Начини на које сами успоравамо свој рачунар

Проблем спорог рачунара могу да буду управо ваше лоше навике.

Информационе технологије 09.11.2017 | 08:39
Начини на које сами успоравамо свој рачунар
Не користите или нисте ажурирали антивирус

Ако користите Wиндоwсе 10, а нисте инсталирали антивирус, не брините. Више-мање. Оперативни систем опремљен је релативно квалитетним сигурносним пакетом који ће вас штитити од најчешћих претњи. Ако посећујете ризичне странице и немате инсталирани антивирус, време је га инсталирате. Такође, кад сте код тога, проверите да ли је ваш заштитни програм недавно ажуриран. Нове претње се појављују свакодневно.

Инсталирате све без размишљања

Колико сте пута покретали инсталацију а да сте без размишљања кликтали 'Неxт'? Велик број корисника рачунара једноставно занемарује подмукле понуде које поред жељеног програма на рачунару инсталирају све и свашта. Обратите пажњу на све интерактивне ставке у инсталацији програма.

Не користите довољно јаке лозинке

У случају да вам то нису рекли већ сто пута - не користите исте лозинке на више страница. Ако се хакер домогне ваших података, с том једном лозинком ће моћи да направи апсолутни неред на вашим онлине профилима. Оно што треба да урадите јесте да их обавезно промените активирате пассwорд манагер.

Нисте очистили свој рачунар

Када сте последњи пут отворили кућиште вашег рачунара? Чишћење прашине и нечистоћа на бројним вентилаторима и хладњацима унутар кућишта знатно ће побољшати 'здравље' вашег компјутера. Први знак ”бољег стања” биће много тиши рад.

Не проверавате слободан простор на диску

Ако нема слободног простора на системском диску, очекујте прилично велик пад перформанси. Мањак простора један је од најчешћих “убица” брзих дискова. Да бисте ослободили простор, деинсталирајте сувишне програме и спакујте све документе на спољне уређаје попут УСБ-а или оптике.

Инсталирали сте неколико активних антивирусних програма

Овај проблем је чешћи него што мислите, а његово решење је релативно једноставно - одлучите се за један сигурносни пакет и деинсталирајте друге. Велике су шансе да ће вам након уклањања “вишка” антивируса компјутер радити много брже.

Никад нисте "чистили" своје wеб претраживаче

Овај врло чест начин успоравања рачунара укључује нередовно чишћење такозване кеш меморије у претраживачу. Цацхе је скинут садржај који рачунар користи како би брже учитавао странице које често посећујете. Та мапа врло често зна да остане дословно затрпана подацима које никад не користите. Сваки претраживач има опцију брисања, а процедура је релативно једноставна.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гастарбеитер

10.11.2017 16:35

Хвала Богу да и на Балкану неко објави несто, јер много рацунара заврси у подруму или гарази? То је све истина ево и ја сам се зацудио кад мој ПЦ поцео да страјкује, имам и МАЦ а и WИН.И кад сам у јотубе трзио тип или трик за мој слуцај био сам тако изненадјен каквих прилога млади свијет нуди. Ја сам поцео са ПЦ286-586 са поправкама и инсталацијама и слузим се добро и са њемацким и енглеским језиком а вец сам стекао пензију у Сиеменс. Таки цланци су само за похвалу!

ОДГОВОРИТЕ