Sajam meda i pčelarske opreme

Ovakve manifestacije su prilika da se pčelari upoznaju, druže, razmijenjuju iskustva i stiču nove prijatelje među građanima objašnjavajući im o značaju pčelinjih proizvoda u ishrani čovjeka ali i u liječenju raznih bolesti“, rečeno je danas u Višegradu na otvaranju 11. Međunarodnog sajma meda i pčelarske opreme.

Republika Srpska 11.10.2017 | 15:33
Sajam meda i pčelarske opreme
Na ovoj manifestaciji svoje proizvode je izlagalo oko 20 pčelara iz opština sa tromeđe Srbije, Crne Gore i BiH. Svaki od pčelara je iskoristio priliku da pokaže neku od specifičnosti pčelinjih proizvoda iz podneblja iz koga dolazi.

Tako je pčelar Radoslav Janković iz Rogatice govorio o načinu prikupljanja i osobenostima šumskog meda.

„Šumski med nastaje u simbiozi imeđu biljnih vaši i pčela preradom slatkog soka sa lista nekog listopadnog drveta. Tu tečnost, koja nastaje u posebnim klimatskim prilikama, pčele pretvaraju u medljiku i izuzetan med za ljudsku ishranu“, pojasnio je Janković.

Slađana Radović iz Sokoca hvali livadski med sa romanijskog platoa.
„Prepoznaje se po specifičnoj tamnijoj boji i što je tamniji to je kvalitetniji. Naš pčelinjak je stacioniran, ne selimo pčele i za njega se može reći da je pravi livadski bez primjesa bagrema", objasnila je Radovićeva.



Pčelar Fatma Jeja iz Prijepolja izložila je bagremom med za koji je rekla da je najbolji za djecu.

„Izuzetan je za one koji imaju oboljenja grla, želuca, povišen krvni pritisak pa čak i šećernu bolest“, kaže Jeja.

Svoje proizvode predstavio je i pčelar Miloje Ćetković iz Priboja jedini uzgajivač selekcionisanih matica na regiji.

„Mi godišnje proizvedemo oko 2.000 matioca visokog kvaliteta. Kvalitet matica se mora dokazati, selekcija se može vršiti i na svom pčelinjaku to je dobro, ali se dokazivanje ispituje na više generacija“, ističe Ćetković.

Višegradski pčelar Anđelko Draganić pčelari od 1952.godine. Ima 91 godinu i još održava svoj pčelinjak.„Pčele su dva puta spasile moj život i jedini sam u ovim krajevima koji se liječio pčelinjim otrovom“, ispričao je Draganić.



Zamjenik načelnika opštine Višegrad Mladenko Tasić je rekao da opština podržava rad pčelarskog udruženja izdvajajući godišnje oko 12.000 KM.

„Tu spadaju stimulacije za proizvodnju pčelinjih proizvoda, zatim za sajamske manifestacije, seminare pčelara i nabavku pčelarske opreme“, istakao je Tasić.

Sajam je organizovalo Udruženje pčelara „Višegrad“ a pokrovitelj je bila opština Višegrad.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Rodjo

11.10.2017 20:07

Predsjednik udruzenja pcelara koji nema meda. I nema pojma o pcelarstvu.

ODGOVORITE