Прича: Кренеш по паре, узмеш паре и шта послије?!

Пре нешто више од девет година Самардо Самјуелс се нашао у Бредли центру у Милвокију, у друштву највећих талената, пројектованих да у будућности направе озбиљну НБА каријеру, зараде огроман новац и стекну светску славу.

Кошарка 24.11.2017 | 22:10
Прича: Кренеш по паре, узмеш паре и шта послије?!
У меч који је преносио ЕСПН у прајм-тајму, Ол-стар догађају на средњошколском нивоу, Јамајканац је ушао као девети на листи најбољих кошаркаша.

Доскорашњи играч Партизана, али је то најмање битна референца за целу причу о њему, заиграо је на 2008 МцДоналд'с Алл-Америцан у друштву Кембе Вокера, Криса Синглтона, Еда Дејвиса, Тајлера Зелера, Ал-Фарук Аминуа, Имана Шамперта, Брендона Џенингса, Џруа Холидеја, Демара Дероузена, Скотија Хопсона...

Колико је Самјуелс био доминантан у својој генерацији говори статистички податак да је, у тандему са Тристаном Томпсоном, водио своју средњу школу до скора од 24 победа и 1 пораза у сезони, са просеком од 24.2 поена, 10,7 скокова и 2,7 блокада.

Могао је да бира, сваки колеџ тренер би желео да има у тиму будућу НБА звезду, а између програма Северне Каролине, Конектиката, Флориде и Џорџтауна, Самарду и његовој породици се највише свидела прича Рика Питина, па је постао студент Лујвила и члан Кардиналса.

Позив и на прво велико окупљање бруцоша - Џордан бренд класик, довео га је и до вицешампионске позиције по рангирању Ју-ес-еј тудеја, пошто је убацио 16 поена уз 5 скокова, пред публиком у саставу: Винс Картер, Руди Геј, Кевин Дурент и Мајкл Џордан.

У студентском животу се задржао свега две године и за то време је постао Питинов главни извозни производ. Када су Ерл Кларк и Теренс Вилијамс прогурани до статуса професионалног кошаркаша, најбоље играче у сезони 08/09, ред је стигао на Самјуелса.

Питино је по завршетку сезоне у којој је пројектовани "комбо-центар" уписивао 15,3 поена, 7 скокова, по асистенцију и блокаду, објавио да је нови производ спреман за велика светла, притом истакавши да ће се побринути за све.

"После дугих разговора са Самардом и његовом породицом, могу да кажем да они желе да он провери своје способности пријављивањем на НБА Драфт. Он неће пронаћи агента и ја ћу водити његове разговора из своје канцеларије. Имам увид у Самардове ставове у свим аспектима процеса, заједно са његовом породицом. Поштујем жељу његове породице да за тај потез и подржавам их стопостотно", рекао је Питино.

Био је и једини могући производ - нико од Самардових саиграча није стигао до НБА лиге, кошаркашкој јавности могу да буду познати једино Пејтон Сива и Кајл Кјурик, а најближи сарадник, први плејмејкер Едгар Соса је тренутно у Њу Зиланд Брејкерсима.

Да све оно што смо видели од Самјуелса у кратком боравку у Београду није инцидент, као и да чврст карактер није нешто што га одликује видео је Питино 15 дана после првог обраћања медијима - његов пулен је одлучио да се разговори воде ван школе.

А у школи се Самардо представио као младић чија је жеља да буде "најбољи играч и да постане бољи човек", да воли да гледа телевизију и да мало људи зна да је "мамин дечак". Као мали се претварао да је Тим Данкан, "тежак рад побеђује таленат када таленат не успе да се спреми" му је најважнији савет у животу, а за свог ментора је рекао да "цени љубав према кошарци и то што је добар бизнисмен".

Питинов бизнис је 2017. године постао занимљив и Федералном-истражном бироу, због сумње на "нелегално стицање добити уз удруживање са тренерима у колеџ-кошарци, финансијским саветницима и другима", Питино и директор спортског програма Том Јурич су отпуштени.

И одлуку о губљењу права на проценат од Самардових будућих пара Питино је коментарисао у јавности, притом изневши детаље из живота свог несуђеног клијента који нису били написани у његовом профилу на сајту Кардиналса.

"Видите, морате да разумете да он није младић из квартова у Њујорку, Лос Анђелесу или Чикагу. Он је младић који то ради због своје породице, који жели да створи боље за своју породицу. Мислимо на сиромаштво, ви не знате шта је то. Да ли чини праву или погрешну одлуку је нерелеватно, јер то ради због правих разлога. Због тога ја подржавам његову одлуку", рекао је Питино.

Претходно је америчка јавност Самјуелсов потез прозвала глупим, а његове играчке квалитете аналитичари су, сасвим оправдано, сврстали у најбољем случају у доњи дом кандидата за избор на НБА Драфту.

