Mačvan hvali i upozorava: Biće teže u gostima!

Kapiten veruje da će "orlovi" rasti kroz cikluse, da mladi zaslužuju pruženu šansu i opominje da u Nemačkoj i Austriji neće biti jednostavno.

Košarka 28.11.2017 | 14:45
Mačvan hvali i upozorava: Biće teže u gostima!
Stegnut početak, pa opuštajući kraj utakmice protiv Gruzije učinio je "orlove", selektoraAleksandra Đorđevića i skoro 6.000 posetilaca "Pionira" veoma zadovoljnim posle završetka novembarskog kvalifikacionog ciklusa.

Reprezentacija Srbije maksimalnom skorom je izašla iz prvog FIBA "prozora", tokom kojeg je pobedila Austriju, pa Gruziju.

Đorđević je posle utakmice rekao da mu je srce ispunjeno ponosom zbog učinka, važnih pobeda i pristupa svakog od igrača koje je pozvao na okupljanje. Mlade je pohvalio, a starijima je odao zahvalnost i poštovanje zbog preuzimanja liderske uloge.

Među onima čiji je doprinos posebno istakao, "Sale Nacionale" naglasio je i ime kapitenaMilana Mačvana, jednog od nosilaca ekipe i strelca važnih 18 poena.

Dugogodišnji član reprezentacije, osvajač jednog olimpijskog i dva evropska srebra, rekao je posle meča protiv Gruzije da je i očekivao veliki i naporan izazov. Pre svega zato što je bio svestan koliko su Gruzini nezgodna ekipa.

"Teška utakmica, tako smo i očekivali. Napadački su odigrali jako dobro, a mi nismo dobro branili njihov šut za tri poena. Trebalo je malo agresivnije da se izlazi na taj šut, ali kad su ušli u ritam onda njihove 'četvorke' šire, 'petice' šire, imaju Diksona koji pravi razliku i u suštini uspeli smo da ih 'kanališemo' malo, da ubacimo loptu pod koš i da stvorimo razliku", rekao je Mačvan novinarima posle utakmice.

Kapiten "orlova" zahvalio je publici što je ispunila halu "Aleksandar Nikolić" i aplauzima dočekala, podržala i ispratila ekipu.

"Nama je jasno da za publiku ovo nisu najatraktivniji publici i treba razumeti i što hala nije prepuna, ali mnogo nam znači što su došli. Okupili smo se na nekoliko dana pred početak kvalifikacija i ovim momcima će sigurno značiti kao podstrek".

Na pitanje kakav utisak nosi sa jesenjeg okupljanja nacionalnog tima, Mačvan odgovara da se ekipa pokazala u "pristojnom svetlu".

"Sigurno je da je večeras moglo bolje, da smo koristili 'male' faulove malo bolje, ali opet ne bi trebalo očekivati previše, jer smo dva-tri dana zajedno. Ima mnogo mladih igrača koji su zalog za budućnost i dobro je što smo ih uveli u seniorsku reprezentaciju. Pokazali su da mogu da igraju i imaće priliku i u budućnosti. U februaru je opet okupljanje i mislim da će njima ovo mnogo značiti i u klubovima. Nadam se da će pokazati da su dobili na samopouzdanju i da su napredovali kroz ovo okupljanje"

Mačvan veruje da će "orlovi" u sledećem, februarskom ciklusu igrati bolje protiv Nemačke i Austrije u gostima.

"Svako novo okupljanje biće sve lakše, oni će malo više poznavati sistem i stil igre koji Sale zahteva. Očekujem da budemo bolji u februaru i normalno je da napredujemo iz akcije u akciju".

Koliko je bilo neobično igrati za reprezentaciju usred sezone?

"Jeste čudno, okupljamo se u sred sezone, ne mogu da se odazovu svi igrači, jako čudna situacija... Prvi put se srećemo sa ekipama iz tog nivoa kao što su Austrija, Holandija i ostale, koje su igrale kvalifikacije. Protiv njih nikad nismo igrali i sigurno je da će oni biti maksimalno motivisani, a mi moramo biti potpuno spremni, jer možemo napraviti sami sebi problem. Pogotovo na gostovanjima. Kod kuće imamo pomoć publike, igramo dobro, šutira se bolje nego na strani. U utakmicama koje slede u Nemačkoj i Austriji moramo odigrati bolje i nadam se da ćemo pobediti, što bi bilo dragoceno zbog prenosa bodova".

Kapiten je pohvalio najmlađe i rekao da veruje da njihovo vreme u reprezentaciji tek dolazi.

"Svaki od ovih igrača, da ne kažem 'momaka', jer nisam toliko stariji, je ovo zaslužio. Počev odĐokovića koji je igrao sjajno za univerzitetsku reprezentaciju, zatim Pena, Marinkovića,Radanova, koji su zalog za budućnost, 1997, 1998 godište i jako mi je drago da smo počeli da ih uvodimo u seniorske vode. Kad bude došlo vreme da preuzmu liderske uloge biće spremni jer će biti bogatiji za iskustvo igranja za seniorsku reprezentaciju, što nije mala stvar".

Đorđević nije štedeo Mačvana, iako će mu biti potreban i u narednom, veoma teškom periodu za Bavarce u decembru. Iskusni krilni centar kroz osmeh je rekao da je i bolje što je bio na terenu.

"Mi igrači volimo da igramo", rekao je Mačvan.

"Kad sam došao bilo je pitanja da li sam umoran ili nisam, ali umor je stanje uma. Um mi je svež, pa videću koliko ću izdržati. Očekuje nas malo pakleniji ritam kad se vratim, četiri utakmice u osam dana u Minhenu i mislim da će biti ključ za nastavak sezone da se sve dobiju. Koliko sutra se vraćam u Nemačku", dodao je krilni centar od najvećeg poverenja selektora Đorđevića.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar