Ризична посјета Вучића Загребу

У току су завршне припреме за сутрашњу посјету Александара Вучића, предсједника Србије Хрватској.

Србија 11.02.2018 | 10:14
Ризична посјета Вучића Загребу
Припремају се и они који желе да састанци буду успјешни, али и они који би то да ометају. На Пантовчаку ће бити организован свечани дочек уз све државне почасти. Из кабинета хрватске предсједнице Колинде Грабар – Китаровић објављене су теме разговора и други детаљи посјете.

Полиција ће већ данас контролисати многа мјеста у Загребу, а током наредна два дана биће ангажоване јаке полицијске снаге и у главном граду и у Вргинмосту који би Вучић требало да посјети у уторак.

"Инспирише се нетрпељивост и мржња – када хоћете да покажете поштовање према госту траса кретања се не објављује и не организујете му протесте", каже за РТС министар Небојша Стефановић.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да објављивање трасе којом ће се кретати предсједник Србије током посјете Хрватској није уобичајена пракса, али и да је од почетка много проблематичних ствари у вези са том посјетом.

"Ствара се ужасна атмосфера, видели сте ко се све у хрватској јавности оглашава о нашем председнику, који је крив зато што је рекао једну реченицу – да не би саветовао да ратна одштета буде тема, не желећи да се о томе разговара. Неће човек да да да неко понижава Србију. Због једне реченице проглашавају га четником, иако никакав четник никада није био, проглашавају га некаквим злочинцем, човек није починио никакав злоћин. Није он спаљивао некоме куће. Пре свега су куће његове породице спаљене до темеља, и то не једном – до последњег човека ", рекао је Стефановић.

Не само да су, додаје, објављени детаљи сусретима, локације, већ су дозвољене и демонстрације, што се, истиче, "напросто не ради".

"Погледајте како је Србија угошћавала најважније личности света и региона, како су изгледале те посете, да ли је држава помагала. Не може да ми каже неко да је све то потпуно спонтано. То се апсолутно не ради, никада се није радило. Кад неко дође као гост наше земље, не дозвољавате му да му на свакој тачки где се среће са вашим званичницима ви организујете демонстрације неких од људи, према којима се у Хрватској воде судски поступци за распиривањае расне, националане, верске нетолеранције", рекао је министар полиције.

Без одлагања посјете

Не вјерује да ће посјета бити отказана због тога, али истиче да је она ризична, као што је била и посјета БиХ.

"Не кажем да земља домаћин нема инструменте, али се просто инспирише нетрпељивост и мржња и имате, уз атмосферу коју стварате, ситуацију да дозволите да се људи окупљају на тим местима где ће Вучић бити. То вам је као да призивате да се неко чудо деси, далеко било", истиче Стефановић.

Према његовим ријечима, када хоћете да покажете поштовање према госту, онда обезбједите да посјета буде пристојно и мирно организована.

"Овде сада се ништа од тога није десило, али нажалост не могу да кажем да је такав сценарио био редак за нас", каже Стефановић.

На питање да ли предсједник Вучић разматра могућност отказивања или одлагања посјете, министар полиције истиче да он није човјек који размишља о безбједносном аспекту.

"Тешко ми је да разговарам са њим о томе. Његово гледање је друга ствар. Он каже: 'Мој посао је да градим мир у региону, мој посао је да се борим за интересе Срба, мој посао је да се борим за добре односе између Србије и Хрватске, ја хоћу да својим одласком тамо направим нешто ново, хоћу да урадим неки напредак. Просто, ми морамо да градимо бољу будућност и за једну и за другу земљу...'. Увек некако занемарује безедносни аспект и није лако радити с њим у том смислу, али разумем ту државничку одлуку да се, без обзира на све изазове, претње, проблеме, ипак фокусира на то што је добро за Србију и да се бори за нашу земљу", навео је Стефановић.

Премда, додао је, увијек стрепите до посљедњег тренутка, јер овакве посјете не само да нису лаке, него су увијек веома ризичне.

Извор: РТС

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Бањ

11.02.2018 09:22

Не иди Вучићу, усташе и домаћи БГ непријатели би се могли удружити. Шта ћемо без тебе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

халооооо

11.02.2018 09:34

Цовјеце засто стављас главу на пањ?! Ниси нормалан! Хрватску је преплавило устаство, нацизам... У Вргинмосту су избјегли хрвати из Босне.

Name

Спасе

11.02.2018 09:37

Требао би са собом повести свог побратима додика без баје не вазе никакви разговори

Name

ре Бањ

11.02.2018 09:54

Па неиде у парламент или сабор ко Стјепан Радиц а добро би било да мало разбијемо ову зимску монотонију у ово зимско вријеме од политике

Name

Рада

11.02.2018 10:14

Потписујем и молим Вучића! Па драги Александре немаш резервну главу! Лешинари су спремни! Мисли на породицу и на нас СВЕ!!!

Name

Ми Сами

11.02.2018 10:26

Овај дезурни дупелизац слузи за велицање лика и дјела великог му водје.Ако ти дозивљавас Вуцица неким бозанством има нас који га не дозивљавамо ама бас нимало...и мислим да је веци ризик био играти фудбал 98-е у Загребу него ова посјета Вуцица.