Тако је и било, мамин дечак није успео да буде прозван у вечери којој се надају сви клинци заљубљени у кошарку. Уследила је паклена борба за статус, уговор и, за породицу Самјуелс најважнију ствар, новац.

Морао је да се доказује кроз Летњу лигу, али је, једнако као и када је објавио да жели у НБА било је јасно да за играча његових карактеристика нема места - центра са недовољном висином, несразмерном килажом, неповерљивим шутем, недовољним искуством и чудним карактером би свако радо заобишао.

Чикаго Булси нису превише веровали у његових 12,6 поена и нешто више од 7 скокова по мечу - у том такмичењу нема елитних противника на центарским позицијама, оно је превасходно "шоукејс" за играче који умеју да дриблају и шутирају са више од пет метара.

Место за несумњиво талентованог, али на НБА нивоу практично неупотребљивог центра нашло се у једној од најгорих екипа лиге у том тренутку - Кливленд Кавалирсима. Стигао је уговор, трогодишњи, а стигао је и новац - 2,3 милиона долара која била тако близу, а тако далеко. Само део је био гарантован.

Гомила митских ликова се нашла у периоду између два боравка Леброна Џејмса и оживљавања франшизе драфтовањем Кајрија Ирвинга.

Тренер Бајрон Скот је у сезони 10/11 морао да се бави комбиновањем осредњих играча, а ни ту се није нашао Самјуелс - пребациван је неколико пута у развојну лигу, враћао се тек понекад, заблистао је против Сан Антонио Спарса где је заменио Ентуана Џејмисона као "четворка" и уписао 23 поена и 10 скокова.

И то је било све од НБА каријере сина Јамајке и мајке, шуњао се три године по НБА лиги, тек понекад закуцао на врата, али изгледа да му то није био циљ.

Своју мисију Самардо је, у својој глави, завршио оног момента када је видео гомилу нула на свом речуну у банци. Да га је задесио садашњи моменат и већа платежна моћ Д лиге, можда се никада не би одлучио да проналажење себе започне селидбом у Европу, заправо у Израел.

Рачуни су се пунили наредних година, трансфер у Емпорио Армани донео му је славу коју је желео, вероватно му је било објашњено да је Евролига за Европу као што је НБА за САД, дивљи кошаркашки стил инстант пројекта из Милана му је савршено одговарао, фарбао је косу, кидао обруче и показао да су његове карактеристике итекако употребљиве у европској кошарци.

У Барселони није могло да се дивља, није могло ни да се остане предуго, а намере за потоњу кинеску одисеју су сасвим јасне. А од повратка у Европу ништа није било како треба, иако је немали број екипа био заинтересован да чује како је и шта ради.

Једини клуб који је пристао да пружи шансу посрнулом некадашњем таленту и запуштеном играчу евролигашког нивоа био је београдски Партизан. На суву свежину је одиграо прву утакмицу и победио Цибону, а веома брзо је постало сасвим јасно да теретану или фитнес центар није видео месецима, нити планира.

Уверен у могућности је исфорсирао ситуацију која га је довела до отказа - био је уверен у своје могућности и када је прескочио две године колеџа и јуначки запуцао ка НБА лиги, саплео се... За први велики новац, који у том свету и није толико велики, пропустио да заиста сазна шта је заиста велики новац и изгубио више него што је добио.

Није Самјуелс усамљен пример, само је његов случај отишао у толико погрешном смеру да је са 28-година практично бивши кошаркаш, осим ако се не сети оног свог омиљеног савета из факултетских дана и покуша да не буде запамћен само као будала са Инстаграма и незапослени човек који је до тог статуса дошао због понашања на нивоу тинејџера.

Такве ситуације нису стране ни нашим талентима, неконтролисана глад за новцем и "обезбеђивањем егзистенције" и свесно коришћење спорта као средства за постизање материјалног циља, у многим ситуацијама су на зуб јавности доводиле спортисте, притом заборављајући на улоге "околине", ближе, даље, крвне или правне.

Пречесто се дешава и да се прерано финансијски обезбеђени таленти враћају у места одакле су побегли "у свет с новцем", не би ли пронашли своју праву сврху и циљ јер је онај кључни период у ком је од талента требало да постану спремни за статус професионалног спортисте потрошен да би се зарадило.

"Треба се довести у форму, океј, кул. То је био проблем на мом прошлом послу. Ићи ћу на више кардио вежби како следећем тиму не бих дао разлог да ме потцени и с*ебе", написао је Самардо на свом чувеном Инстаграму послео опраштања од Партизана, притом задржавши свој карактер и бацање кривице на оштећену страну, као уосталом и свака уображена звезда без реалног покрића.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар