Паметни телефони ускоро добијају "непробојно" стакло

Прозвођачи паметних телефона за заштиту екрана својих уређаја најчешће користе хемиски ојачано "Горилла Гласс" стакло. То би ускоро могло да се промени, будући да једна америчка фирма планира да 2019. године на тржиште избаци дијамантско стакло за мобилне уређаје.

Информационе технологије 08.02.2018 | 12:18
Паметни телефони ускоро добијају "непробојно" стакло
Компанија Акхан Семицондуцтор ради на развоју технологије израде дијамантских стакала за мобилне телефоне, која би могла заувек да ставе тачку на разбијање екрана мобилних уређаја.

Дијаманти су одлични полупроводници, који добро разводе топлоту, и имају велику чврстину. На развоју дијамантних стакала комапнија ради више од годину дана. Иако је први прототип већ требало да буде предстваљен, рокови су поерени за 2019. годину, пошто тестирања у сарадњи са неким произвођачима мобилних телефона увелико трају.

Основна идеја нове технологије је да се дијамантски слој наноси на већ постојеће Горилла Гласс или слично заштитно стакло.

Захваљујући добрим проводничким својстима, дијамантски слој стакла би омгућио несметано коришћење екрана на додир. Оно што још тренутно представља проблем је постизање минималне рефлексивности нанесеног дијамантског слоја.

Чим ови проблеми буду превазиђени, уређаји са "несаломивим" екранима би могли да се нађу на тржишту.

Оснивач компаније Акхан Семицондуцтор, Адам Кан, међутим, истиче да је процес производње дијамантских екрана прилично скуп, па ће тако "непробојно" дијамантско стакло, најверованије, наћи на телефонима из премијум сегмента.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар