Мачван хвали и упозорава: Биће теже у гостима!

Капитен верује да ће "орлови" расти кроз циклусе, да млади заслужују пружену шансу и опомиње да у Немачкој и Аустрији неће бити једноставно.

Кошарка 28.11.2017 | 14:45
Мачван хвали и упозорава: Биће теже у гостима!
Стегнут почетак, па опуштајући крај утакмице против Грузије учинио је "орлове", селектораАлександра Ђорђевића и скоро 6.000 посетилаца "Пионира" веома задовољним после завршетка новембарског квалификационог циклуса.

Репрезентација Србије максималном скором је изашла из првог ФИБА "прозора", током којег је победила Аустрију, па Грузију.

Ђорђевић је после утакмице рекао да му је срце испуњено поносом због учинка, важних победа и приступа сваког од играча које је позвао на окупљање. Младе је похвалио, а старијима је одао захвалност и поштовање због преузимања лидерске улоге.

Међу онима чији је допринос посебно истакао, "Сале Национале" нагласио је и име капитенаМилана Мачвана, једног од носилаца екипе и стрелца важних 18 поена.

Дугогодишњи члан репрезентације, освајач једног олимпијског и два европска сребра, рекао је после меча против Грузије да је и очекивао велики и напоран изазов. Пре свега зато што је био свестан колико су Грузини незгодна екипа.

"Тешка утакмица, тако смо и очекивали. Нападачки су одиграли јако добро, а ми нисмо добро бранили њихов шут за три поена. Требало је мало агресивније да се излази на тај шут, али кад су ушли у ритам онда њихове 'четворке' шире, 'петице' шире, имају Диксона који прави разлику и у суштини успели смо да их 'каналишемо' мало, да убацимо лопту под кош и да створимо разлику", рекао је Мачван новинарима после утакмице.

Капитен "орлова" захвалио је публици што је испунила халу "Александар Николић" и аплаузима дочекала, подржала и испратила екипу.

"Нама је јасно да за публику ово нису најатрактивнији публици и треба разумети и што хала није препуна, али много нам значи што су дошли. Окупили смо се на неколико дана пред почетак квалификација и овим момцима ће сигурно значити као подстрек".

На питање какав утисак носи са јесењег окупљања националног тима, Мачван одговара да се екипа показала у "пристојном светлу".

"Сигурно је да је вечерас могло боље, да смо користили 'мале' фаулове мало боље, али опет не би требало очекивати превише, јер смо два-три дана заједно. Има много младих играча који су залог за будућност и добро је што смо их увели у сениорску репрезентацију. Показали су да могу да играју и имаће прилику и у будућности. У фебруару је опет окупљање и мислим да ће њима ово много значити и у клубовима. Надам се да ће показати да су добили на самопоуздању и да су напредовали кроз ово окупљање"

Мачван верује да ће "орлови" у следећем, фебруарском циклусу играти боље против Немачке и Аустрије у гостима.

"Свако ново окупљање биће све лакше, они ће мало више познавати систем и стил игре који Сале захтева. Очекујем да будемо бољи у фебруару и нормално је да напредујемо из акције у акцију".

Колико је било необично играти за репрезентацију усред сезоне?

"Јесте чудно, окупљамо се у сред сезоне, не могу да се одазову сви играчи, јако чудна ситуација... Први пут се срећемо са екипама из тог нивоа као што су Аустрија, Холандија и остале, које су играле квалификације. Против њих никад нисмо играли и сигурно је да ће они бити максимално мотивисани, а ми морамо бити потпуно спремни, јер можемо направити сами себи проблем. Поготово на гостовањима. Код куће имамо помоћ публике, играмо добро, шутира се боље него на страни. У утакмицама које следе у Немачкој и Аустрији морамо одиграти боље и надам се да ћемо победити, што би било драгоцено због преноса бодова".

Капитен је похвалио најмлађе и рекао да верује да њихово време у репрезентацији тек долази.

"Сваки од ових играча, да не кажем 'момака', јер нисам толико старији, је ово заслужио. Почев одЂоковића који је играо сјајно за универзитетску репрезентацију, затим Пена, Маринковића,Раданова, који су залог за будућност, 1997, 1998 годиште и јако ми је драго да смо почели да их уводимо у сениорске воде. Кад буде дошло време да преузму лидерске улоге биће спремни јер ће бити богатији за искуство играња за сениорску репрезентацију, што није мала ствар".

Ђорђевић није штедео Мачвана, иако ће му бити потребан и у наредном, веома тешком периоду за Баварце у децембру. Искусни крилни центар кроз осмех је рекао да је и боље што је био на терену.

"Ми играчи волимо да играмо", рекао је Мачван.

"Кад сам дошао било је питања да ли сам уморан или нисам, али умор је стање ума. Ум ми је свеж, па видећу колико ћу издржати. Очекује нас мало пакленији ритам кад се вратим, четири утакмице у осам дана у Минхену и мислим да ће бити кључ за наставак сезоне да се све добију. Колико сутра се враћам у Немачку", додао је крилни центар од највећег поверења селектора Ђорђевића.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар