно долази клијентела партијски послусници који ту додју једноставно да би били примјецени.То јест да би показали лојалност самозваном водји

Name

Др. Јанко

03.03.2018 11:16

У Агапеу се троше паре које Миле отима и краде од свог народа

Name

Раде

28.02.2018 22:50

Жалосно је сто народ не може препознати напредак РС.Људи иду вани а не знају да им тамо није ниста боље.Снсд и Додик чине све да нам буде боље

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Раде

01.03.2018 07:12

Овај Раде будалина ме подсјеца на оне старе партизане и замисљам га како прица да сједи са Коцом Поповицем и Јосипом Брозом.

Name

Бел,незав,гла,

01.03.2018 05:20

А ста је са партијским агенцијама за обезбједјење као сто су Алфа,Бонд?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуки

01.03.2018 06:10

Сретан 1 март свим босанцима који га славе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислис

01.03.2018 06:55

Мислис на Босњаке јер га једино они славе.Слави се 1.март на 30% територије БиХ

Name

Ни

01.03.2018 06:45

Нису само медиски пројекти пропали ста је год поцео пропало је ево и рс само сто није пролала на издисају али он ипак дрзи медиску блокаду рс само јос бн остала

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАПЦИ И НОВИНАРСТВО

01.03.2018 07:17

СВЕ РАДЕ ПО УЗОРУ НА СЈЕВЕРНУ КОРЕЈУ И СТОЦНУ ОСЕТИЈУ (ста оно би та Осетија). Да знају боље, урадили би. Трактористи не воде никакве органе власти, него ору њиве. Мозда је у Осетији другације. Убрзо наступа помрацење Сунца на терену којим влада нас Милутин Тракториста. А онда вјецно ледено доба које је његовим избором прије 15-так година вец поцело. Једина сунцана зрака су САРОВИЦ, МЕКТИЦ, БОСИЦ ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско

01.03.2018 08:20

Није се смирио док и нас на РТРС није сјебао. Данас свака његова будала управља ртрс телефонским позивом наручује вијести или запослења а полтрони који везе немају о медијима слијепо извршавају налоге Пере Сташе Цераница Биљане Дијане Андре Раше Љепоје....и онда се јадан чудом чуди што је у јавности све сјебанији. Поздрав из јавне медијске куце РС Некад смо били људи и новинари Данас смо јаде којима бацају оглодале коске

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Драско

01.03.2018 08:47

Видим да си препознао Цераница као великог струцњака.Инаце спијунско име му је Славуј.Вјероватно Славуј зато сто је прије рата Удби прицао све о својим колегама студентима.Пјевао је као Славуј

Name

Ртрс

01.03.2018 08:51

Јел то онај Рашо Ковачевиц из СДП што се прославио пљувањем људи са РТРС по твитеру па освануо ко савјетник у Палати?

Name

Расо

01.03.2018 12:43

Расо је познат по томе сто је у средњој сколи био највеци кретен....унистио једну професорицу, замисли сад савјетник предсједника, јадан и предсједник и савјетник Нек ми неко казе ко вриједи од Милиних савјетника..осим мозда овог малог за политицка питања, који је био добар студент, али нема утакмица у ногама. Као да Миле и слуса савјетнике

Name

питање

01.03.2018 16:12

Ко вам је мали за политицка питања који је био добар студент? Ако мислите на садасњег асистента на ФПН Врањеса мало се боље информисите. Лик је падао у средњој сколи. :-)

Name

Република

01.03.2018 22:04

Заборавили сте Додиков пропали медијски пројекат у првом мандату седмицне новине Република. Дао је за њих грдне новце а угасиле се прије него су постале. Жао мени људи са АТВ чуј Шкоро директор јадна мајко јадних сватова оде једна добра телевизија

ОДГОВОРИТЕ
Name

харе

01.03.2018 22:50

Невјерује народ висе ни коме у страху је, многи се навикли вец на бједу, млади не знају за боље не путују.Кад путују онда је то у једном правцу.Није ни у Европи најбоље али ми кад додјемо за нас је премија на поцетку.Кад упознас ситем тек видис све мане, али људи зиве нормално.Политицати код нас су толико по медијима толико прицају и петљају да су слудили народ и не мозес висе пратити ко је ста рекао . Теско је сад исцупати се из оваког стања.Само нас мозе спасити паетни постени, вредни и морални људу.

ОДГОВОРИТЕ