Прича: Од Мурињове неуказане шансе, до...

До Ливерпуловог појачања деценије! Најбоља инвестиција 2017. године - Мохамед Салах! Египћанин изненадио комплетну фудбалску јавност у досадшњем току сезоне и испоставио се као најбоља инвестиција Јиргена Клопа у његовом досадашњем боравку на Енфилду.

Фудбал 08.01.2018 | 22:30
Прича: Од Мурињове неуказане шансе, до...
Ливерпулови навијачи су протеклих година, а може се рећи и деценија, ужаснути од разноразних мегаломанских појачања, па им се пред почетак сваког прелазног рока више диже коса на глави, него што се осећа некакво усхићење и ишчекивање завршених послова. Стога ни долазак Мохамеда Салаха прошлог лета није ни дочекан с превеликим оптимизмом. Нико међу присталицама Редса није ни помишљао да би тамо неки играч Роме могао да направи било какву разлику на теренима Премијер лиге. О Египћанину се говорило и са озбиљним потцењивањем, а уложена 42.000.000 евра аутаматски су прозвана баченим новцем, али се убрзо све променило. Испоставило се да су Редси добили можда и најбоље појачање у 2017. години од свих европских клубова. А посебно ако би се на папир као основно мерило ставио уложени новац и остварени учинак играча.

Док Јирген Клоп има разлога да се дичи својим њухом и поноси правом одлуком, менаџеру Манчестер јунајтеда Жозеу Мурињу сасвим сигурно није нимало пријатно када из недеље у недељу гледа како офанзивац Ливерпула решета противничке мреже и намешта голове својим саиграчима. Острвски медији нису пропустили прилику да уочи недавног дербија између Редса и Плаваца подсете Португалца да 2015. године није пружио праву шансу Египћанину, већ га је олако пустио да се заобилазним путем преко Фиренце и Рима врати на велику сцену енглеског фудбала.

Занимљиво, баш тада када је блистао у дресу Базела и управо у утакмицама против Челсија убедио водеће људе Плаваца да је право појачање за њих, за његове услуге интересовао се и Ливерпул. Међутим, позив са Стамфорда је у том тренутку био атрактивнији.

„Постојало је интересовање Ливерпула за мене када сам долазио у Челси, али мислим да сам тада дошао можда се ствари не би одвијале на овакав начин. Ко ће га знати... Тада су се ствари тако сложиле, али сада сам у Ливерпулу и то у правом тренутку. Сваки пут када одем негде себи кажем „мораш да учиш овде“ и уверен сам да сам много тога научио у Челсију. Научио сам да будем професионалнији, да постанем боља особа и играч. То је био велики корак у мојој каријери, имао сам добар однос са играчима, што се могло видети и у недавном дербију. Али се сећам и када сам са Челсијем први пут био на Енфилду - тада сам након феноменалне атомосфере рекао - „морам овде једном да дођем и играм“, поручио је недавно Салах.

Ипак, Мурињо не би био Мурињо да ствари не гледа искључиво онако како он мисли да треба. Олако је пустио Египћанина, иако су многи, па чак и његови најбољи играчи у тиму мислили другачије.

„Није имао среће да остане дуже у Челсију. Није добио шансу, можда због менаџера, можда због играча. Он је поседовао квалитет, али у том тренутку конкуренција смо му били Вилијан, Оскар и ја. Тако да му није било лако. Али није било сумње да је у питању врхунски фудбалер“, рекао је Еден Азар.

Ипак, период у Фјорентини му је помогао да се врати у фудбалску орбиту, а одлазак у Рому да осети шта значи играти фудбал под притиском великих очекивања. Сличним које има сада у Ливерпулу, можда чак и већим.

„То није лако место за игру. Није нам било лако код куће, увек је много притиска и то је разлика. Не могу то да опишем, али осећај је другачији него у било ком другом клубу. Све је сјајно тамо, клуб је добар, навијачи су невероватни. Са њима сам имао сјајан однос јер су ми пружили много љубави и респекта. Лучано Спалети ми је помогао много. Баш много, он је веома паметан човек. Сваки пут након тренинга сам причао са њим, о томе шта желим да побољшам. Никада ми није рекао – не! Он ми је помогао да ојачам карактер, како тимски да се браним и како да унапредим себе“, додао је Салах.

У Роми су летос сматрали како су одрадили феноменалан посао. Када је пуштао Салахадиректор Вучице Монћи изјавио је како је остварени договор добар за све три стране, мада вероватно ни сам није био свестан Салахових могућности и његове праве експлозије у најјачој лиги света.

Египћанин дефинитивно није био исти играч у Роми. У Спалетијевој фудбалској стратегији га није у овој мери било у самој завршници, док га је Клоп очигледно убедио да је његов примарни циљ постизање голова. Салах је на 29 утакмица у свим такмичењима постигао 23 гола и забележио осам асистенција.

О томе какав је искорак у својој игри направио доласком код темпераментног Немца потврђује и чињеница да је на претходних 65 првенствених утакмица за Рому постигао „само“ 29 голова.

„Желео сам да се вратим у Енглеску. Повратак овде ми је увек био у мислима. Желео сам да се вратим и покажем свима овде какав фудбал играм. Када је пао договор био сам много срећан, а након што сам први пут разговарао са шефом (Јирген Клоп, прим. аут.) био сам још срећнији. Начин на који се овде игра другачији је од онога у Риму. Мислим да ми је било потребно две или три недеље да се уклопим“, додао је Салах.

Од доласка Египћанина Ливерпул је офанзивно постао конкретнији и значајно опаснији по противника, а уколико би Фирмино и Мане у наставку сезоне пружили још значајнији учинак, Редси би моги без проблема да стигну до главног циља, а то је Лига шампиона.

Клуб са Енфилда је у последње три сезоне у неколико наврата рушио рекорде по висини транфера, а последњи пут је то учинио на почетку актуелног прелазног рока довођењемВирџила ван Дајка. Салах је званично четврти најскупље плаћени играч у историји Редса, али један од ретких који су у последњих десетак година пружили чак и далеко више него што се од њих очекивало.

Већ готово извесни одлазак Филипеа Кутиња могао би додатно да учврсти Салаховупозицију у тиму, али и да комплетан притисак набаци на његова плећа. То ће бити још један озбиљан изазов за брзоногог фудбалера, који ће тако имати прилику да апсолутно свима покаже да је играч светске класе, али и апслолутни лидер овог Клоповог тима.



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар