Богата ресурсима, грађани сиромашни

Ретко која земља може да се похвали са толико разноврсних и богатих природних ресурса као Република Српска, односно БиХ. Упркос томе, грађани су сиромашни, власт одржава систем у животу са великим задужењима и све већим наметима.

Босна и Херцеговина 30.12.2017 | 08:15
Богата ресурсима, грађани сиромашни
Управљање природним ресурсима заправо је сведено на страначко управљање предузећима које је задужено за одређене области. У правилу су та предузећа у милионским губицима, а разлог лежи у лошем руковођењу и прекомерном броју запослених. Тако би одговор на питање зашто смо сиромашни иако смо „на папиру“ богати могао бити баш у начину управљања ресурсима.

 "Јавна предузећа треба да буду носиоци развоја, а не носиоци губитака", оценио је недавно за „ЕуроБлиц“ председник Фискалног савета РС Миленко Крајишник.

Чињеница је да званична статистика већ годинама бележи да све више шуме сечемо, а све мање пошумљавамо. Исто тако, све више воде за пиће увозимо, а мање је производимо и извозимо. Све више страни инвеститори улажу у електроенергетска постројења у Српској, а на штету наше „Електропривреде“.

Чедомир Црногорац, професор на Природно-математичком факултету, оцењује да смо испустили прилику да контролишемо наше ресурсе „на којима нам многи завиде“.

"Очигледно је да нисмо томе дорасли. Приватизација нас је подобро ошамутила, али још нисмо нокаутирани. Ако не дођемо памети, и то ће се десити", наводи Црногорац.

Убеђен је да је почетна грешка направљена у распродаји ресурса, почевши од вода.



"То је велика грешка. Имамо око 270 концесија за мале хидроелектране у Српској и отприлике исто толико у Федерацији БиХ. Уништавамо воде, једно од највећих богатстава сваке земље, а воде су свугде у свету, бар у нормалним земљама, третиране законски као власништво свих становника. То се треба чувати, као и шуме и сва остала природна добра", наводи Црногорац.

По њему је апсурд приватизација рудних богатстава.

"Имамо железне руде, угља, имали смо коксару, железару. Данас смо присиљени да све то увозимо. Зато што смо странцима све дали, а они максимално експлоатишу и остављају пустош када настане технолошки крај. Истовремено, не воде рачуна о заштити животне средине, јер им се не исплати уграђивање савремених филтера, а које су обавезни уградити у својим земљама. Уништавањем земљишта елеиминишу нам могућност производње хране и своде нас на просјачки штап", каже Црногорац.

Додаје да је јавна тајна да шљунак из речних корита неконтролисано експлоатишемо што може довести до природних катастрофа, попут поплава.

Професор са Економског факултета Бањалука Горан Радивојац сматра да природни ресурси нису пресудан фактор који ће да одреди степен развоја неке земље.

"Земље, попут Холандије и Швајцарске нису богате ресурсима, а имају висок животни стандард. Рецимо, Ангола је међу највећим извозницима дијаманата, а неразвијена је земља. Венецуела има нафту, а стално је на ивици беде", наводи Радивојац.

Сматра да је употреба и начин управљања ресурсима битан за развој земље.

"Норвешка је позитиван пример. Она има ресурсе у виду нафте, а има и стратегију у вези с тим. Њихови грађани, по истраживањима, имају висок стандард. Исто тако, имају и висок степен образованости", наводи Радивојац.

Готово свака стратегтија Републике Српске заснива се на следећем: природни потенцијали су свакако један од кључних фактора у садашњем и будућем развоју РС и њеном економском и географском обликовању.

У том смислу, у најважније природне потенцијале спадају пољопривредно земљиште, шумски комплекси, хидро-климатски услови и рудни и минерални ресурси.

Ипак, после рата, уназад 22 године, стално узимамо ино кредите. Укупан дуг РС је око 5,4 милијарди КМ.
 
(ЕуроБлиц)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Труе

30.12.2017 07:48

Све мале, а сировински богате државе, су под неком врстом окупације!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАТКО

30.12.2017 08:55

Дабогда арапу досли и све узели из каприца, јесам ли ја гинуо за отадзбину и моји саборци да нам на Јахорини рампе лопови стављају они који ниста за српство не дадосе? Ми срби смо од сами себе понизени, ви сте смеце најсмрдљивије, нецете дуго нас СДС долази опет на власт а ви бјезите с Јахорине боље вам је !!!

