Сајам меда и пчеларске опреме

Овакве манифестације су прилика да се пчелари упознају, друже, размијењују искуства и стичу нове пријатеље међу грађанима објашњавајући им о значају пчелињих производа у исхрани човјека али и у лијечењу разних болести“, речено је данас у Вишеграду на отварању 11. Међународног сајма меда и пчеларске опреме.

Република Српска 11.10.2017 | 15:33
Сајам меда и пчеларске опреме
На овој манифестацији своје производе је излагало око 20 пчелара из општина са тромеђе Србије, Црне Горе и БиХ. Сваки од пчелара је искористио прилику да покаже неку од специфичности пчелињих производа из поднебља из кога долази.

Тако је пчелар Радослав Јанковић из Рогатице говорио о начину прикупљања и особеностима шумског меда.

„Шумски мед настаје у симбиози имеђу биљних ваши и пчела прерадом слатког сока са листа неког листопадног дрвета. Ту течност, која настаје у посебним климатским приликама, пчеле претварају у медљику и изузетан мед за људску исхрану“, појаснио је Јанковић.

Слађана Радовић из Сокоца хвали ливадски мед са романијског платоа.
„Препознаје се по специфичној тамнијој боји и што је тамнији то је квалитетнији. Наш пчелињак је стациониран, не селимо пчеле и за њега се може рећи да је прави ливадски без примјеса багрема", објаснила је Радовићева.



Пчелар Фатма Јеја из Пријепоља изложила је багремом мед за који је рекла да је најбољи за дјецу.

„Изузетан је за оне који имају обољења грла, желуца, повишен крвни притисак па чак и шећерну болест“, каже Јеја.

Своје производе представио је и пчелар Милоје Ћетковић из Прибоја једини узгајивач селекционисаних матица на регији.

„Ми годишње произведемо око 2.000 матиоца високог квалитета. Квалитет матица се мора доказати, селекција се може вршити и на свом пчелињаку то је добро, али се доказивање испитује на више генерација“, истиче Ћетковић.

Вишеградски пчелар Анђелко Драганић пчелари од 1952.године. Има 91 годину и још одржава свој пчелињак.„Пчеле су два пута спасиле мој живот и једини сам у овим крајевима који се лијечио пчелињим отровом“, испричао је Драганић.



Замјеник начелника општине Вишеград Младенко Тасић је рекао да општина подржава рад пчеларског удружења издвајајући годишње око 12.000 КМ.

„Ту спадају стимулације за производњу пчелињих производа, затим за сајамске манифестације, семинаре пчелара и набавку пчеларске опреме“, истакао је Тасић.

Сајам је организовало Удружење пчелара „Вишеград“ а покровитељ је била општина Вишеград.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Родјо

11.10.2017 20:07

Предсједник удрузења пцелара који нема меда. И нема појма о пцеларству.

ОДГОВОРИТЕ