Načini na koje sami usporavamo svoj računar

Problem sporog računara mogu da budu upravo vaše loše navike.

Informacione tehnologije 09.11.2017 | 08:39
Načini na koje sami usporavamo svoj računar
Ne koristite ili niste ažurirali antivirus

Ako koristite Windowse 10, a niste instalirali antivirus, ne brinite. Više-manje. Operativni sistem opremljen je relativno kvalitetnim sigurnosnim paketom koji će vas štititi od najčešćih pretnji. Ako posećujete rizične stranice i nemate instalirani antivirus, vreme je ga instalirate. Takođe, kad ste kod toga, proverite da li je vaš zaštitni program nedavno ažuriran. Nove pretnje se pojavljuju svakodnevno.

Instalirate sve bez razmišljanja

Koliko ste puta pokretali instalaciju a da ste bez razmišljanja kliktali 'Next'? Velik broj korisnika računara jednostavno zanemaruje podmukle ponude koje pored željenog programa na računaru instaliraju sve i svašta. Obratite pažnju na sve interaktivne stavke u instalaciji programa.

Ne koristite dovoljno jake lozinke

U slučaju da vam to nisu rekli već sto puta - ne koristite iste lozinke na više stranica. Ako se haker domogne vaših podataka, s tom jednom lozinkom će moći da napravi apsolutni nered na vašim online profilima. Ono što treba da uradite jeste da ih obavezno promenite aktivirate password manager.

Niste očistili svoj računar

Kada ste poslednji put otvorili kućište vašeg računara? Čišćenje prašine i nečistoća na brojnim ventilatorima i hladnjacima unutar kućišta znatno će poboljšati 'zdravlje' vašeg kompjutera. Prvi znak ”boljeg stanja” biće mnogo tiši rad.

Ne proveravate slobodan prostor na disku

Ako nema slobodnog prostora na sistemskom disku, očekujte prilično velik pad performansi. Manjak prostora jedan je od najčešćih “ubica” brzih diskova. Da biste oslobodili prostor, deinstalirajte suvišne programe i spakujte sve dokumente na spoljne uređaje poput USB-a ili optike.

Instalirali ste nekoliko aktivnih antivirusnih programa

Ovaj problem je češći nego što mislite, a njegovo rešenje je relativno jednostavno - odlučite se za jedan sigurnosni paket i deinstalirajte druge. Velike su šanse da će vam nakon uklanjanja “viška” antivirusa kompjuter raditi mnogo brže.

Nikad niste "čistili" svoje web pretraživače

Ovaj vrlo čest način usporavanja računara uključuje neredovno čišćenje takozvane keš memorije u pretraživaču. Cache je skinut sadržaj koji računar koristi kako bi brže učitavao stranice koje često posećujete. Ta mapa vrlo često zna da ostane doslovno zatrpana podacima koje nikad ne koristite. Svaki pretraživač ima opciju brisanja, a procedura je relativno jednostavna.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Gastarbeiter

10.11.2017 17:35

Hvala Bogu da i na Balkanu neko objavi nesto, jer mnogo racunara zavrsi u podrumu ili garazi? To je sve istina evo i ja sam se zacudio kad moj PC poceo da strajkuje, imam i MAC a i WIN.I kad sam u jotube trzio tip ili trik za moj slucaj bio sam tako iznenadjen kakvih priloga mladi svijet nudi. Ja sam poceo sa PC286-586 sa popravkama i instalacijama i sluzim se dobro i sa njemackim i engleskim jezikom a vec sam stekao penziju u Siemens. Taki clanci su samo za pohvalu!

ODGOVORITE