Name

Мали Боро

11.02.2018 10:44

Знао је Вуциц и ста це му се десити у Сребреници па је морао да иде, обавјестајне слузбе су и тада упозоравале не ризик и на оно сто се и јесте десило тада али је он по цијену свега морао ици,морао јер је добио такво наредјење од својих ментора па тако и сада

Name

Картадоз

11.02.2018 09:27

Исфорсирана посјета која мозе само да доведе до вецих проблема. Нити има сансе да се договоре несто нити је Вуциц прави лик за преговоре посматрајуци само његову улогу деведесетих. Само нови људи могу донијети промјене. Сви спомињу како су могли Француска и Њемацка, јесу али ту нису уцествовали људи са оваком ратном прослосцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

11.02.2018 09:39

Сада је до Хрватске,да покаже право лице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

11.02.2018 10:00

Знају се оба лица И хрватско И стбијанско само закухавати са сусједима И гузвати у тудјем двористу А просеравати се около И показивати се као добротворац Па погледајте их само И све је јасно

Name

Зоран

11.02.2018 09:42

Шта овај Стефановић прави драму око обичне посјете, сад је нека храброст отићи у званичну посјету која је обезбијеђена са свим мјерама, ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

11.02.2018 10:21

Зоране,размисли више! Не иде се у змијско гнијездо! Усташтво Влада Хрватском??? Једва чекају да ураде зло Србима! Поносили би се! Па зар не видиш да су СВИ у Хрватској против њега??? Брига Грабатке! Није чак добила ни сагласност владе Хрватске за његову посјету???

Name

Познавалац прилика

11.02.2018 09:44

Кад себи људи у данашње вријеме дају претјерани значај само ради медијског експонирање. Штите их 5000 људи, блокиран град, затворене улице, опште лудило. Могуће је да се направи по обичају и једна престава за народне масе, неки инцидент, иду избори, ту је АВ ненадмашан, свој на своме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

11.02.2018 10:02

Да се не понови Среберница и атентат пластицним фласама, кисобранима и ципелама.

Name

Денис

11.02.2018 09:47

Овај стевановиц како фино говори исто о косову несмије писнут али кад треба о босни несто онда реторика на нивоу хајде стевановицу у загреб и трази сао крајину није ти загреб бањалука али доци це вријеме исламске босне тада цете примит милијон избјеглих лица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

11.02.2018 09:50

Које спиновање СНС-оваца. Да можда не организују напад као у Сребреници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

11.02.2018 10:24

Па, морају се улизице и ухљеби додворавати свом великом вођи. Вулин Дрецун, Стевановић. А код нас Кошарац, Мајкић, Шпирић.

Name

Алија

11.02.2018 09:51

Мора вуциц и у загреб наредили му па це и косово да призна док му нареде па цете рс да иселите од срба кад вам нареде е срби бас сте постали млакоње од какао су вам хероје позатварали у хагу и неки умрли остали само криминалци који ма је битан новац трцкара сад у турску сад вамо сад тамо само да му паре дадну мора и милорада да погура

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

11.02.2018 11:33

КАКО ТО КАД НАШИ КОЈИ СУ ИЗБЈЕГЛИ ИМАЈУ ХРВАТСКЕ ПАСОШЕ СВАГДЈЕ СТИГНУ БЕЗ ПРОБЛЕМА НОН СТОП СУ ИЗ РС И СРБИЈЕ У ХРВАТСКОЈ. ТУ ЈЕ И ЛЕНТА И ПУПОВАЦ КОЈИМА ЈЕ ЈАКО ДОБРО .ДАЈУ ИМ ПРЕВИШЕ ПАЖЊЕ. СВАГДЈЕ ИМА ЕКСТЕРЕМИСТА АЛИ ЗНА СЕ ОН ЧУВАТИ .НЕ ТРЕБА БИТИ ЗАБРИНУТ КАО НА СЛИЦИ .ПОЗДРАВ ХРВАТСКОЈ ГДЈЕ ЈЕ САРАДЊА НА НИВОУ У СВАКОМ ПОГЛЕДУ САМО БУДАЛА НЕ ВИДИ.ЈЕДНО ПРЕЗЕНТУЈЕТЕ НАРОДУ А ДРУГО РАДИТЕ НИЈЕ ВАМ НИ МАЛО ЛОШЕ НАРАВНО ПОЗДРАВ ПЕРНАРУ ДИВНОМ МЛАДОМ ПОЛИТИЧАРУ.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слушај

11.02.2018 19:26

Меркелова је наредила Колинди да позове Вучића у Хрватску а њму је наредила да мора отићи на позив. Између осталих безбједносних служби биће распоређене и стране елитне специјалне јединице. Сигурност му неће бити угрожена и договорити се неће ништа на овом састанку већ ће њих двоје потписати оно што је неко већ сервирао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зиа Гиованна

11.02.2018 23:55

Нас председник александар вуциц није мој љубимац,али та посета засто сад? хрвату и муслиману никада не треба веровати! нас председник најбоље зна како це поступити у таквој ситуацији. зелим му све најбоље а јос висе срецно да нам се као и својој обитељи врати јер га требамо. за хрвате могу реци да имају усијане али празне главе и да им је мрзна узела маха!.....