Name

генерално

30.12.2017 11:26

Овакви људи као сто је увазени професор Цедомир Црногорац су по страни, а у њихово, и име свих нас питају се и политику воде полуписмени и они који немају никакве везе са проблематиком у коју се мијесају. Зато и јесмо ту гдје се налазимо - на дну!

Name

Рус

30.12.2017 07:49

Политика је најуносније лапрдање у празно а добро плаћено. Један мандат је довољан за солидно богатсто да не говоримо о више мандата. Зашто онда трошити вријеме на развој државе за много мање новца. Избори су за десет мјесеци а борба међу политичарима траје већ више од годину дана. Увлаче се гласачима под кожу а избор никакав. Сви кандидати већ испробани. Кога бирати? Најбољи избор је одлазак из овог тора па шта Бог даа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не Цудите Се,

30.12.2017 09:12

Код нас јос волови кола вуку а слуге им јос помазу .

Name

Натаса_БЛ

30.12.2017 08:53

Знаци да су ресурси неискористени. То долази од тога да смо прескоцили индустријску револуцију (турска окупација 500 година) која је дала проналазацки дух, одговор на питање како укротити природу себи и својим потребама. Градјани БиХ имају сасвим другацији менталитет. Скромни су то људи, недовољно критицни, темпераментни против себе. БиХ политике су застарјеле, лидери без концепта рада.. и оно једино сто знају јесте сеоска политика: ја теби, ти мени.. Није цудо јер свијета нису видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

30.12.2017 09:34

Одговор је сасвим једноставно је сто је то тако , зато сто они сто управљају ресурсима није народ вец особе које прво гледају себи да ставе у дзеп. Све концесије треба да се уплацују на један рацун и на крају године исплати градјанима на њихове рацуне. Тако би досита народ имао несто од тога па макар то било и по 10км. А овако се сви бусају да је њихова дрзава ал буквално немају ниста од тога само обавезе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАБЛУДА

30.12.2017 10:35

ТАКО СУ НАС И ЗА ВРИЈЕМЕ "ТИТЕ" УЧИЛИ ДА СМО БОГАТИ СА СВИМ И СВАЧИМ АЛИ СЕ НА КРАЈУ ИСПОСТАВИЛО ДА ОВДЈЕ ЦВЈЕТА ЛОПОВЛУК ,КОРУПЦИЈА БЕЗВЛАШЋЕ ИТД......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Низ воду

30.12.2017 11:23

Природни ресурси су уништени, покрадени, власт се понаша тако као да их и немамо. Све ти дође исто. Ваљда ће некад доћи таква власт која ће схватити значај планете: забранити бјесомучну сјечу шуме, очистити ријеке, поштовати изворе питке воде и чисти зрак....

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

30.12.2017 12:39

Овај народ бира власт. Сто изабере, то има. Плате којекаквих посланика су и до 7000КМ. Нисам цуо ниједног да је изјавио да те плате не смију бити веце од плата доктора или дипломираних инзењера. Корупција цвјета, знање се не цијени, него цак способни људи сметају олосу који се удрузено бори против образованих и способних који су увијек у мањини. Ни власт такве не воли јер образовани и способни не климају главом, не гледају у земљу и не увлаце се никоме.

Name

но сикирики

30.12.2017 11:24

Сада имамо акцизе и улазимо у нове инвестиције, ха, ха.. Господо, наса перспектива је сузена до близу нуле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако тако

30.12.2017 12:26

Морају градјани бити сиромасни када лопови све покрадосе народу ниста не дају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Метода

30.12.2017 14:17

Да би народ избацио из управљања, прво га осиромаси, тј. стави га у овисност и неизвјесност и онда му мозес униставати његове богате ресурсе. А да би то могао радити, на власт доведес послуснике из тога јадног народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зелени Билећа

30.12.2017 14:57

Ето видите, како год окренете дођете до спасоносног програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА Еколошке партије. Док други причају како нам уништавају природне ресурсе, како можемо богато живјети ако то плански користимо и ревитализујемо, ми смо се удружили и кренули у пракричну примејну те приче. Ови професори и сва интелигенција морају стати иза зелених Српске, концесије на централе, крађу шуме и уништавање пољопривреде, увоз воде и хране неће зауставити ови који су све уништили да би нам све увозили. Ту борбу су почели ЗЕЛЕНИ , на челу са Лазаревићем, нормални људи ће се придружити у медијском притиску ако имало имају душе и образа. Управо ову причу је синоћ причао Ниџо у емисији НА КРАЈУ СЕДМИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