Цеца Бојковић о Небојши Глоговцу

Небојша Глоговац преминуо је 9. фебруара 2018. године у 48. години живота. Одлазак ове глумачке величине ненадокнадив је и трагичан губитак за српско позориште, за филм, али и за културни живот читавог домаћег поднебља.

Србија 10.02.2018 | 18:31
Цеца Бојковић о Небојши Глоговцу
Са тим се слаже свако ко је Небојшу знао или само гледао на малим ерканима или на даскама које живот значе, а она са којом је Глоговац имао част да започне своју позоришну каријеру каже управо то - да је губитак Небојше Глоговца велика трагедија.

Светлана Цеца Бојковић емотивно прича о Небојши, и присећа се времена када је са њом заиграо своју прву представу "Велика пљачка".

"Небојша је био једно изузетно људско биће, и као човек и као уметник. Потпуно је незамењив и много смо изгубили његовим одласком. Ја сам, као и сви, јако потресена што је један човек тако млад, у пуној снази свога живота и стваралаштва, напустио овај свет", почиње Цеца.

"Он је био јако духовит, увек смо се лепо слагали. Радили смо представу која му је можда била прва у позоришту, или међу првима. То је било девесет и неке године... Он и Сергеј су били још студенти глуме и играли смо представу на Белефу која је после ушла у репертоар Атељеа 212. Представа се звала "Велика пљачка". Глоговац је увек био јако, јако духовит", каже Цеца, а онда се присетила сцене која се препричава и дан данас.



Наиме, када је 24. августа 2017. године Светлани Бојковић уручена награда "Павле Вуисић" на 52. Филмским сусретима у Нишу, Небојша Глоговац је прокоментарисао: "Баш је кренуло Цецу, да ми је знати ко је гура".

Цеца се са уживањем сећа тог тренутка.

"Када сам примала награду он је био у групи глумаца који су били на сцени и онда је стално говорио: "Ко ли је гура, ко ли је гура..." (смех) Када сам сишла да га пољубим он ми је рекао: "Е, па, нека је, вала, и тебе једном кренуло!" (смех)", каже нам Цеца, и додаје да је, наравно, све то била шала.

"Шала, па наравно да је била шала. Не зна се да ли је био већи човек или уметник... Био је људина, као човек високоморалан, и не бих могла да освојим шта му је већи квалитет, да ли тај људски или уметнички дар", каже Цеца.



Светлана се присетила и снимања "Породичног блага", у којем је играла Валерију Гавриловић, мајку Златка Гавриловића којег је играо Небојша Глоговац.

"Дивно! Са њим је увек било лако играти, био је сјајан глумац... Ту је био још млад. Његова најбоља улога је у филму "Устав Републике Хрватске". Био је величанствен у представи "Хадерсфилд", одличан је његов "Хамлет", па "Разбијени крчаг"... Нема где није он бриљирао! Улога у "Породичном благу" је била много симпатична, али то је један много једноставнији глумачки задатак него што га је он имао у позоришној литератури", каже Светлана.

"Ужасна је празнина и ужасна туга остала за њим", закључује славна глумица.

Извор: Курир

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

???

10.02.2018 19:12

Шта рећи. Најбољи одлазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан Лојпур

10.02.2018 19:28

Мени је Глога био фасцинантан у филму "Клопка". Просто нисам могао да вјерујем да можемо да снимимо тако добар филм, уз тако бриљантно одиграну главну улогу...

ОДГОВОРИТЕ