Lažni med na tržištu

Prema podacima Agencije za sigurnost hrane BiH na nedavno sprovedenom ispitivanju od 73 uzorka domaćeg meda neodgovarajućih je bilo 43. Med koji mnogi svrstavju u kategoriiju lijeka trenutno zbog ovoga nema zavidan ugled, a kupci u velikom problemu kako prepoznati lažni med.

Zdravlje 31.01.2018 | 13:37
Lažni med na tržištu
Nažalost, živimo u takvom svijetu gde je mnogima zarada na prvom mjestu pa ih nije briga i samo rade na tome kako da dođu do više novca uz manje truda i ulaganja. Tako je i kod trgovine medom. Na nedavno vršenom uzorkovanju podatak da je svaki drugi med lažan nije dobro dočekan ni kod kupaca,ali ni kod pčelara koji su svoj radni vijek posvetili plasiranju pravog pčelinjeg meda i pčelinjih proizvoda na tržište. Kažu da je to sramota za svakog, kaže pčelar Miko Despotović.

Razlozi neusklađenosti bili su povećan sadržaj HMF-a, aktivnosti dijastaze, smanjen sadržaj redukovanih šećera, električna provodljivost, sadržaj saharoze, kao i sadržaj mineralnih materija i materija nerastvorivih u vodi”. Nažalost ovo se samo može provjeriti ovakvom vrstom analize, a nedoumica za kupce ostaje i dalje ista. Jedina opcija je da na osnovu kristalizacije, golim okom zaključimo -da li smo kupili lažni ili pravi med.

Sve što možete da pročitate na Internetu kao navedene različitosti između pravog pčelinjeg meda su totalne neutemeljene.I na kraju kako onda znati da ste kupili zaista pravi pčelinji med i to med koje su skupile pčele sa prirodnih ispaša?Odgovor je jednostavan: Kupujte med isključivo provjerenim kanalima, direktno od pčelara koje poznajete, provjerene brendove meda ili od udruženja pčelara.Osim toga ne podstičite industrijsku proizvodnju tako što ćete za nekoliko KM razlike u cijeni kupiti obrađeni šećer umjesto pravog pčelinjeg meda!



BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

pčelar početnik

31.01.2018 18:20

Da li je med koji su proizvele pčele tokom intenzivnog konzumiranja šećernog sirupa prirodni pčelinji med ili lažni med? Pitanje je sad.

ODGOVORITE
Name

re

02.02.2018 10:31

Takva metoda se ne koristi za proizvodnju lažnog meda, to je suviše spor i komplikovan proces za kriminalce. Uglavnom se praavi med, u većem ili manjem procentu, miješa sa raznoraznim šećernim sirupima i melasama. Mišljenja sam da pčele konzumiranjem šećernog sirupa proizvode pravi med, naravno da on nije kvalitetom kao što nastaje od nektara, pčela uzimanjem šećernog sirupa vrši njegovu preradu u svom organizmu i pri tome mu dodaje raznorazne enzime i onda ga vraća u saće kao med. Pčele odlično zimuju na medu od šećernog sirupa dok recimo na prirodnom šumskom medu (medljikovac) veoma teško, čak se to i ne preporučuje. Ja sam se nekada bavio pčelarstvom ali sam spletom okolnosti napustio taj veoma zanimljiv "hobi". Pozdrav

Name

pcelar amater

01.02.2018 09:09

Narovno da nije ako sirup dajes u toku pase. U svrhu prihrane ne predstavlja problem, vrjeme pre pase i za zimsku prihranu. Nazalost sve je vise njih koji to koriste kao nacin da poboljsaji prinos pa u toku pase vrse obilno davanje secernog sirupa.

ODGOVORITE
Name

Medojed

01.02.2018 14:37

Ako sumnjate u kvalitet meda,odnesite ga do naj blizeg mravinjaka i stavite jednu kasiku medju mrave,ako mravi navale na med, to nije vidilo meda, a ako ga njuskaju i zaobilaze to je pravi med.Jednostavno,mravi ne vole med.

ODGOVORITE
Name

re

02.02.2018 07:26

A zasto su onda indijanci kad zakopaju u zemlju ljude, mazalai ih medom da bi ih mravi izujedali?

Name

@re

02.02.2018 15:14

To nije vazilo za Bleka Stenu i Zagora.Oni bi izujedali mrave i pojeli med.

Name

ex pčelar

01.02.2018 17:17

Ako je cijela tegla meda kristalisana to je 100% pravi med, samo pravi med se kristališe. Pročitao sam u jednom komentaru o šećernom sirupu, da to je moguće raditi i moguće je da mnogi pčelari koriste tu metodu za povećanje prinosa, ali to je mali procenat, bilo koja slatka tečnost koju je preradila pčela kroz svoj organizam je u suštini med, same pčele odlično zimuju na medu od šećernog sirupa. Pčelari znaju o čemu govorim. Krisaliziran med ili kako narod kaže "ušećeren" je najbolja garancija, to je pravi med. Ako želite da med bude tečan samo teglu potopite u toplu vodu, ne vrelu, otprilike do 50 stepeni i med će postati tečan. Uzdravlje i sretno.

ODGOVORITE
Name

bcvbv

03.02.2018 13:47

Sta kaze Lale?

ODGOVORITE
Name

Dragoslav

03.02.2018 15:15

Stavite kašiku meda u čašu gaziranog pića (npr. kola), ako kipi ima šećera - lažni med, ako nema reakcije to je pravi med.

ODGOVORITE