За евро или два обишли свијет

Да се нашом планетом може пропутовати повољно и посјетити разне дестинације уз мало труда, воље и одрицања, доказали су нам трочлана породица Каруза из Ријеке (Хрватска) и Срђан Шајиновић из Бањалуке.

Путовања 12.11.2017 | 19:44
За евро или два обишли свијет
Адриана и Ведран Каруза са својом шестогодишњом дјевојчицом Ларом пропутовали су свијет, а доживљаје дијеле на свом блогу "Крузови", гдје дочаравају све догодовшине.

Свој блог описују као "путовања с дјететом и једним хулахопом", а како Адриана каже назив блога је настао по томе што се презивају Каруза, а мужа јој често зову Круз, те је она тако постала Крузова, а сви они Крузови.



Адриана каже да путују јефтино, путовања могу али и не морају бити скупа, јер је све ствар приоритета и одрицања.

"Неко ће купити скуп телефон, ми авионске карте, не идемо по кафанама и не претјерујемо с гардеробом. Оно што ми као обитељ добијемо на путовању је неупоредиво са било чим, тада смо права обитељ", каже Адриана.

Истиче да је мислила да ће се све промијенити кад добију дијете, али је напротив постало још забавније јер те дијете натјера да доживиш дестинацију из друге перспективе, те да је Лара на прво путовање ишла с три мјесеца.

"Лара је пресрећна јер смо стално с њом, срећни и неоптерећени другим стварима. Важно је отићи и посветити се једни другима, не мора бити велико путовање, довољно је отићи за викенд у сусједно 'село'", прича нам Адриана.



Она савјетује да је најповољније путовати кад се не зависи од датума и када нема одређених дестинација. Тако су уграбили акцију "кидс флy фрее", у којој је Лара добила бесплатну карту за Токио.

"Обично у тражилицу упишем 'фром Венице/Триесте/Загреб то анywхере' уз напомену 'цхепаест монтх', па што избаци да је најповољније наше је. На тај начин смо повратне карте за Малту нас троје платили мање од 80 евра, тако се и код нас могу 'скухати' повољне авантуре", савјетује Адриана.

Додала је да се може уштедјети и на смјештају јер бирају приватни смјештај, гдје је "АирБнб" све јачи на том подручју.

Међу многобројним путовањима тешко јој је издвојити неко које је специјално, али посебно је освојила Азију након прошлогодишње посјете Тајланду.

"Намјера нам је обићи цијелу Азију, обишли смо Њујорк, који је посебан град, а у Валенсији бих могла живјети. Једно лудо искуство је Каиро, а другачије од свега што сам видјела је Јапан, због цивилизације која тамо влада. Мислим да бисмо ми Балканци убрзо тамо све уништили", рекла је Адриана.

Као једно од најзанимљивијих искустава издвојила је вјенчање у Лас Вегасу.



С нама је подијелила и догађај из Каира, када су након спуштања цијене са 60 на 30 египатских фунти (око четири евра) сјели у такси видно изнервираног возача, те се требали возити с њим тридесетак минута. Због непрегледне колоне и гужви по Каиру вожња је трајала два сата, те су се возили уским улицама које су им стварале нервозу јер су мислили да ће бити опљачкани.

"Ми овдје имамо лоше предрасуде о Арапима, то нам је било у мислима, али нас је возач након два сата вожње довезао испред хотела, извинио се због гужве и наплатио само оних 30 фунти", каже Адриана.

Поред ове трочлане авантуристичке породице, заљубљеник у путовања је и Срђан Шајиновић из Бањалуке, који је обишао 35 земаља, не рачунајући Косово и Палестину. Начин на који он путује је изузетно повољан, али не и претјерано уобичајен.



"Готово никада не плаћам смјештај, члан сам "цоуцхсурфинг заједнице", угошћавам путнике из цијелог свијета, тако да и они угошћавају мене. Претежно путујем сам, упознајем људе и нађем друштво. Трошкове на посљедњем путовању нисам имао јер сам путовао аутостопом", каже Шајиновић.

То што путује сам и без плана доноси му апсолутну слободу, како он каже то је храна за дух, која се конвертује у покретачку енергију. Истакао је да је стандард у другим земљама виши него у БиХ, осим Украјине и Грузије, гдје је заправо уштедио новац.

Шајиновић је објаснио да на интернету постоје бројне платформе, попут "цоуцхсурфинг заједнице", гдје угошћавате странце у домовима или они вас, затим "блаблацара", гдје се нуди и тражи превоз, "хелпxа", који омогућава помоћ људима у одређеним пословима на њиховим имањима у замјену за смјештај или храну или обоје.

"Постоје и компаније као 'Wиззаир' и 'Рyанаир' које нуде повољне летове, те сам једном из Берлина за Тузлу летио за девет евра", каже Шајиновић.



Путовања и пут у непознато су му заправо контекст који му најбоље одговара, а прије свега путује јефтино. Он се бави ИТјем и каже да је обезбиједио финансијску стабилност и сигурност, па се онда одважио за авантуре.

"Обишао сам већину европских земаља, земље Кавказа и Блиског истока. Путујем авионом, аутобусом, бициклом и возом, али су ми најдража путовања аутостопом због изостанка било каквог плана и потпуне спонтаности и непредвидивости које она доносе", рекао је Шајиновић.

С путовања аутостопом по Балкану се скоро вратио, прошао је кроз шест земаља и Косово, укупно 2.500 км за десетак дана.

Свака дестинација на њега оставља посебне утиске, а тај утисак највише остављају људи.

"Што се људи тиче издвојио бих Грузију, Косово и Палестину, што се тиче природе и авантуре дефинитивно је на врху Исланд", каже Шајиновић.

(Независне новине)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мими

12.11.2017 19:08

Лаз најобицнија лаз,каква путовања за евро.Ниста они видјели нису без пара,само прасњаве друмове зној и патњу.Свијет обици без пара једино мозес да ниста не видис..уствари да видис све али ниста да приустис!?Истина..На базен у босни и херцеговини не мозес уци без пет марака а камоли у њемацкој француској италији.,тј видјели су све издалека прљави знојави прасњави напацени...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кога Правите Лудим,

13.11.2017 06:13

На кратко ;ста од цега је зивела x3 мозда су то ванземаљци само зрак ,ито брез филтера " сањаци

Name

Ре Мими

13.11.2017 05:31

Јес у праву си, за пискити треба 50центи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

13.11.2017 06:08

Не бих ником препоручио да путује по свијету с бебом од 3 мјесеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Издвајају и окупирано Косово

13.11.2017 07:11

Тамо су могли једино донирати органе (наравно, не својом вољом).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хало Травел

25.11.2017 16:56

То је само могуце ако имате плацене карте,сместај и исхрану или ако путујете код пријатеља.

ОДГОВОРИТЕ