Лажни мед на тржишту

Према подацима Агенције за сигурност хране БиХ на недавно спроведеном испитивању од 73 узорка домаћег меда неодговарајућих је било 43. Мед који многи сврставју у категориију лијека тренутно због овога нема завидан углед, а купци у великом проблему како препознати лажни мед.

Здравље 31.01.2018 | 13:37
Лажни мед на тржишту
Нажалост, живимо у таквом свијету где је многима зарада на првом мјесту па их није брига и само раде на томе како да дођу до више новца уз мање труда и улагања. Тако је и код трговине медом. На недавно вршеном узорковању податак да је сваки други мед лажан није добро дочекан ни код купаца,али ни код пчелара који су свој радни вијек посветили пласирању правог пчелињег меда и пчелињих производа на тржиште. Кажу да је то срамота за сваког, каже пчелар Мико Деспотовић.

Разлози неусклађености били су повећан садржај ХМФ-а, активности дијастазе, смањен садржај редукованих шећера, електрична проводљивост, садржај сахарозе, као и садржај минералних материја и материја нерастворивих у води”. Нажалост ово се само може провјерити оваквом врстом анализе, а недоумица за купце остаје и даље иста. Једина опција је да на основу кристализације, голим оком закључимо -да ли смо купили лажни или прави мед.

Све што можете да прочитате на Интернету као наведене различитости између правог пчелињег меда су тоталне неутемељене.И на крају како онда знати да сте купили заиста прави пчелињи мед и то мед које су скупиле пчеле са природних испаша?Одговор је једноставан: Купујте мед искључиво провјереним каналима, директно од пчелара које познајете, провјерене брендове меда или од удружења пчелара.Осим тога не подстичите индустријску производњу тако што ћете за неколико КМ разлике у цијени купити обрађени шећер умјесто правог пчелињег меда!



БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

пчелар почетник

31.01.2018 18:20

Да ли је мед који су произвеле пчеле током интензивног конзумирања шећерног сирупа природни пчелињи мед или лажни мед? Питање је сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.02.2018 10:31

Таква метода се не користи за производњу лажног меда, то је сувише спор и компликован процес за криминалце. Углавном се праави мед, у већем или мањем проценту, мијеша са разноразним шећерним сирупима и меласама. Мишљења сам да пчеле конзумирањем шећерног сирупа производе прави мед, наравно да он није квалитетом као што настаје од нектара, пчела узимањем шећерног сирупа врши његову прераду у свом организму и при томе му додаје разноразне ензиме и онда га враћа у саће као мед. Пчеле одлично зимују на меду од шећерног сирупа док рецимо на природном шумском меду (медљиковац) веома тешко, чак се то и не препоручује. Ја сам се некада бавио пчеларством али сам сплетом околности напустио тај веома занимљив "хоби". Поздрав

Name

пцелар аматер

01.02.2018 09:09

Наровно да није ако сируп дајес у току пасе. У сврху прихране не представља проблем, врјеме пре пасе и за зимску прихрану. Назалост све је висе њих који то користе као нацин да побољсаји принос па у току пасе врсе обилно давање сецерног сирупа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медојед

01.02.2018 14:37

Ако сумњате у квалитет меда,однесите га до нај близег мравињака и ставите једну касику медју мраве,ако мрави навале на мед, то није видило меда, а ако га њускају и заобилазе то је прави мед.Једноставно,мрави не воле мед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

02.02.2018 07:26

А засто су онда индијанци кад закопају у земљу људе, мазалаи их медом да би их мрави изуједали?

Name

@ре

02.02.2018 15:14

То није вазило за Блека Стену и Загора.Они би изуједали мраве и појели мед.

Name

еx пчелар

01.02.2018 17:17

Ако је цијела тегла меда кристалисана то је 100% прави мед, само прави мед се кристалише. Прочитао сам у једном коментару о шећерном сирупу, да то је могуће радити и могуће је да многи пчелари користе ту методу за повећање приноса, али то је мали проценат, било која слатка течност коју је прерадила пчела кроз свој организам је у суштини мед, саме пчеле одлично зимују на меду од шећерног сирупа. Пчелари знају о чему говорим. Крисализиран мед или како народ каже "ушећерен" је најбоља гаранција, то је прави мед. Ако желите да мед буде течан само теглу потопите у топлу воду, не врелу, отприлике до 50 степени и мед ће постати течан. Уздравље и сретно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бцвбв

03.02.2018 13:47

Ста казе Лале?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгослав

03.02.2018 15:15

Ставите кашику меда у чашу газираног пића (нпр. кола), ако кипи има шећера - лажни мед, ако нема реакције то је прави мед.

ОДГОВОРИТЕ