ЦИК БиХ сутра расписује локалне изборе у БиХ

Централна изборна комисија БиХ за сутра је најавила конференцију за новинаре посвећену расписивању и одржавању предстојећих локалних избора у октобру.

Босна и Херцеговина 07.05.2024 | 13:56
ЦИК БиХ сутра расписује локалне изборе у БиХ

Као што су Независне писале, ЦИК одлуку о расписивању избора треба да донесе до 9. маја, одосно 150 дана прије дана одржавања избора.

По Изборном закону БиХ, избори у БИХ се одржавају прве недјеље у октбору, осим ако тај дан не пада у дан вјерског празника.

Након што ЦИК распише изборе, почињу да теку изборни рокови, а о чему су Независне већ писале.

Централна изборна комисија изборе ће расписати по Изборном закону БиХ који је наметуно Крисијан Шмит, којег Република Српска не призање за високог представника.

Након што је Шмит наметнуо измјене Изборног закона, Република Српска донијела је свој Изборни закон, међутим он још увијек није ступио на снагу.

Раније, из Републике Српске су рекли да ће локалне изборне организовати по правилима Изборног закона Републике Српске, међутим како вријеме одмиче све мање се о томе говори, а ни локалне изборне администрације нису послушале Владу Републике Српске која их је позвала да поднесу оставке на те функције јер како им је тада речено, сертификати ЦИК-а им неће вриједити ништа.

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

+

07.05.2024 14:04

Додика треба казнити, за доношење гласања. За збуњивања и оптерећивање и трошење времена Народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

07.05.2024 18:11

Сто је онда пијани Зуниц предлагао нови закон?

Name

Душко

07.05.2024 14:28

Значи, Додик нас је по стоти пут преварио?! Нећемо излазити по нашим, него по ЦИК изборима!? Остаће заувијек ЦИК предсједник, ЦИК га довео, са ЦИК- ом наставља. Уосталом, шта и очекивати од највеће преваре српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хеиео

07.05.2024 14:31

Ајде висе доста и те фразе да РС не признаје Смита. Ни ја не признајем полицију кад ме казни због брзе возње, али то је само моје мисљење, а полиција је и даље ту, и казна се мора платити ста год ја мислио о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медијско

07.05.2024 14:45

Испирање мозга да би се скренула пазња са одговорности политицара, а медији уцествују у томе